Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита

Охранявали се свидетели по фалшиви сведения на ДАНС
287
Рашков разкри: Гешев с тройна защита - от МВР, НСО и Бюрото за защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър в служебния кабинет Бойко Рашков в Парламентарната комисията по правни въпроси, където се обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от "Има такъв народ", "Изправи се.БГ!Ние идваме" и "Демократична България".

Още по темата

Те предвиждат връщане на Бюрото към Министерството на правосъдието, съответно изваждането му от Прокуратурата, както и главният прокурор да не се охранява от него.

Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция "Бояна", в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата. И трети път - от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция "Бояна" и да следят за съмнителни лица. За БТА министър Рашков каза, че ще прекрати това споразумение с МВР.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на "политическия ръководещ субект" се казва на ДАНС да напишат "фалшиво сведение за опасност" и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашов, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и това го пише в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

"Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той.

Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор", посочи министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

Според правосъдния министър Янаки Стоилов Бюрото се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още по темата: НСОгешевРашков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдее, троловете на каскета си тръгнаха - усещате ли как намаляха? След 17 часа си хващат пътя.
129
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен144 Абе колко пъти да ти обяснявам, БСП, че няма осъдени, което не е вина на Гешев, а на съда и на законите, по които той работи! Първо, съда е БСПарски и по подразбиране работи не с духа на закона,а с точките и запетайките му. Второ има много корумпирани съдии. Трето законите са още от прехода на БСП и прикриват престъпленията - я срокът изтекъл, я не знам си какво/дори *** няма осъдени!/. Що за съд е това, който допусна Божков да избяга и дори му регистрира партията! БСП ВЪН
128
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са хората, обвинени от Гешев? Вкъщи са си. Всичките.
127
0
 
2
 
! Отговори
до 143 преди 2 години
Именно - "бяха" е ключовата дума. Вече всички са си вкъщи.
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев веднага да го награди с орден за храброст след три месечна работа Рашков открил че Главния прокурор го охраняват това си е бестселър по кремълски
125
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсва ми джипката, дебеловратия от банкя също ми липсва, липсва ми про сто тята на караянчева, липсва ми двустранната резба на биков, липсва ми безочието на сачева, липсва ми красотата на цачева, липсва ми градуса на културката, липсват ми веждите и ботокса на ботокса, липсва ми носа на ангелкова, липсва ми шкембето на Била-та, липсва ми арогантността на оня пограничния, липсва ми магарешки, липсва ми некадърното 12-годишно управление, кражбите, кърпежите на кръпките...
124
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев няма нито един осъден в кариерата си.
123
3
 
10
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Рашков толкова се беше запенил, че в един момент си мислех, че ще извади кожен камшик. СоциализЪма,висшето и алкохола не прощават :-)
122
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Страх ,лозе пази!
121
5
 
11
 
! Отговори
ПРОКУРАТУРА преди 2 години
Гешев не вкарва в затвора, не води дела, сега е главен прокурор, но преди това беше зам. главен прокурор, а за сметка на това Рашков като следовател е осигурил присъди на десетки невинни по времето на соца
120
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В затвора бяха Миню,Банев,Ветко,Очите.
119
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос: Колко човека е вкарал Гешев в затвора? Отговор: Нула.
118
2
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
До Анонимен...... Колкото си по-гузен, толкова повече охрана ти трябва....... А Славчо Чалгаря дето не тръгва без два джипа с охрана колко трябва да е гузен?
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички милионери "вкарани в кауша" от Гешев са си отдавна вкъщи - кой на море, кой съди държавата в Страсбург...
116
3
 
8
 
! Отговори
миро преди 2 години
До Анонимен 118ha ha ha бъкаш го с хаджигенов чалгарче.адвокат без спечелено дело до сега-фактГЕШЕВ толкова ги насмете и вкара в затвора мутрите че сега реват и му искат оставката
115
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха! Докато Гешев е Главен прокурор всички комунисти-престъпници ще треперят от страх и ще очакват звука от щракване на белезници... Чорапът е един от тези национални предатели.
114
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох боли боли Защо защото бсп умре а агент рашо дреме не може го разкри оти че остане без работа тоя е направо Щирлиц открил е че Главния прокурор го охраняват
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай му на прост_ака власт и му гле'й сеира.
112
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На президентските избори Каскета може само да уплаши малките деца преди сън, както ги уплаши предишната гpoзoтия предложена от мафията.
111
2
 
10
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Радевите *** са изпаднали в истерия от поредните лъжи на поредният министър от служебния кабинет на Фигуранта. Изобщо там май няма министър, който да не лъже.