След КСНС: Няма консенсус за актуализацията на бюджета

Десислава Атанасова: Дебатът за бюджета не трябва да се води в президентството
Обновена: 16 авг 2021 18:44 | 16 авг 2021 18:18, Красимир Ангелов
250

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
 

Без консенсус по темата за актуализацията на бюджета завърши продължилото близо 4 часа заседание на КСНС при президента Румен Радев.

"Трябва да започне бързо да се движи конституционната процедура – да се връчи бързо мандата на нас, ние сме заявили, че ще го върнем веднага. Не бива да се бави връчването на мандата", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след заседанието.

Още по темата
Няма промяна на нашата позиция, ние сме против актуализацията на бюджета и този дебат не трябва да се води в президентството, категорична бе Атанасова.

"На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила", допълни Атанасова.

Тя обясни, че относно мигрантската криза са били представени данни, но не е имало обща позиция.

Атанасова разкри още, че по време на заседанието е имало гласуване служебният министър на икономиката Кирил Петков да не бъде допуснат заради казуса с двойното му гражданство.

Не може гражданин на чужда държава да присъства на подобен тип разговори и срещи, каза тя и добави, че всички представители на партиите, с изключение на Христо Иванов, са гласували Петков да не бъде допускан на КСНС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също призна след заседанието, че не се е стигнало до общо заключение, че актуализация на бюджета е необходима.

И на КСНС заявих, че ще подкрепим на първо четене актуализацията на бюджета, но има неща, които за нас са неприемливи и между първо и второ четене ще предложим корекции, посочи Нинова.

"За" актуализация на бюджета сме, уви, май малко бяхме такива, каза още Нинова.

Съветът започна лошо с процедурата Кирил Петков да не бъде допуснат, подчерта още лидерът на БСП и отказа да отговори как е гласувала, след като Десислава Атанасова от ГЕРБ минути по-рано заяви, че единственият, който е гласувал за оставането на служебния министър, бил Христо Иванов от ДБ.

Лидерът на БСП отбеляза все пак, че участниците в КСНС са постигнали „забележителен консенсус” за мигрантския натиск.

Председателят на ПГ на „Изправи се БГ. Ние идваме” Мая Манолова пък остро критикува поведението на партиите по време на продължилото близо 4 часа заседание на КСНС, като посочи, че те вече са в предизборна кампания и „се интересуват от собствените си партийни интереси, а не от проблемите на българските граждани“.

Жалко е, че не разбират отговорността си, заяви Манолова.

"Третият мандат е последният шанс да има редовно правителство. Ако не се постигне актуализация на бюджета служебният кабинет ще бъде с вързани ръце – той ще гледа и няма да може да реагира на нито един от проблемите, които ще възникват един след друг", подчерта още Манолова.

Естествено, че подкрепих участието на Кирил Петков в КСНС. Неговият доклад беше важен, каза още Манолова по повод дискусията с присъствието на икономическият министър на заседанието.

Окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взето в парламента, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след заседанието на КСНС при президента.

Той не пожела да отговори какво точно се е случило на съвета, но подчерта, че са били обсъдени всички кризи, с които страната ни се сблъсква, съобщава БГНЕС.

От думите му стана ясно, че в ДБ ще вземат решение дали да подкрепят актуализация на бюджета колективно. ПГ утре се събира и ще вземе окончателно решение, добави той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
4
 
6
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Имахме един президент,който щеше да вика танковете срещу народа,а сега си имаме още един- с вдигнат юмрук,разделил почти необратимо нацията,който търси някакво съгласие между партиите.Съгласие,както се вижда няма и цялата отговорност трябва да се поеме от рр и нека повече не избираме такива диктатори,защото те винаги стоят в тъмната страна на нашата история.
213
2
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Р.Р. искаше да дърпа конците, ама партиите си повярваха и се дърпат. ГЕРП дори и да не ги харесваме, поне са последователни, БСП се борят с ИТН за избиратели, на ДБ им е все едно как Р.Р. ще се оправя в кашата която забърка, Изправи се, Ние си отиваме - плъзгави, но верни на Р.Р. Президента осъзнава че картинката ще се повтаря и трябва време някой да се изяви, и че тея харчове за избори станаха много и хората ще питат - Нали щеше да е евтино?
212
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кому е нужно да се "актуализира" бьоджека? Одобрили сме им едни 53 МИЛИАРДА, да се побират в тях.
211
3
 
13
 
! Отговори
боко преди 2 години
Всички мутри напред!!!не се ли наядохте? ДА ВИ ХАПНЕ НЕЩО ОТ ВЪТРЕ .Всеки гледа да докопа от де да цица.СТИГА БАСТА НАПРАВЕТЕ НЕ ЩО ЗА ТОЯ НАРОД ДЕТО ВИ ДАВА ПАРИТЕ ЕЕЕЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА-КАЗА СЛАВИ ВИЙ НЯМАТЕ ЛИ РОДИТЕЛИ?ПЕНСИЙ ТОК ВОДА БАБА ВИ СИ ГИ ПЛАЩА ЩОТО ВИЕ ИМ ГИ ПЛАЩАТЕ А ТЕЗ ДЕТО СА РАБОТЕЛИ ЦЕЛ ЖИВОТ ИМ ДАВАТЕ ТРОХИЧКИ -НЕМА СРАМ В НИКОЙ
210
1
 
6
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 2 години
БЪЛГАРСКА РАБОТА
209
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе имали някои депутат да попита какво стана с къщите за гости на тъщите на господина който си припозна Турция за Родина?
208
29
 
7
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
народа е със президента.Тоест всички партии трябва да се съобразяват с него.Най голямо доверие има в него
207
6
 
2
 
! Отговори
- преди 2 години
По Бойковски могат да го раздадат, но ако трябва да е законно е друг въпрос
206
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът си чака парите, ГЕРБ, ИТН и ДПС пречат................... Ще се извади сопата и народът знае кой е виновен - Триглавата ламя от ГЕРБ, ДПС и СЛАВИ. Коалиция "Три в едно - невероятно депесарка комбинация"
205
5
 
23
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Бойко им остави 2 милиарда лева излишък в бюджета и ето, на, не могат да си го поделят, пардон изкрадат.
204
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Враговете на народа ГЕРБ, ИТН и ДПС са против актуализацията на бюджета. Народът ще извади тоягата.
203
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радеф, радеф, какъв втори мандат? И децата разбраха, че не ставаш за президент!
202
8
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
Кой е канадец, бе поту рнак ря зан. А ти какъв си. Кой каза , че Турция е негова родина, а. Мръ сник долен.
201
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май някой иска да клати борда?
200
1
 
10
 
! Отговори
Ива кадийката преди 2 години
Тази защо пак е с кадийското си елече? С няколко месечни заплати като председател на НС на европейска България не можа ли да си купи нещо по-подходящо? Очаквам следващия път и с фесове да има. То бива, бива простотия селска.
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!! ДОКАЗАНО!!!
198
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко връщай се, че тия мутрочалгари крадат и с ГЗ си!
197
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много крадливи тез муньовите шапкари бе! За 3-4 месеца опапаха 8.5 млрд лева, оставени от ГЕРБ!
196
3
 
10
 
! Отговори
Къф е тоя преди 2 години
Абе канадец ли е или крадец ?
195
2
 
11
 
! Отговори
соц преди 2 години
Ще са необходими няколко мандата на преавителства за да се възстанови страната от досегашния и бъдеш погром на служебните фигуранти, които вече опоскаха държавата за 3 -4 месеца. Кутевчето заяви , че няма пари - нито за пенсии , нито за социални. Ние червените бабички разчитхме на него , а тоя опраскал всичко. За нас останаха само лозунгите за героите на социалистическия труд.