Христо Терзийски: Винаги съм се противопоставял на всякакви форми на насилие

Бившият вътрешен министър, наследил Младен Маринов също с пост в социалните медии
15 авг 2021 10:20, Петя Славова
77
 Христо Терзийски: Винаги съм се противопоставял на всякакви форми на насилие
Снимка: БГНЕС

МВР няма полза да прикрива случаите на насилие. Това написа бившият вътрешен министър Христо Терзийски в профила си във Facebook. Той наследи Младен Маринов на поста. Минути преди Терзийски и Маринов коментира кадрите с полицейско насилие в социалните мрежи.

Още по темата

"Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година."

По думите му, извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. "На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство."

Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: "В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел "Специализирани полицейски сили" (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели."

В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност.

В заключение, се обръщам към всички колеги в парламента и към лидерите на политическите формации в България: Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!

Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
15
 
10
 
! Отговори
Стига бе преди 2 години
Вие или сте *** или не разбирате български език. Министъра може да проведе разследване и да наложи наказания по закон, каквото е направено. След като искате да сме правова държава какво още искате. Искате народен съд ли ***
36
1
 
3
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Да няма интерес и няма данни
35
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не траябва да излизат от затвора тези престъпници с пагони !?
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е чистач на задните части на Толупа !
33
18
 
9
 
! Отговори
trend преди 2 години
Какви са всичките тези простотии с полицейското насилие...Разбира се, че работата на полицая е да въдворява ред в рамките на закона и да пази мирните граждани...Ако е обратното, защото е точно така, то България се управлява от криминалния контингент...
32
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как тогава, след като никой не е скрил нищо, тези записи, показващи полицейско насилие излизат на бял свят за пръв път? Всички министри и прокурори, които скриха записа трябва да отидат в затвора за укриване на информация, уличаваща полицейски служители в престъпление.
31
8
 
11
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 2 години
ТОЯ Е ГЕРБАЖИЯ И ИСКА СУЖУК А СУЖУК НЕМА !
30
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във видеото един т...луп от полицаите стъпи с коляно върхо гърба на лежащ по лице човек. Гърба му се огъваше от тежестта на .... И не бяха четирима насилниците, а буквално всички участваха в боя. Онова русото напиняше и то да удари
29
9
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Сикаджийската мутра Буда ги събра всякакви сикаджийски и висаджийски мутри и ги направи началници на силовите структури че да си пазят гърбовете един друг!Мафия!Таз мутра и тя тръгнала да се оправдава!Башибозук!Рашков,чегъртай ги до дъно тия бандити в униформи!
28
14
 
12
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Какво точно ще направиш бе?Полицаите охраняваха не ГЕРБ,а си вършеха работата.Големият проблем,че няколко наркомани са изяли по някой ритник. В САЩ ако посегнат на полицай и директно ги гърмят.Писнало ми е от наркоманска ***.
27
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я как омазаните с *** герберасти се научиха да се оправдават с лъжu по фейсбyк!
26
16
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
В момента гербераслъка *** реваншизъм. Аз съм съгласен. Да точно това правим. И нищо лошо не виждам , когато смачкания , унизения се надигне от локвата и иска да мъсти за всичко, което е преживял. Един няма да оставим, един няма да забравим.
25
8
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Всеки трябва да си получи заслуженото в този живот- паветаджиите, бомбаджиите , агитките - да ги съдят. Но БИЯЧИТЕ защо ги криете? Предупреждение за уволнение ? Еб..лите ли се с нас? Съд и уво бе. Веднага бе. На момента. Борисов 12 години се изживява като късния бай Тошо, 12 години връщаше работническо селската власт, обясняваше че да си *** е по - добре от да си културен. Това са резултатите - със сопите по шопите. Е сега е наш ред . Още преди година ви предупредих М&МИЦАТА ВИ ЩЕ РАЗПЛАЧЕМ.
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя що се прави на луд! Когато е необходимо полицията има право да използва сила или не дай си боже оръжие, но когато нарушителя е неутрализиран и е с белезници нямат право да го пипнат с пръст точно за това става въпрос .
23
6
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
И ако МВР няма полза да прикрива такива престъпления - защо са ги прикрили тогава, без полза? Защо наказанието за това престъпление е забележка към 4 от биячите, които са над 20? Това справедливо ли е? Някой върши ли нещо полезно за обществото изобщо в тази ОПГ?
22
2
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Ти да не си собственик на някой супермаркет? Риба, домати, яйца мятали? Да бяха мятали стотачки направо. Какво 5-6 кила продукти да мъкнат. Една банкнота о мятай. Специално ще ида до магазина да купя домати, че да замерям някакви ***?!? Ти някакъв сектант ли си, бе? Гласове чуваш ли?
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте как в МВР се назначават и в момента хора на библиотекарите, като Гребенаров,който при Бойко отговаряше точно за организацията на полицията при масовите протести,и той лично е отговорен за побоите над протестиращи, а сега хората на Радев го назначиха за шеф на жандармерията ! Нонсенс!А този които ръководеше операцията в Лясковец и е протеже на библиотекарите А.Илков, хората на Радев го назначава за шеф на служба НП! Коментарите са излишни!
20
4
 
10
 
! Отговори
121212 преди 2 години
В тоалетните на Народното събрание някой беше написал циничната дума СЪВЕСТ. Как спят нощем тези хора - не знам.
19
4
 
16
 
! Отговори
аз-ът преди 2 години
Фуражка, забрана за повишение (дори не понижение), забрана за повишение и предупреждение за уволнение НЕ са изключително тежки наказания. Не са дори тежки. Всеки родител може да ти каже какво прави едно дете , като само го предупредиш, че може и да яде бой - премества си го. См*шник си.
18
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гражданин 4 Айде де беззащитните.Добре бяха се защитили с паветата,камъни,яйца,риба,домати,които мятаха по полицаите,а те безмълвно търпяха всичко това.Че гамените и сламата бяха домъкнали да ги палят живи.В демократичните страни така щяха да ги усмирят,че желанието на такъв тип протести щеше да изчезне завинаги.Сега викат полицейското насилие,тогава да говорят и за насилието на протестърите.Нали сте за обективност и истина!?