Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Ако не стане, служебният кабинет ще е с вързани ръце, обяви президентът
Обновена: 16 авг 2021 20:16 | 16 авг 2021 20:00, Красимир Ангелов
318
Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравната и мигрантската кризи ще доминират обществения ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната, за да могат обаче тези пари да достигнат до болниците, до граница, до пенсионерите, Народното събрание трябва да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Не постигнахме консенсус, заяви президентът Румен Радев след заседанието на през днешния ден.

Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в НС. Аз обаче считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че ако 46-тото Народно събрание бъде разпуснато без да актуализира бюджета, няма да има средства за медиците, няма да има средства за програмата 60/40, няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст и няма да има средства за границата. Освен това по думите му МВР ще бъде в невъзможност да покрива разходите за издръжка и персонал, няма да се изплаща пълния размер на енергийните помощи.

"Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност", заяви Румен Радев и продължи:

"В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб", подчерта той.

Държавният глава коментира и темата за полицейското насилие след публикуваните кадри за бой над протестиращи по време на протестите миналото лято.

"Полицейското насилие над цивилни граждани е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да провери досегашните проверки за разследването на този случай.

В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност", заяви Радев.

По думите му на всичко случило се трябва да се реагира като демократично общество, "което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите".

"През септември очакваме посещение на мониторинговата група за демокрация към Европейския парламент. България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона. А не тази репутация да бъде поставяна под въпрос. Отговорността за насилието трябва да се реализира в съответствие със закона", завърши президентът Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
35
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Фигуранте вземай си рашков ,некадърните харвардци ,кацаровци ,минековци ,бабикяновци и дим да ви няма
191
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радеф, радеф, какъв втори мандат сънуваш? Ти не ставаш за президент!
190
0
 
27
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
ГЕРБ като искаха повече пари за да стигнат до края на годината всички останали бяха против без да мислят че каквото са надробили това ще сърба те самите.ха.ха И са некадърни да управляват-ДОКАЗАНО !! ..ха.ха
189
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румене ти унищожаваш успешно България! Предател!!!!
188
1
 
33
 
! Отговори
ВЕДНАГА преди 2 години
МУТРО , ВЪН ОТ ПРЕЗИДЕНСТВОТО !!!
187
1
 
31
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Боко с 3 милиарда построи руската тръба и си плати цената на изборите. Рундю иска 3 милиарда на празен чек, нагляр. Ще види 2 мандат през крив макарон :)))))))))))))))))
186
0
 
24
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Пари нема, действайте!
185
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама Радев ограда ли ще прави???? Или да питам баа ми???
184
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко време е връщай се че тия потрошиха парите и държавата народа има нужда от теб и твоето разумно управление на държавата ни към спокойствие и добри доходи и нормален живот очакваме те На тия още утре ще им бием шута
183
0
 
27
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
РАДЕВ НОСИ ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА СЛУЖЕБНОТО И ТОЙ И ПРЕМИЕРА ДА ИМ СЕ ПОВДИГНАТ ОБВИНЕНИЯ ВЪВ СЪУЧАСТНИЧЕСТВО И ОЩЕТЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА СЪС 100-ЦИ МИЛИОНИ !!! 100-ЦИ МИЛИОНИ БЯХА РАЗДАДЕНИ САМО НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО ЗАРЪКА НА РАДЕВ И СЛУЖЕБНИЯ ПРЕМИЕР И ПОДПИСАНО ОТ НЕЛЕГИТИМНИЯ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР!! ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ РАДЕВ , ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР И ПРЕМИЕРА МАЙ БЕШЕ ЯНЕВ ТОЛКОВА Е БЕЗЛИЧЕН, ЧЕ И ИМЕТО МУ ПОЧТИ НЕ ПОМНЯ!
182
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев връщай парите за магистрала Хемус! Ти си национален предател, ***!!!
181
0
 
31
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Попарата, която Радев надроби става все по-горчива.
180
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целият народ трябва да възстане срешу корупцията и погазването на законите от Румен Радев!
179
0
 
21
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя чагърта живота на млади българи! Докато чака да свърши летния сезон, за да се нагушат баровете и да не протестират. Млади българи плащат с живота си. За една епидемия, която съществува за Радев да актуализира бюджета и не съществува за здравния му министър. За който мерки не са нужни. Това е умишлено държавно убийство.
178
1
 
18
 
! Отговори
иди преди 2 години
да целуваш ръка на Херо, белким ти намери някой лев....и да и благодариш за Афганистан....че заради техните сметки сега ние сме на първа линия.....да не мислиш ,че Ердоган ще ги спира.....? Там вече има 3 милиона....повече няма да прибере....а нас ще ни прегазят за часове....*** такъв....
177
0
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен ...... Ами аз като ви пея тука от 5 години, че Рундю е никаквец и руски слуга, а? Напълни държавата с петоколончици и накрая сметката ще я платят тези дето го избраха и още му вярват сляпо.
176
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 192 - а баба ти ли ще плати за нова ограда и спиране на моджехедините на границата> Или може би - самият ти, щом няма да е бюджета?
175
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа трябва да знае от къде ще дойдат 1 милиард и 200 милиона лева. Хора осъзнавате ли колко пари са това! Това са нашите пари и имаме право да знаем както и от къде ще ги пренасочат, така и за какво точно не достигат. Защото пари имаше и то до края на годината. Искаме публично обсъждане в НС. Нали трябваше всичко да е прозрачно, без далавери, без подмолни сделки. Тогава защо да не се обсъжда в пряко предаване пред народа? Защо? Какво се крие уж като национална сигурност? Какво?
174
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зозо:Чакат и то с право до някъде.Заслужават по добри старини ама им обещават 369 лева при положение, че предполагам праг на бедност от 1.1 2021г е 413 лв.И тук идва отново въпросът дали с темповете с който всички цени хвърчат нагоре тези хора за пореден път няма да бъдат удоволетворенни а отново употребени.
173
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами кажи на чужбинците да пратя , нали те си избраха тоя парламент.