Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита

Охранявали се свидетели по фалшиви сведения на ДАНС
287
Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър в служебния кабинет Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, където се обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България".

Още по темата

Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата. И трети път - от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица. За БТА министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на "политическия ръководещ субект" се казва на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашов, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и това го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

"Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той.

Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор", посочи министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: НСОгешевРашков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиши и Джипко да се лишат от Охрана , стига са лежали на гърба на Българския Народ !
149
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев не е осъдил нито един престъпник през цялата си кариера.
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво каза съдът, когато Гешев обвини Боршош? "Прокуратурата не е чела закона".
147
4
 
9
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Някакъв радевистки *** постоянно вие, е Гешев не е осъдил никого. За негово сведение присъдите дава Съдът, а е известно, че "ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ" на провосъдната система са именно там.
146
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен157 Ти не се разбираш от дума, *** смо.тан БСПарски! Я тогава вземи и докажи, че Гешев нямал нито един осъден! Без празни приказки, БСП! Нямаше да го гоните така откачено ако не е опасен, нали БСП? БСП И СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
145
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Гешев каквото и да направи,делото на разни Червеносини апаши след няколко години стига до ВКС където *** Лозан прибира парата и ги оправдава,
144
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През кариерата си, Гешев няма нито един, вкаран в затвора престъпник.
143
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев е тотален некадърник.Също като шефа си Тиквата.
142
2
 
2
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
До 142А съдът колко вкара в затвора? Евгения Банева, Маринела и Ветко Арабаджиеви купонясват по морето напълно освободени. Единствени медицински услуги, които Маринела е ползвала след излизането от ареста са пластични операции. А колко пъти съдът установяваше, че са тежко болни и трябва да са под домашен арест.
141
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, дето обвини Прокопиев в консултация...
140
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90-те минаха отдавна охранителния бизнес завзе държавата властта и прокуратурата а сега народа си ги връща обратно
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гешката президент
138
3
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Нищо не е разкрил Рашков, само изрича поредните лъжи.
137
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са днес, обвинените от Гешев олигарси? Всички са си вкъщи.
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Дубай и ОАЕ и на Сейшелите там са обвинените бедни и нещастни честни граждани от Гешев чакат го да го свалят от власт и се връщат с самолетите си
135
2
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКИ РАЗБРАХМЕ преди 2 години
От отношението на почитателите на крепостния комунизъм към знаменития главен прокурор Гешев става ясно, че тези хора никога няма да станат европейски граждани, а още по-невъзможно и граждани. А Гешев да е жив и здрав и Господ да го благослови, защото в него е надеждата на честните хора у нас. българин
134
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През кариерата си, Гешев няма нито един осъден престъпник.
133
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
до147 Е как да ги осъди точно Гешев при положение,че присъдите на последна инстанция ги издава *** Лозан Панов?
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледаме резултатите от делата, защитените свидетели май са доста виртуални и показанията са виртуални!!! Та целта на тези виртуализми е да се лапнат нечии бизнеси или поне да се откупят обвиняемите!!!
131
3
 
1
 
! Отговори
до Диана преди 2 години
Явно не си разбрала първия път - повтарям - законите са наред, прокуратурата е калпава.