Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита

Охранявали се свидетели по фалшиви сведения на ДАНС
287
Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър в служебния кабинет Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, където се обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България".

Още по темата

Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата. И трети път - от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица. За БТА министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на "политическия ръководещ субект" се казва на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашов, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и това го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

"Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той.

Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор", посочи министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: НСОгешевРашков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен202 Колко пъти ще го пускаш този пост, БСП? Или си невменяем в изострено състояние на болестта? Два пъти досега ти отговарям, ама то "какво си баба знае, това си бае"...Нищо не става от теб БСП! Да вземем да те изринем накрая, че да миряса и небето и Земята...Хем нас.рано, хем голямо е твойта работа...БСП ВЪН!
189
7
 
8
 
! Отговори
Геш а Радост преди 2 години
Гешев смята, че ще е ГП до живот ли? Те той и Боко Тиквата така смяташе, че ще е премиер до живот, ама ей го на - НЪЦКИ
188
11
 
5
 
! Отговори
Вечен Гешев преди 2 години
Оставка Гешка.
187
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков дали познава снайперисти?
186
4
 
7
 
! Отговори
Мутра преди 2 години
Тоя има повече охрана от Митьо Очите, когото също го пазят от МВР.
185
5
 
6
 
! Отговори
Много Охрана преди 2 години
Страх го е от народа. Само военни не го пазят.
184
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Чашков както и болонката с дефекта за какви точно се имат, за обвинители на главния обвинител ли? Нещо май са се объркали, но като няма за какво да го обориш сега имал охрана, ами какво без охрана ли да остане човека, то има защо да е с охрана.
183
4
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Само военни не го пазят. Кажете на Радев да му назначи един батальон охрана и 2 изтребителя от тия, дето Бойко ги купи (с негови лични пари), да кръжат на 360 градуса около кубето на "Божия Инструмент"
182
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен202 Не се опитвай да учиш професионалист на професията му...Виновен е не обвинителния акт,а законите по които съдят съдиите. Между другото,една от вещите адвокатки на олигарсите беше другарката Татяна Дончева,която е толкова веща във всички тайни вратички на закончетата,че направо остави съдиите без друга възможност освен веднага да преклонят глави пред меча на "закона"..И как няма да ги знае тези вратички Дончева,нали сама ги е правила цели 30г.! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА
181
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Каскета. Избор на нов ГП. Защита от една служба само. Полицейска охрана. Като в Италия. Не три служби.
180
7
 
8
 
! Отговори
Гешката преди 2 години
Гешката е ПОСЛЕДНАТА крепост на мафията! Оставка Гешка!
179
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дeбeл и пpocт подобно на господаря си.
178
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиши и Джипко да се лишат от Охрана , стига са лежали на гърба на Българския Народ !
177
5
 
6
 
! Отговори
КОЙ БОРИ МАФИЯТА..?? преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ..??............О'...ТВЪРДО НЕЕЕ.......!!!!!!
176
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черепа, Цветан Василев, Миньо Стайков, Бобокови, Баневи, Ветко Арабаджиеви, Галеви, Маргините, Бенчеви, Маджо, Прокопиеви и други знайни и незнайни ----///----- Защо да не вдигат пушилка? Имат си права хората и си ги търсят. "Инструментът на Бога" защо не им е написал годни обвинения?
175
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В затвора няма да му трябва.
174
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евгения Банева, Маринела и Ветко Арабаджиеви купонясват по морето напълно освободени. ----///----- Как няма да купонясват, когато Гешев пише ибвинения по 11 000 страници, а гова по неговите думи е като да отидеш до Луната с дизелов двигател? Кой има нерви да му чете глупостите и да следи полета на фантазията му? Пише се две страници обвинение, но ФАКТИ. А не 11 000 страници догадки и косвени доказателства. По художествена проза съдът не съди.
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Катани го убиха сценаристите на "Октопод".
172
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големият Бос има много защити. "Капо ди тути капи" има още три защити от защита от Аллах, Буда и Зевс.
171
3
 
7
 
! Отговори
ЧЕРЕПА, БОБОКОВИ, преди 2 години
МАФИЯ ЛИ СА..???.............. ПО МНЕНИЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ТЯХ---ДА..!!.............. ........ РУМЕН РАДЕВ - СЪС ТЯХ ЛИ Е..??............... РИТОРИЧЕН ВЪПРОС....!!