Няма пречка главният прокурор да бъде изслушван в правната комисия

Президентските избори трябва да се проведат най-късно до 14 ноември
Обновена: 24 авг 2021 21:38 | 24 авг 2021 21:19,
22

Президентските избори трябва да се проведат най-късно на 14 ноември, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR докторът по констуционно право Симона Велева.

По думите й те трябва да се насрочат от парламента преди той да се разпусне.

"Това може да е между 24 октомври и 14 ноември, на която дата да се проведе първия тур, за да има време за втори. В една от тези четири недели трябва да се проведат изборите за президент и след това - балотажът", поясни Велева.

Преди евентуалното разпускане на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат за съставяне на редовно правителство. По закон той може да направи това най-късно на 27 август.

"Президентът трябва да връчи мандата на избраната от него парламентарна група, а не на кандидат за премиер. ПГ има 7-дневен срок, в който да излъчи кандидат за министър-председател, който от своя страна има едноседмичен срок, за да предложи структура и състав на Министерския съвет", обясни юристът.

Още по темата
И допълни, че ако той също е неуспешен, държавният глава трябва да разпусне 46-ото Народно събрание и със същия указ в двумесечен срок ще насрочи изборите за нов парламент.

Според Велева няма пречка обвинител номер едно да бъде изслушван от депутатите в ресорната комисия.

"Конституцията предвижда, че всеки един от тримата големи в съдебната власт представя доклад за дейността на институцията, но също така предвижда, че може да бъдат приети и други доклади, свързани с делата за корупцията например. В правилника на НС не става дума за контрол, а за обсъждане в Комисията по конституционни и правни въпроси с участието на главния прокурор. Така прокуратурата и НС в този дебат са равнопоставени субекти. Няма някакъв контрол, а само работа между институциите. Независимостта на прокуратурата не е накърнена. Това е форма да се види какви са проблемите в нея", заяви тя.

Юристът уточни, че крайната дума по казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков има Конституционният съд.

"Решението ще бъде взето само на базата на документи. В случая нямат значение медийните публикации, които от ГЕРБ-СДС цитират, нито изказванията на министър Петков. Те нямат правна стойност. Интересно е как КС ще приеме от кой момент лицето се е освободило от гражданството си - дали от момента на волеизявлението или от момента на потвърждението му. Не е изключено КС да приеме тълкуване, че датата на самото заявление е моментът, тъй като Петков е направил всичко възможно, за да се освободи от гражданството си", коментира Симона Велева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
3
 
! Отговори
да, няма пречка! преди 2 години
Даже е желателно, защото лъсна тоталната неподготвеност на адвоката Хаджигенов и другите маскари, които знаят само да плямпат, да рушат, но не и да изграждат и надграждат!
19
3
 
5
 
! Отговори
no one преди 2 години
Няма пречка, главния прокурор да бъде изслушан, но понеже за Иван Гешев е неудобно да се излага на показ неговата работа, както и на някои от бившите му колеги в СГП, той решително заяви, че ще иска промени, за да не бъдат поставяни препятствия пред него, както той приема въпросите отправени от страна на правната комисия по отношение на действията на подопечната му институция.
18
0
 
8
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
ЗА всички цитиращи КС, че РУмбата не може да разпусне парламента 3 месеца преди края на мандата му......ТАКА Е! САмо дето 3 месеца преди края му на 22 ЯНУАРИ 2022 е 22 ОКТОМВРИ 2021. Сещате се, че нЕма начин да протакат месец и половина още, че да се задейства този член! 3 месеца преди края на мандата, не е като 3 месеца преди изборите за президент, НАЛИ??? Мандатът на Румбата не приключва с изборите (независимо дали ги спечели или загуби), а си има точна дата 22 януари 2022!
17
0
 
3
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
До АнонименПроверих, прав си!
16
1
 
0
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
До От къдеЕ, твоята физиономия не се вижда, но от първото ти изречение се разбира нивото ти. Няма да уточнявам висотата му, нека помечтаеш
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност бай Ставри чл. 110 на КРБ казва, че членовете на министерски съвет трябва да са български граждани и да отговарят на условията за избор на депутати. А в чл. 6х пише, че депутат може да бъде само български гражданин, без друго гражданство.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази защо непрекъснато я бутат на преден план? И да вземе да обясни идеите за равноправие, след като другата докторка по право и председател на парламента обмисляше идея за принудително довеждане на главния прокурор в НС. Да не говорим, че един равноправен разговор изключва възможността само едната страна да задава въпроси, а другата да отговаря.
13
3
 
5
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 години
До Рени рени рени, само ще се наведе и с уста ще го вземе. Той Е български гражданин. Текста гласи че може да е САМО български граждани. Значи че не може да е, ако не е български гражданин. Конституцията не казва, че българският гражданин, не може да има и второ гражданство
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия път, когато тая се изказа "компетентно" по конституционен казус, КС каза нещо съвсем различно от нея.
11
1
 
7
 
! Отговори
Още една подлога преди 2 години
На комунистите, при това докторка -- ясно е как е станала
10
0
 
7
 
! Отговори
От къде преди 2 години
Се навъдиха тези *** дето разбират всичко.Само физиономията и говори за нейната елементарност
9
0
 
15
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Тази дама е доста боса! 1. Петков към момента на назначаването си е с двойно гражданство; 2. Президента няма право да разпуска парламента в последните три месеца на мандата си;3. Дано никой и по никакъв повод не се обръща за помощ към тази дама Симона Велева понеже ясно се забелязва или брутална корупция или нереална некомпетентност...При всички положения тази е дъното!
8
1
 
17
 
! Отговори
Рени преди 2 години
Докторът по констуционно право Симона Велева тълкува Конституцията както Дявола тълкува Евангелията... Конституцията е императивна и пише, че депутатите, министрите и членовете на кабинета трябва да са САМО български граждани. Не вярвам конституционните съдии да си плюят в лицата като вземат решение за Петков различно от предходните по същия казус: Бояджиев, Ганчев, Пирински. Но Велева твърди, че не са важни документите, а желанието. Аз искам развод, нямам съдебно решение, разведена ли съм? Не!
7
1
 
18
 
! Отговори
Кирчо преди 2 години
Все едно да си взема изпита пред КАТ за шофьор и да си карам колата, докато чакам за книжката...? Така ли? За, какво "тълкуване" изобщо става дума...?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега дрън, дрън.Поредния юрист, който е добре първо да чуе, какво ще каже конституционния съд, и после да прави свои съчинения по темата.И е време, етичната комисия, да се заеме с определени индивиди, които под юридически ценз, говорят в публичното пространство, неприемливи за законници свободни интерпретации. Все пак в гилдията, се изисква ценз, и не на последно място и морал.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с честен труд ли си написа дисертацията или както обикновено
4
3
 
18
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Ако КС се произнесе, че след "чесна" дума можеш да си правиш каквото искаш без значение, че нарушаваш КОНСТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ......направо закривай.....тая държава
3
12
 
8
 
! Отговори
Каквото е нужно преди 2 години
Ще бъде изтълкувано от КС. Възможно е в решението за денонсиране на гражданството да не е казано от коя дата. Според Н.М.Q. законодателство, при наличие на второ гражданство човек престава да е гражданин на GB от датата на подаване на заявлението. А Канада е конституционна на Нейно Величество монархия.
2
4
 
19
 
! Отговори
От практиката преди 2 години
Не беше ли подобен случая с предишния кмет на Благоевград, който си беше подал документи за напускане на фирма, но е бил встъпил в длъжност преди действието за напускането на фирмата да е било завършено. Всичкото това се пише на дъ...то на фигуранта, който го е назначил претупвайки си задължението да спазва законите.
1
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуроршата Гешев се изповядва само пред своя Бог - Бого Борисов.