Стара и нова власт в спор: Защо няма пари за заплати в строителството?

Само с актуализация ли ще се реши проблемът по законов път?
144
Стара и нова власт в спор: Защо няма пари за заплати в строителството?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Докато служители на "Автомагистрали - Черно море" протестираха заради неизплатени заплати на няколко места в страната и пред сградата на Министерския съвет, бившите и настоящи управляващи влязоха в задочен спор защо няма пари.

Още по темата
Фирмата си е свършила добре работа, с изключение на това закъснение и неудобствата, които създаде на българските граждани, и в момента ние й създаваме неудобство, защото тя си търси парите, коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Тя добави, че фирмата е станала жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне от държавната "Автомагистрали". Нашето търговско дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране в бюджета, допълни министърът. Това, по думите на Комитова, поражда сериозен юридически проблем, защото такива договори с неосигурено финансиране са нарушавали множество закони.

Тя заяви, че по тази причина ведомството ще отправи питане до прокуратурата доколко договорът е състоятелен и дали по него ведомството има право да плаща. Ако имахме парите и платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона, заяви министърът и допълни, че в момента пари няма и се чака актуализация на бюджета. Министърът отправи упрек към предишните управляващи и попита как те са мислили да решат този процес, защото "в реалния живот аз, ако нямам пари, не си възлагам строителство".

Министърът каза, че подобни случаи има много и напомни, че ведомството иска бюджет от 1,5 млрд. лева, за да си разплати всички сметки за тази година.

Наблюдаваме абсолютно нелогични, хаотични действия на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Това коментира Петя Аврамова, народен представител от ПГ ГЕРБ-СДС и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Бойко Борисов.

Аврамова посочи, че в предложената актуализация на бюджета няма предвидени целеви средства за бюджета на Агенция "Пътна инфраструкта" за ремонт на пътищата.

Министър Комитова не спря ремонтите по пътищата с мотива, че няма финансов ресурс, коментира Аврамова и добави, че назначеният от служебния министър председател на УС на АПИ е бил уволнен с аргумента, че е спрял ремонтите по пътищата.

"Аз не разбирам откъде чака министър Комитова средства, след като в предложената от служебното правителство актуализация на бюджета такива средства не са предвидени и няма как да бъдат получени от МРРБ", коментира Аврамова.

Тя припомни, че правителството с премиер Бойко Борисов е имало за приоритет пътищата в държавата и добрата свързаност на регионите. "Ние сме изнасяли информация, че за подобряване на цялата пътна инфраструктура в държавата са необходими милиарди. Никога не сме оставяли строителния бранш, който е структуроопределящ в икономиката на държавата и в който работят стотици хиляди, без средства", каза Аврамова.

Тя припомни, че през годините допълнителните целеви средства към АПИ са били осигурявани с актуализацията на бюджета, като през 2020 г. те са били в размер на 1,409 млрд.лв., през 2019 г. - 984 млн.лв., а през 2018 г. - 1,728 млрд.лв.

"Служебният министър Комитова нямаше проблем да предвиди в актуализацията на бюджета такива средства, да отпуши строителния бранш и хората в бранша да си получават заплатите. За мен вече е притеснително това управление", коментира Петя Аврамова.

Около 300 работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен блокираха пътния възел край с. Белокопитово по-рано днес. Протестът им бе заради неразплатени близо 37 милиона лева за извършен ремонт на автомагистрала "Тракия". "Ще затваряме пътища, докато не ни платят парите", каза пред протестиращите Асен Тодоров от фирмата. От полицията бе създадена временна организация на движение в района - през обходни маршрути, предаде БТА.

По думите им от близо шест - седем месеца те не са получавали заплати, а незначителни средства под формата на аванси, а от около 800-те работници на фирмата, за месец са напуснали над 100 човека.

Над 100 служители и работници на "Автомагистрали - Черно море" излязоха на протест на 165 км на АМ "Тракия" с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното". Протестът се охраняваше от сериозен брой служители на полицията и жандармерията, от където казаха, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на автомагистралата и няма да бъдат допуснати на нея.

Изпълняващият длъжността председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев заяви пред журналисти, че се търси законов начин да се изплатят дължимите на "Автомагистрали-Черно море" средства за ремонта на магистрала "Тракия" и допълни, че и актуализацията на бюджета би помогнала на "фирмите, на които нямаме превъзлагане, да платим нормално и да работи системата".

До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително е спряна работата във всички звена. Предстоят съкращения на служители. Според протестиращите през последния месец заплати не са получили близо 800 човека, като това продължавало вече четири месеца. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АРХИТЕКТКАТА НЕ ЗНАЕ КАК И ОТ КЪДЕ ДА ВЗЕМЕ МИЛИОНИ ДА СЕ РАЗПЛАТИ С ТИЯ ДЕТО СТРОЯТ И ГРАДЯТ ПЪТНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ДЪРЖАВАТА, НО ЗНАЕ КАК ДА УСВОИ 200 000 ЕВРО ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА КЪЩИ ЗА ГОСТИ/ БЕЗ ГОСТИ/В СЕЛО ПИСМЕНОВО- ОСТАВКА ЛЪЖЛИВИ НЕКАДЪРНИЦИ.
103
2
 
5
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Затуй ли се бъзикахте с Борисов,че бил джипко бибитко,ама човекът всеки ден беше на път и всеки ден проверяваше държавни обекти,които се строяха от частни фирми и питаше един по един работниците дали им е платено?!Ама вие се хапехте по гъ за от злоба,че видите ли работи от сутрин до вечер и държавата вреше и кипеше от строителство!Ясно е че против ГЕРБ могат да бъдат само и единствено крадци на ДДС,трафиканти на фалшиви цигари,фалшив алкохол и платени некадърници,които имитират стачки и въстания
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такова понятие стара власт. От 4 април на власт е др. Радев т.е. пет месеца имаше възможност да работи за народа. Какво стана обаче, при Борисов имаше работа и пари за строителите, а сега всичко замря. Каквито и купешки приказки да говорят т.н. служебни министри нищо не се получава. Изводите си ги правете вие.
101
6
 
3
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
Не разбрахте ли че цялата дандания е да се махнат досегашните фирми хранилки на ГЕРБ и да се сменята с други ( било те хранилки, или не)!Дорде ГЕРБерасията не се махне от всички структури, няма оправия! Те плащали милиони на зелено за бъдещи строителства във времето, но са си взимали 30% рушвет веднага! Затова трябва да се махнат фирмите "черни каси" на ГЕРБ! Те това е!
100
5
 
5
 
! Отговори
За тия, стачкуващите преди 2 години
Фирмата, в която работят е частна! Не са получили заплати?! Но защо ги искат от Държавата, след като фирмата им е частна. Да стачкуват пред офиса на частника. Някой яко ги е излъгал!
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен100Имаше, ама и тях вече ги няма. Заемче брат, дето освен аз и ти, ами и внуците ти ще го плащат. Ей така имаше при борисов.
98
3
 
5
 
! Отговори
Борисов преди 2 години
За такова качество, толкоз пари. Казах. Лягайте да спите.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От една страна, има радост за съседа на ЕС, от друга,осъзнаването на факта, че без конфликт с Русия Чехия би била добре, може би дори по -добре от Унгария.Но за пълно разкриване на темата бих искал да отбележа,че Унгария не е марионетка за кукловодикато САЩ или ЕС.За това тя често е презирана и като цяло не харесвана.Всички американски служители, малки и големи, мразят Орбан с цялото си сърце.И как иначе могат да се отнасят до човек, който действа единствено въз основа на собствените си инте
96
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с протести срещу Радев ще стане хора, и не с добро а с шутове и палки по крадливите червени глави!
95
4
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Обяснението на тая е толкова пошло, че е гавра с труда на хората. Като е голям политик нека да не плаща. И ще и бъде изяснено!
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съд и затвор за Комитова, съд и затвор за Румен Радев дето ми ходи на опера във Виена!
93
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служенното парвителство няма пари и това е съвесем нормално след като Комитова си купува вили за по 200 000 лв всяка. Тя има две такива за двете й дъщери. Кирилчо Петков той раздава пари на приближени свои приятели от гимназията от ББР все едно му е бащиния тая банка, а Асен Василев просто прибра парите за Хемус 450 млн и обяви, че на България магистрали не й трябват.Е как тогава да има пари при такива кражби?
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова, върни парите на хората!
91
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100Това са трикчета от мутрата, все пак 11 години беше на власт :)) Иначе Радев се закопа с Учиндолския "шоумен", никой не очакваше да е толкова пр ост Славчо :))
90
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поправете ме, ако съм запомнил грешно, но как при лошия Борисов пари винаги имаше, а при добрите другари пари винаги няма?
89
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Боко и Слави къде са?Издишате,другари!
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 97 Това, което ще ти одстане от "чекмеджетата" е спомена за това как са си изтрили обувките от теб. :))))
87
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КЪДЕ СА ПАРИТЕ, КОМИТКОВА!
86
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам снимката, виждам един ром, както и некакви пенсионери.....хахахаха :)) Явно това са работливите "лъвчета" на Бойко :)))
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари нема .Действайте . Важното е чекмеджетата да са пълни ;)