Доц. Киселова: Най-късната дата за президентски избори е 14 ноември

"Някои искат да прехвърлят на Радев вината, че не могат да съставят кабинет"
Обновена: 23 авг 2021 22:09 | 23 авг 2021 22:08, Веселина Йорданова
15

Приключи или не въпросът с двойното гражданство на Кирил Петков?

Цялата информация е през статуси във Facebook или публикации в сайтове, това е субективна гледна точка. Трябва да се изчака решението на Конституционния съд. Това заяви в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Г-н Петков има право да изрази своето мнение, иска да се откачи от тази тема и да си върши работата. Интересите са явно големи, затова и го атакуват", смята тя.

Доц. Киселова даде обяснение и на хипотезата, ако все пак, към дата на назначаване като министър, той е бил канадски гражданин.

"55 народни представители сезираха КС. Предполагам, че ще бъде образувано дело и КС ще се обърне към държавата Канада, и съобразно отговора съдът ще се произнесе. Ако се докаже - предполагам, че няма да се стигне до отмяна на сделки или отмяна на заповеди. Но всеки отделен акт трябва да се оспорва отделно. Имаше доста актове, които предизвикаха недоволство в някои среди и има страни, които биха искали да оспорват", подчерта тя.

Лаконичен беше коментарът ѝ по темата с плагиатството на Петър Илиев.

"Казусът се върна в рамките на университета. Очаквам произнасяне",  каза доцентът.

Преподавателят по конституционно право посочи, че е предвиден срок, в който президентът трябва да определи партията, на която да връчи третия мандат.

"До петък най-късно държавният глава трябва да определи. Изненадана съм как уж опитни политици се опитват да въздействат на държавния глава. Очаквах парламентарните групи, поне тези на антистатуквото - БСП, ДБ и ИТН, заедно да се консолидират. Не трябва да поставяме президента да бъде арбитър на каращи се по-малки групи", категорична е тя.  

И допълни:

"От своя страна политическата група, на която е връчен, трябва да проведе свои консултации. Няма срок в Конституцията и с този неопределен срок се злоупотребява, а не бива. По-добре да не се бавят много, 7 дни е разумен срок. Ако броим най-дългите срокове - 10 септември трябва да е дата, на която да се върне партията с оползотворен или нереализиран мандат. Те вече май се готвят за предизборна кампания", отбеляза Киселова.

И даде прогнозна дата за провеждане на президентските избори.

"Хубаво би било още тази седмица да се гласува в НС. Според мен в края на август началото на септември е добре да бъдат насрочени.  Най-късната дата е 14 ноември за първи тур", посочи събеседникът на Ганиела Ангелова.

Избори 2 в 1

"ЦИК могат да кажат технически дали е възможно. Повече е политическа отговорност - смесването на двете кампании може да се окаже пагубно за президента. По Конституция е възможно. Есента се очертава да е гореща", прогнозира още доц. Киселова.

Избори в три поредни седмици

"Зависи кои избори са първи - които са първи, там избирателната активност ще е най-висока. Някои искат да прехвърлят на президента вината за невъзможността да съставят правителство", отбеляза преподавателят по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото.


15
Още по темата: Доц Наталия Киселова
Още от Общество
Завърши строителството на ГКПП "Рудозем - Ксанти"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
ДО Т.ШАК преди 3 седмици
ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ!ДО 12 СЕПТЕМВРИ САМО БЮЛЕТИНИТЕ ЗА СТРАНАТА НЕ МОГАТ ДА ОТПЕЧАТАТ И ДА РАЗНЕСАТ МАШИНИТЕ ПО СЕКЦИИТЕ.НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ СЕ ОТПЕЧАТВАТ И ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ ЗА ВСИЧКИ ИЗБИРАТЕЛИ?
13
0
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 седмици
Я! Според доц. Киселова БСП са анти-статукво! Но пък не споменава ИБГНИ като такива! Майко мила, всички съвсем изперкаха, налудни*ав*стта на Зеления чорап е по-заразна от COVID!
12
0
 
4
 
! Отговори
Михов преди 3 седмици
Каква конюнктура! Защо не се признае публично, че зеленият чорап е виновен за ситуацията в страната! Този Муньо трябва да изчезне изобщо от политическия хоризонт!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На тая гребен трябна да и подорят
10
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Ц цц ццц да го таковам златния ни Прецедент ! Я по добре тая патица да каже кой забърка тая каша !
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чорапът е основния виновник за хаоса, който цари в България за момента. Мутрата с юмручето насъска всички пpocтаци в България срещу ГЕРБ и Бойко.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като се има предвид, че ИТН, ИМВ, БСП и ДБ се управляват от ДС, и че всички те работят за бетонирането на Радев, е нормално хората да виждат, че тези партии действат в негова полза и НАРОЧНО саботират съставянето на кабинет, въпреки неспирните приказки колко много искали да има такъв. Стигнаха онзи наш небезизвестен сънародник с неговото: "Много исках, ама нямах желание"
7
9
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 седмици
Щом Плювнелиев може - всеки може.А Радев е супер - уреди "чегъртането"..
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да си намери мъж/жена/куче или др..
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доц. Киселова, защо си мислите,че го атакуват заради причини, които изредихте в интервюто и не допускате, че причината е една единствена:Чл. 110. Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.Нима хора, които се борят с беззаконието може да ги оставим така брутално да рушат Конституцията? Щом искат да сменят модела тези хора не трябва ли да са стриктно спазващи законите?Неконституционното назначение е факт.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-късната дата е.. когато го изгоним!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Доц. Киселова е била съветник по правни въпроси и секретар по правни въпроси при президента Плевнелиев.
2
4
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 седмици
12 септември ми се струва чудесна дата за нови избори.
1
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев Победа!! Бойко в затвора!!