Христо Терзийски: Винаги съм се противопоставял на всякакви форми на насилие

Бившият вътрешен министър, наследил Младен Маринов също с пост в социалните медии
15 авг 2021 10:20, Петя Славова
77
 Христо Терзийски: Винаги съм се противопоставял на всякакви форми на насилие
Снимка: БГНЕС

МВР няма полза да прикрива случаите на насилие. Това написа бившият вътрешен министър Христо Терзийски в профила си във Facebook. Той наследи Младен Маринов на поста. Минути преди Терзийски и Маринов коментира кадрите с полицейско насилие в социалните мрежи.

Още по темата

"Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година."

По думите му, извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. "На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство."

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: "В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили" (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели."

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

В заключение, се обръщам към всички колеги в парламента и към лидерите на политическите формации в България: Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!

Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
серж.Гошев преди 2 години
Защото сте против насилието ли ББ ви направи двамата неговипоследни вътрешни министри за награда депутати, защото знаешече след като паднете от власт, никой няма да ви иска на работа всистемата на МВР !?
56
2
 
3
 
! Отговори
гост преди 2 години
Айде сега и тоя се мъчи да си спаси дупето. 13 месеца криете записи от камерите защото сте против насилието. ***.
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се , че другарят Терзийски се е противопоставял на всякакви форми на насилие - старата партийна лисица го знае още от партийните школи ,където друго не са учили ! Ей сега ще си посипе главата с пепел и ще се разплаче на рамото на Рашков ! Те ,комунистите от ГЕрП никога за нищо не са виновни ,само дето селските им номерА не минават вече !
54
2
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Никой не знае със сигурност какво се е случило, но аз знам че старте ченгета са способни на всичко за да се докопат до властта, дори да бият невинни хора пред камерите.... а може би не съвсем невинни. За тези с къса памет, спомнете си окървавените протести които докараха на власт Орешарски. Не се иска много да видиш приликата.
53
1
 
2
 
! Отговори
Псуват ме в прокурат преди 2 години
Специализираната Прокуратура прикрива тероризъм срещу неудобни Българи! урата
52
2
 
3
 
! Отговори
Тероризъмът е тук преди 2 години
Има жалби подадени до министър Рашков и все едно нищо, Пернишки мутри и полицаи продължават да извършват тероризъм срещу неудобни!Вие разбирате ли какви последствия ще има за България!
51
0
 
6
 
! Отговори
какво да преди 2 години
коментираме-Мая Манолова е казала всичко.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без срам: ГЕРБ опитва да изкара жертвите виновни за полицейския терор
49
3
 
3
 
! Отговори
Терор в БГ преди 2 години
Вие разбирате ли Български!В момента Български полицаи извършват тероризъм срещу цивилни на частни начала чрез психотроника и ултразвук!
48
4
 
3
 
! Отговори
Тероризъм е тук преди 2 години
В момента хора от МВР Перник изтезават хора!Явно някой над Президента, Премиера и Парламента управлява Държавата!
47
6
 
7
 
! Отговори
ДО 57 преди 2 години
Какво ти пречи Президента ?Много хора от ГЕРБ се чувстват застрашени от съдебно преследване и пишат против Радев .Страха е като след убийството на Пабло Ескобар в Колумбия преди 30 години .
46
7
 
6
 
! Отговори
Радев вън преди 2 години
Докато Прецедента е президент все ще е зле и ще става по-зле за българския народ. Човека е неспособен комплек.са.р. егото му е над всичко и понеже нещата вече са много зле, реши да измести центъра на внимание с претопени манджи. Лошото е, че зимата идва и ще вземе много жертви. Дано съм лош пророк, но нещата на там вървят и то с основната помощ на чорапа и черепа. За първия е важно да има някакво правителство, за да се скрие зад него и да мрънка, че е некадърно - той кадърния некадърник.
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора, не виждате ли, че всичко това е за да не се усетят ИТН, че служебното правителство им беше заложило да се сринат, като изяде целия бюджет за 3 месеца. Сега Слави трябваше да има кабинет, без пари и със стачкуващите хора за заплати и повишена заболяемост. Всички бяха 99% сигурни, че правителство на ИТН ще има. Но сега БСП не може да направи кабинет без помощта на ИТН и за това е тоя дим, за да не се усетят чалгарите и народа, а и да се изнуди парламента за бюджета! Погледнете!
44
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ни лук ял ни лук мирисал :)))
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е кои нападат полицаите,освен провокатори изпратени от мутрите седящи в управлението и кресла на ведомствата предоставени им от средствата на обществеността от начина за определяне на задълженията при изпълнения на поставени им задачи и издръжката им от тези средства с контрол на действията с задълженията над тях по дадените им права за изпълнение как назначени права по атестация на длъжност,място на административно разпределение в служба на обществеността,а не помежду им за случайни лица
42
1
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Открили превишаване правата на 4-*** полицаи. ***, те са 12 беее, кре*ен! 12! Наказали ги с "Бележка". ***, това е подсъдно поведение, бе, кре*ен! Подсъдно!Не се сетил, че има камери да изиска записите. Помолил друг да ги гледа и да го държат в течение! ***!СЪД И ЗАТВОР!
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е стандарна процедура при МВР, защо пропищяхте толкова, след като година се мълчеше.....хахахаха :)) Много чувствителни станаха всички напоследак, явно са спали дълбок зимен сън през последните 30 годинки....хахахахаха :))))
40
29
 
10
 
! Отговори
Румен Владимиров преди 2 години
Истината е само една! ГЕРБ е единствената българска партия която милее за България и нейните граждани! Всички останали са мутри и агенти на чужди служби!
39
5
 
18
 
! Отговори
ДО СТИГА Бе. преди 2 години
А ЗАЩО ЕДНА ГОДИНА МЪЛЧАТОЗ МИНИСТЪР?!?? ЗАЩО НЕ НАПРАВИ РАЗЛЕДВАНЕ?!?? НЕОБВИНИ НИКОЙ?!?? Е ЗА ТОВАЩЕ ТРЯБВА МАЙ НАРОДЕН СЪД.
38
5
 
14
 
! Отговори
ТИ И преди 2 години
Младенчо се се противопоставятеНО на тулупчо се снижават. Не стеИСТИНСКИ ЗАВИСИМИ СТЕ. А ЗАЩО КРИХТЕ И ЗАЛИСИТЕ И СПИСЪКА ЗА ПОДСЛУШВАНЕТО?!?? МНОГО СТЕ СЕ ОМОТАЛИ КАТО ПАТЕТА У КАЛЧИЩА. НЕ ИДВА АДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН.