Ще има ли правителство? Решаващ е третият мандат

Според Димитър Данчев от БСП, партията е запазила разумния диалог
13 авг 2021 14:58, Петя Славова
38

Продължава да е сложна политическата обстановка у нас. "Има такъв народ" не реализира мандата си за правителство. Сега на ход е президентът. ГЕРБ-СДС ще получат втория мандат, но те вече обявиха, че ще върнат веднага мандата, а своето виждане за кабинет ще представят пред Президентството. Така че решаващ ще е третият мандат. Той ще бъде даден по преценка на президента. От БСП очакват именно те да получат третия проучвателен мандат.
Още по темата

"Вярвам, че ние държим наистина ключа за създаване на работещо правителство от третия мандат, защото запазихме разумния диалог", заяви Димитър Данчев в студиото на "България сутрин".

Депутатът отбеляза, че само от БСП са дали формулата как всички промени да се случат - като предложи служебното правителство да продължи да работи. От левицата все още не водят преговори за търсене на подкрепа.

"Възможно е да търсим подкрепа за кабинет на промяната, който обединява партиите, които излязоха преди една година и потърсиха промяна. Ще говорим с всички партии извън ДПС и ГЕРБ", заяви Данчев пред Bulgaria ON AIR.

Левицата се надява да получи подкрепа от ИТН.

"Ние не сме затворили вратите към ИТН. Нямаме междуличностни спорове, имаме голямо припокриване на целите, които сме си поставили за страната. Математическият сбор налага, за да се получи работещо правителство, да имаме подкрепата от ИТН", отбеляза Димитър Данчев.

Той подчерта, че левицата не е подкрепила проектокабинета на "Има такъв народ" заради нежеланието им да оттеглят от него предложеният за силов министър Петър Илиев.

"Кандидатурата му получи много голям съществен отпор. Това нямаше как да бъде прието за нормално в БСП. Тази кандидатура беше моментът, в който да покажем, че БСП не дава подкрепа на всяка цена. Интервюто му ни върна в онова, срещу което БСП се бори последните 4 години", заяви депутатът от левицата.

Актуализацията на бюджета ще бъде първата задача, с която би се заело евентуалното правителство, формирано с мандата на БСП.

"Всички политически партии казват, че искат да има правителство, и са категорични, че трябва да се актуализира бюджетът. За да се случи всичко трябва да има наистина работещо правителство. И ако всичко това не е само говорене, то трябва да получим подкрепа", каза още Димитър Данчев.

Той добави, че ще проведат разговор с всеки един от служебните министри. Ако някой от тях не желае да остане да работи, ще бъде търсена алтернатива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Правителство ли! преди 2 години
Правителство ще има, но решаваща е битката при Армагедон, когато силите на злото бъдат сразени и чак тогава ще бъде установен 1000-годишния мир на Земята, защото феодалите ще изчезнат в небитието.
33
3
 
0
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Анонимен 34: Не знам къде си го видял това. При тази конфигурация в парламента, който и да получи мандата ще управлява или коалиционно или (най-вероятно) експертно правителство, а може и временното да остане за редовно. А и след евентуални нови избори ще се получи пак същото.
32
0
 
8
 
! Отговори
лоша работа преди 2 години
Не знаех,че БСП са партия на промяната!
31
5
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До никога........: Комунисти в България отдавна няма, освен в някой и друг пенсионерски клуб. Но виж, антикомунисти (преди избори) никога не липсват.
30
6
 
9
 
! Отговори
никога........ преди 2 години
....комунист на власт в българия !!!!!!!!!!!
29
5
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
До Анонимен 27: Да не се дава третият мандат на БСП? А на кого да се даде? Без ИТН няма как да се направи правителство, но дали ще искат да преговарят с Христо Иванов и Мая Манолова? Трети мандат на БСП все пак има някакъв шанс. Иначе - пак на избори.
28
8
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Като забравим за шоуто, резултата е: приключи мандата на ИТН за съставяне на правителство в рамките на 46-тото НС. Следва мандата на ГЕРБ. И там без шоу няма да се мине (този път не от джипа на Бойко а чрез опитният лаладжия Тома Биков и пишман-кандидатът Добрин Митев). Да почакаме и ще видим ................... А междувременно фин. министър отчете по-големи приходи в бюджета за полугодието. Но за да се харчат за Ковид и социална политика е нужно НС да приеме актуализация на бюджета. Това сега е задача с приоритет за НС.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мандатът не трябва да се дава на БСЗп.
26
13
 
5
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Анонимен 24-25: Никой не ви е обещавал, че като махнем Бойко заплатите веднага ще станат 3000 евро. Промяната доведе до края *** модела на еднолично управление на Бойко и гербаджиите. Преди управлението на ГЕРБ на кое място беше България? По времето на Станишев влязохме в ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния. Даже искахме да не ни пакетират с нея, защото сме били по-напред. А сега те са далеч преди нас, с 30% по-голям БНП на глава от населението. Това са "големите успехи" на Бойко и ГЕРБ. Дотук!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Време за промянаДо какво доведе България твоята промяна, наясно ли си?
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е алтернативата на ГЕРБ, нали много разбирахте от политика?Къде са умнокрасивите на Бойкикев да ми обяснят как като махнем Бойко и заплатите щели за станат по 3 000 евро?
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Събраха се майна - БСП и ИТН си прехвърлят избиратели, и накрая ще остане ИТН. До проекта е между Слави и Президента, като идеята е да ни влачат към президенстка република.
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой забърка тази каша, Радев. Защо Радев се спотайва днес и го нямаше на протеста пред президенството?Защо вече не размахва юмруци, ето идват хората и си искат заплатите, които им прибраха от служенюбното правителство.Нали Радев беше за законност, ред, нали при него нямаше да има корупция?
21
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН се ослаха. Те си мислеха че ще са еднолични търговци с 65 човека. Късия така и не разбра че това нее шоу в Кабеларка. Старите Хиени ще го сдъвкат и изплюят като дъвка. Сега остава и да не подкрепят БСП и на следващите избори ще си лижат таааците. Явно на ИТН сивото вещество им толкова много че им изтичат отзад под гърба. В краен случай се отива на следващи избори като ги знам тези от ИТН колко са умни.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори и да има ще е от популисти, а както се видя те са силни само на думи, жално ми става, дано се организират и работят в името на България.
19
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия Нинова колкото и да я обвиняват, че била съсипала БСП, накрая май ще е политика дал на БСП и правителсто и Президент. След 13 години БСП ще държи пълната власт в България.
18
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През последните 6-7 години България се развиваше изключително добре !!! Борисов сведе корупцията в страната до минимум .Уволняваше на мига ,ако имаше съмнение за далавера ....
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сашка Васева - президент!
16
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде е Румен Решетников .Мадуров .Грипенов .Юмруков ?????Няма ли да се изкаже против Борисов ***?????
15
21
 
9
 
! Отговори
БСП преди 2 години
БСП е единствената нормална и стабилна партия в този парламент. С потенциал да излъчи работещ кабинет!! Цяла България се убеди в това!!