Доц. Киселова: Най-късната дата за президентски избори е 14 ноември

"Някои искат да прехвърлят на Радев вината, че не могат да съставят кабинет"
Обновена: 23 авг 2021 22:09 | 23 авг 2021 22:08, Веселина Йорданова
15

Приключи или не въпросът с двойното гражданство на Кирил Петков?

Цялата информация е през статуси във Facebook или публикации в сайтове, това е субективна гледна точка. Трябва да се изчака решението на Конституционния съд. Това заяви в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Г-н Петков има право да изрази своето мнение, иска да се откачи от тази тема и да си върши работата. Интересите са явно големи, затова и го атакуват", смята тя.

Доц. Киселова даде обяснение и на хипотезата, ако все пак, към дата на назначаване като министър, той е бил канадски гражданин.

"55 народни представители сезираха КС. Предполагам, че ще бъде образувано дело и КС ще се обърне към държавата Канада, и съобразно отговора съдът ще се произнесе. Ако се докаже - предполагам, че няма да се стигне до отмяна на сделки или отмяна на заповеди. Но всеки отделен акт трябва да се оспорва отделно. Имаше доста актове, които предизвикаха недоволство в някои среди и има страни, които биха искали да оспорват", подчерта тя.

Лаконичен беше коментарът ѝ по темата с плагиатството на Петър Илиев.

"Казусът се върна в рамките на университета. Очаквам произнасяне",  каза доцентът.

Преподавателят по конституционно право посочи, че е предвиден срок, в който президентът трябва да определи партията, на която да връчи третия мандат.

"До петък най-късно държавният глава трябва да определи. Изненадана съм как уж опитни политици се опитват да въздействат на държавния глава. Очаквах парламентарните групи, поне тези на антистатуквото - БСП, ДБ и ИТН, заедно да се консолидират. Не трябва да поставяме президента да бъде арбитър на каращи се по-малки групи", категорична е тя.  

И допълни:

"От своя страна политическата група, на която е връчен, трябва да проведе свои консултации. Няма срок в Конституцията и с този неопределен срок се злоупотребява, а не бива. По-добре да не се бавят много, 7 дни е разумен срок. Ако броим най-дългите срокове - 10 септември трябва да е дата, на която да се върне партията с оползотворен или нереализиран мандат. Те вече май се готвят за предизборна кампания", отбеляза Киселова.

И даде прогнозна дата за провеждане на президентските избори.

"Хубаво би било още тази седмица да се гласува в НС. Според мен в края на август началото на септември е добре да бъдат насрочени.  Най-късната дата е 14 ноември за първи тур", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова.

Избори 2 в 1

"ЦИК могат да кажат технически дали е възможно. Повече е политическа отговорност - смесването на двете кампании може да се окаже пагубно за президента. По Конституция е възможно. Есента се очертава да е гореща", прогнозира още доц. Киселова.

Избори в три поредни седмици

"Зависи кои избори са първи - които са първи, там избирателната активност ще е най-висока. Някои искат да прехвърлят на президента вината за невъзможността да съставят правителство", отбеляза преподавателят по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: доц Наталия Киселова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
ДО Т.ШАК преди 2 години
ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ!ДО 12 СЕПТЕМВРИ САМО БЮЛЕТИНИТЕ ЗА СТРАНАТА НЕ МОГАТ ДА ОТПЕЧАТАТ И ДА РАЗНЕСАТ МАШИНИТЕ ПО СЕКЦИИТЕ.НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ СЕ ОТПЕЧАТВАТ И ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ ЗА ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛИ?
11
0
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Я! Според доц. Киселова БСП са анти-статукво! Но пък не споменава ИБГНИ като такива! Майко мила, всички съвсем изперкаха, налудни*ав*стта на Зеления чорап е по-заразна от COVID!
10
0
 
4
 
! Отговори
Михов преди 2 години
Каква конюнктура! Защо не се признае публично, че зеленият чорап е виновен за ситуацията в страната! Този *** трябва да изчезне изобщо от политическия хоризонт!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая гребен трябна да и подорят
8
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Ц цц ццц да го таковам златния ни Прецедент ! Я по добре тая патица да каже кой забърка тая каша !
7
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапът е основния виновник за хаоса, който цари в България за момента. Мутрата с юмручето насъска всички пpocтаци в България срещу ГЕРБ и Бойко.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се има предвид, че ИТН, ИМВ, БСП и ДБ се управляват от ДС, и че всички те работят за бетонирането на Радев, е нормално хората да виждат, че тези партии действат в негова полза и НАРОЧНО саботират съставянето на кабинет, въпреки неспирните приказки колко много искали да има такъв. Стигнаха онзи наш небезизвестен сънародник с неговото: "Много исках, ама нямах желание"
5
9
 
0
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Щом Плювнелиев може - всеки може.А Радев е супер - уреди "чегъртането"..
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си намери мъж/жена/куче или др..
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Киселова, защо си мислите,че го атакуват заради причини, които изредихте в интервюто и не допускате, че причината е една единствена:Чл. 110. Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.Нима хора, които се борят с беззаконието може да ги оставим така брутално да рушат Конституцията? Щом искат да сменят модела тези хора не трябва ли да са стриктно спазващи законите?Неконституционното назначение е факт.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Киселова е била съветник по правни въпроси и секретар по правни въпроси при президента Плевнелиев.
1
4
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
12 септември ми се струва чудесна дата за нови избори.