Антон Кутев: Чакат ни кризи, бюджетът е изчерпан

Има пари за септември, за октомври - не, обясни говорителят на правителството
15 авг 2021 15:00, Петя Славова
490
Антон Кутев: Чакат ни кризи, бюджетът е изчерпан
Снимка: БГНЕС

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има!". Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство. По думите му, ако няма актуализация, на предстоящи избори ще има голям протестен вот.

Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това:

"И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие...".

Още по темата

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно:

"Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо".

Говорителят на служебното правителство допусна, че протестите на ресторантьори, медици и пътни строители може да са политически координирани. По думите му няма как, ако кривата на заболеваемостта от Covid продължи да нараства, да не се стигне до въвеждането на по-строги мерки, включително ограничаване на определени бизнеси. Кутев заяви, че за да има пари за компенсации за тези бизнесиq трябва да има актуализация на бюджета.

Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет: "Вече почти не се съмнявам, че ще го има. ... Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно".

В предаването "Неделя 150" говорителят на служебното правителство коментира и казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков: "Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес. ... Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси".

По думите на Антон Кутев, "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно".

Говорителят на служебния кабинет обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести:

"Затова е велика демокрацията. защото тя позволява обитателите на та къща (министерски съвет - б.р.) да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Не винаги е така, понякога тя дава и дефекти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
0
 
0
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Кутев,кво стана? Опапахте ли паричките? ЕЕЕ...ама да бяхте помислили първо откъде да ги съберете,пък след това да ги похарчите.До тук беше лесно в харченето каквото ви завещаха ГЕРБ,а сега трябва вие да се научите първо да ги изкарате,пък после да ги харчите.Актуализация сега е,...вземаме от един и даваме на друг.
364
1
 
2
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Радев мутро вън
363
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка мутри
362
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обади се на Жан за съвет, той има опит с кризите.
361
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Петков не е ми истър и всичко разписано от него ще отиде в кошаДа стои в министерството е пълна безотговорност на него и Радев
360
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Камунягите пак се готвят да правят долара 3000 лева явно.
359
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво му е на Кутев- *** едни парички, говори глупости и си гледа кефа. Да му зависи чак човек.
358
0
 
6
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
7/8 години години път към комунизма стигат.Аман от светло бъдеще. Дайте поне една причина, за да гласувам за ИТН. Може ли да повериш управлението на държавата в ръцете на комплексирани чалгари. Народа съвсем е оглупял, да не казвам изпръщял.
357
0
 
7
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Кутев,лошото предстои.Не ми се мисли какъв батак в държавата се задава.То и досега това което забъркахте не е малко,но най лошото още не сме го усетили.Виденовата зима ще ни се стори като *** лято.До тук положихме основите на всички възможни кризи.Плодовете ще берем на есен.Великите българи да се научат да мислят,няма да е лошо.
356
0
 
10
 
! Отговори
а честито преди 2 години
през октомври пенционерите ще играят кршна ръченица пред парламенто и президентството в такт 7/8 ...
355
1
 
14
 
! Отговори
Лудият от стадиона преди 2 години
Кога ще има АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОТЕСТ пък да излезем да викнем с пълно гърло ДОЛУ КОМУНИЗМА.
354
1
 
6
 
! Отговори
Хикса преди 2 години
Ей пак са ВИНОВНИ тия комунисти.Чекай ,че не мога да ги сметна ......76 години стигат.В историята ще го пишем комунистическо ИГО.Като турското,византийското,татарското...
353
1
 
18
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Комунистите са доказани крадци и гешефтари.Те винаги, когато са били на власт, са опосквали до дъно и са фалирали държавата.Това се случва и при комуниста радев със служебното правителство и е крайно време да се разбере,че докато има комунисти на власт нищо в нашата държава няма да е сигурно-нито евро-атлантическата ориентация,нито самото ни съществуване.Новото грандиозно крадене на пари от тях вече е в ход.
352
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм сигурен как разходвате Вие имате навик и опит във фалирането на държавата С пари всеки може, бъдете по-ефективни
351
3
 
8
 
! Отговори
РАЗДАВАХА КАТО ЛУДИ преди 2 години
ПРЪСКАХА ПАРИ и привилегии за бизнеса, така ще бъде зле положението. ДДС намалиха за някои и помощи за жалните за пари крадливи бизнеси.
350
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато държавата се управлява от БСП винаги има кризи и национални катастрофи
349
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вазелин ...Казах ти, че си ми любимеца ... :)
348
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен ... *** = да се чете "гaза"
347
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рейтинг ... Наистина ли смяташ, че си по-умен от мен, като ми пращаш някакви скриптове ... Е'ба'си завидното самочувствие ... Ходи си във Вълчи дол и там се прави на големия разбирач ..
346
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчегъртаха и бюджета изeдниците...