Асен Василев преброи 1.94 млрд. лв. изхарчени над заложеното в бюджета

Нужна е актуализация, заяви финансовият министър
19 авг 2021 16:05, Петя Славова
140
Асен Василев преброи 1.94 млрд. лв. изхарчени над заложеното в бюджета
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев категорично заяви необходимостта от актуализация на бюджета. Това стана на съвместното заседание на трите ресорни парламентарни комисии, захванали се с преструктуриране на държавните пари до края на годината, предаде  БГНЕС.

"Това не е актуализация на целия държавен бюджет. Не пипаме бюджетите на ведомства, това са целеви средства, с които да посрещнем кризата. Те са ясно разписани, с ясно описание на сумите и биха позволили нормалното функциониране на държавата до края на годината", обърна се той към депутатите.

Още по темата

Представяйки параметрите на актуализацията, Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за COVID-мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т. нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве.

"Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече сме изхарчили 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета. Тези пари за изхарчени за 50-те лева за пенсионерите, за допълнителна подкрепа за бизнеса, основно през мярката 60/40, както и за средства, които са необходими на Министерството на здравеопазването. Отделно са изхарчени около 20 млн. лв. повече за избори, а както знаем следват поне още едни, може би още два избора, които трябва да бъдат проведени, но не са бюджетирани, защото не са очаквани миналата година", посочи още финансовият министър.

Той припомни, че задаващата се нова вълна на епидемията налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Министър Василев се похвали с по-добра събираемост на приходите в бюджета, но за да бъдат тези средства изразходвани целево, актуализация трябва да има.

В цифри тя изглежда така: Допълнителни 575 млн. лв. за социални разходи, включващи актуализация на пенсиите, енергийни помощи и друга подкрепа. За подкрепа за бизнеса са заложени 430 млн. лв. Има и допълнителни 335 млн. лв. за здравеопазване. Има и други суми, които ще бъдат ползвани за възстановяване на резерва на МВР, за покриване на увеличената на вноска на България в ЕС заради Брекзит, покриване на разходите от загубени дела на КЕВР и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
12
 
32
 
! Отговори
Крадецът да се скрие преди 2 години
Щом краде интелектуална собственост и не си плаща данъците и осигуровки на нито една дума не може да му се вярва!
92
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остана да поиска заем от себе си за изборите наесен и после да имаме да му връщаме.
91
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев - Очите е първи братовчед на Митьо Очите от Бургас.
90
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, как при Борисов имаше пари за всичко,а сега за два месеца служебното парвителство изхарчи 2 млрд лв и иска още 5 млрд.?
89
7
 
16
 
! Отговори
Гарвард преди 2 години
Той така е управлявал и евърбред къмпанито си. Харчил харчил и все не стигало. Добре че е бил оня китаец да купи тая ламя на пари
88
33
 
11
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Министър Василев е помолил ведомствата да намалят бюджета си за 2022. Да се разбира : Време е кърлежите от ГЕРБ и калинките им да бъдат поорязани от държавното цокало. Заедно с Кирил Петков са истински реформатори и икономисти и започнаха чегъртането, което трябваше другите да свършат. Браво!
87
6
 
26
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
С една дума: ако не се актуализира бюжетят, паре за избори нема, а като нема предвидени паре за предстоящите парламентарни и президентски избори, избори, просто нема да има. Шапкарите Радев и Узунов вечна ша клатат електоратът до гроб, а Бойко ша протестира пред Президенството с вдигнат юмрук;))), Слави ша седне на столчето да протестира и на една малка масичка наргиле и една линия бело;)))
86
9
 
26
 
! Отговори
Тоя е такъв преди 2 години
експерт, че може всеки път да чете от различна колонка на бюджета и да ти казва различни неща. Дано в парламентарната комисия да са попаднали и някой и друг финансист, дето да знае как се четат цифричките в бюджета иначе ще ни лъзнат по политическа линия да спасяваме РОдината и няма да се усетим, как вместо това ще напълним джобчето на РодНината на Асен, Кирчо, Мая, Янев или там, който са го назначили да събира каймака.
85
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харчат ли харчат и се оправдават с бюджета а къде харчат не се вижда , сигурно си пълнят джобчетата.
84
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изцъкления си противоречи още от ден първи. Изцъкления фалира фирми и завлече клиенти, смятате ли, че такъв човек е годен да върти парите на държавата.
83
5
 
29
 
! Отговори
Тоя АсАн Василев преди 2 години
е уникален финансист - като влезна в министерството и рече - няма пари - след две седмици - има милиарди излишък, сега - 2 милиарда изхарчени над бюджета - ако някой го разбира какво говори! Явно говори за различни неща, а журналистите пишат каквото им изнася или го е хванала яко шизофренията.
82
4
 
22
 
! Отговори
ха, ха преди 2 години
Поздравления за Хамид Хамид. Преди малко беше гост на великата/тя така си мисли, не аз/ Мария Цънцарова. Постави я на мястото и. През цялото време я гледаше подигравателно и и се присмиваше. А тя му задаваше глупави въпроси, които бяха риторични. Още веднъж поздравления за г-н Хамид. показа и, че не е нищо повече от поръчков журналист.
81
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са най-обикновени крадци и шарлатани.
80
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винету ни обра.Всички заеми които тегли ги набута по чекмеджета и шкафчета.Съд,конфискация и затвор.
79
7
 
32
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
Тези окрадаха парите, които Борисов остави. Кокорчо не се ли срамува, ми той е измамник, ние не можем да му вярваме. Той измамил и окрал партньоара си, пък ние се надяваме да не окраде парите на България. Той и канадеца подушиха къде са парите и хайде, тука при парите. Познайте какви гимнастики са направени, за да могат след това парите да потекат към тяхните и на приближини на тях фирми. Бедна ни е фантазията този какви измами е направил. ще се усетим, но ще бъде късно.
78
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо, къде са парите бе момче?
77
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я Кокорчо пак се изказал неподготвен:))))))))))))))))
76
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим на коремния кабинет, че ни запуши дупките и окраде всичко за няма и три месеца.
75
7
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АКО МОГАТ ДА ХАРЧАТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ КАКТО Е ОБЯВИЛ СЕГА ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР, ЗНАЧИ НЯМА НУЖДА ОТ АКТУАЛИЗАЦИЯ!
74
6
 
22
 
! Отговори
Щерев преди 2 години
червените харчат по 1 милиард отгоре върху бюджета... както върви ще фалират държавата..Нищо ново. Всеки път е така след тях