Прегръдката на ДБ с ГЕРБ била неизбежна, имали общи ценности

Кузман Илиев: Кирил Петков има по-дългосрочна карта
31 авг 2021 16:12, Елка Василева
101
Прегръдката на ДБ с ГЕРБ била неизбежна, имали общи ценности
Снимка: архив, БГНЕС

Всичко, което се случва, ни подготвя за потенциален бъдещ съюз на ГЕРБ и „Демократична България“ /ДБ/. Ляволибералното между ГЕРБ, ДБ и донякъде ДПС започва да се обособява доста ясно и е неизбежно да се втвърди. Това мнение изрази пред БНР журналистът Кузман Илиев.

Той вижда в несъстоялия се диалог между протестните партии преходен период към последваща прегръдка между ГЕРБ и ДБ като изразители на еднакви ценности.

В един момент от ДБ ще осъзнаят, че с ГЕРБ са сиамски близнаци, смята журналистът. „Ако се махнат конкретните фигури, които се мразят, те като програми имат много сходни евроатлантически, зелени, отворени към либералния глобализъм ценности.“

Още по темата

Според Кузман Илиев е лош жест затварянето на вратата от страна на ДБ към БСП, а с Трифонов очевидно не може и в един момент „ти трябва да отидеш на червеното килимче с Борисов и може да има една прегръдка“.

„Всичките тези избори, които сега се случват, подготвят почвата именно за това. То просто е неизбежно,“ смята Кузман Илиев.

Обществото се подготвя за това и електоратът на ДБ в един момент ще трябва да привикне, че друга опция няма, допълни той.

Когато беше инжениран проектът ГЕРБ и Борисов се появи на политическата сцена, той беше подкрепян от тази протестна общност, с която днес е ужким във война, посочи Илиев. „Той беше добре приет и в тази общност. Изглеждаше като човек, който може да балансира между всички.“

Според Илиев Бойко Борисов е достатъчно помъдрял, за да е фактор в политическия живот, без да е на първа линия.

„Ако е той, затваря вратата за всички останали. Ако е Митов, вече започваме да стигаме всички до този естествен сценарий, за който ще ни трябва време всички ние да узреем. А Борисов затова е доволен, защото вижда, че се върви натам, той е в силната позиция, на него ще трябва да му се ходи на килимчето и да му се искат одобрения,“ каза журналистът.

Ляво-либералното между ГЕРБ, ДБ и донякъде ДПС започва да се обособява доста ясно и е неизбежно да се втвърди, подчерта Кузман Илиев. По думите му в един момент подобен процес ще видим и при консервативно-патриотичното, което сега е в състояние на пихтия. „То ще излъчи свои говорители, които ще се опълчат срещу либералния глобализъм, който започва да се настанява много мощно.“

В социологическите данни за влизане на „Възраждане“ в следващия парламент според Илиев става дума за „по-силната, дори антиевропейска реакция“, при която махалото отива в по-голяма крайност.

Относно несъстоялия се диалог между протестните партии в два поредни състава на парламента Кузман Илиев изтъкна:  „Един е режимът, в който разрушаваш идеите на другия, това е много силен емоционален момент, какъвто беше за протестните партии преди. В един момент тези хора трябваше да минат в друг режим – на изграждане, на комбинации, на игра заедно, за да преминат през всички пречки, които пък другата страна иска да им наложи и да вкарат гол. Топката сега е в тях. Е, не можаха да го сменят режима. Това е мъдростта, политическата, която отсъства при тези формации. Това е залогът те оттук насетне да работят над фаза атака,“ каза Илиев.

„И наливат вода в мелницата на Борисов. Той усети, че най-правилното нещо в момента е да оставиш кучетата да се джафкат,“ допълни той.

Големият печеливш е Борисов и това е елементарна игра, смята Илиев.

Относно очакванията Кирил Петков и Асен Василев да дадат нова алтернатива Кузман Илиев коментира, че след малко по-мачовското поведение на Борисов сега българите имат нужда от нещо тип Макрон. „Модерен, спокоен, усмихнат, дори правещ някои наивни и то сериозни грешки, дори нарушаващ Конституцията. Просто кредитът на доверие е толкова голям, че хората са склонни.“

Кирил Петков бяга маратон, но сега е правилният момент да се поеме риск, отбеляза още журналистът. „Той е по-етичен, по-прибран, по-премерен, по-дългосрочна е неговата карта. Определено той тича маратон.“

„Той застава с лицето си, а това е дефицит. Трифонов, който беше избран и носителят на новото, се отдръпна и представяше някакви хора, вадеше ги буквално от шапката. Ние не ги познавахме, но той не искаше да застане с лицето си. Хората не искат политики и забравят политики. Искат лица,“ каза Илиев.

Журналистът е на мнение, че сме в повратен момент от новата ни политическа история и влизаме в десетилетие, за което сега се раздават картите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА ТОВА ЗАЕДНО С ДПС СА ПАРТИИТЕ ГОТОВИ ДА ПРОДАДАТ НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ ДАЖЕ НА ДЖУДЖЕТО НОРТ МАСЕДОНИА. *** - КАКА ТИ АНТОАНЕТО ЦОНЕВА И ЦАПАЩИЯТ ПАМЕТНИЦИ ТЕ ЛИ МИЛЕЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, ТЕ ЛИ БЕ...ВСИЧКО ИМ Е СКЕЛЕТИ В ГАРДЕРОБА И ЗАСИЛВАНЕ НА ОЛИГАРХИЯТА И НЕРАВЕНСТВОТО.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОБЩИТЕ ИМ ЦЕННОСТИ СА АНТИБЪЛГАРСКИ, КОРУПЦИОННИ, ПЪЛНА АНТИМОРАЛНОСТ...И ЗАД ТЯХ СЕ КРИЕ АЛЧНАТА ОЛИГАРХИЯ.ПЪЛНА БЕЗЧУВСТВЕНОСТ КЪМ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СТРАДАНИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ШИРЕЩАТА СЕ БЕДНОСТ, УГНЕТЕНАТА СРЕДНА КЛАСА. ВСЕ ПАК И С ДПС СА СИ БЛИЗКИ НАЙ-МНОГО ДПС-НОТАРИУСИ СТАНАХА ПО ВРЕМЕТО НА МИНИСТЪР ДРУГАРЯ БОЙКИКЕВ.
74
1
 
7
 
! Отговори
Соросоиди преди 2 години
Е нали една и сьща фондация ги спонсорира
73
0
 
5
 
! Отговори
хюстън до 82,смех преди 2 години
В главата,освен мухи ,нищо нямаш !.....е за такива бок луци,сме на тоя хал.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя,ако няма пари за самобръсначлка " Жилет".Ще му дам 2 лева ,за да се обръсне и замяза на "мъж"! Но като Уран гутан брадясъл ,да ми и ни дава акъл,няма да стане!
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дб за пореден път ще излъжат очакванията на гласувалите за тях.хората да не слушат какво им говорят а да се интересуват от миналото на членовете на тази партия и какви са ги вършили правете информиран избор и стига сте настъпвали мотиката по един и същи начин.
70
3
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
КОГАТО ЗАМИРИШЕ НА ПАРИ ----КОМУНИСТИТЕ СЕ СЪБИРАТ , КАТО МУХИ НА ***...СВЪРШАТ ЛИ ПАРИТЕ......И МУХИТЕ УМИРАТ.....ХА,ХА,ХААААААА
69
3
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ВСИЧКО ОПИРА ДА ПАРИ ,БЕ....А ДА ГИ ПЕЧЕЛИ ---САМО ГЕРБ МОЖЕ!....ДРУГОТО Е САМО МЪКА , БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ....НО , ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ЗИМАТА --КАТО ВИ СПРАТ ПАРНОТО И ВИ ВДИГНАТ ТОКА И ХЛЯБА!.....САМО ПАРАТА---ТЯ ... , МАЙКАТА НА ФУКАРАТА И КОМУН ЯГАТА
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма как да се случи!
67
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от ДБ са такива от ДСБ, т.е. Костоваци , а другата половина от тази коалиция имаха министър в кабинета ББ-2 - Ристо Иванов.Така че чувствата им към ГЕРБ са топли, искаха да свалят ББ. Троловете на ГЕРБ реват, че БГ е имала само един държавник -Боце. Та той с мин.Горанов ограби десетки милиони от спортните залагания , сетне взе колекциите, струващи милиарди на В.Б, същото стори и с братя Бобокови. Напълни си шкафчето с милиони евро и златни слитъци! Този ли вие наричате държавник?!
66
9
 
7
 
! Отговори
по малкото зло преди 2 години
а бсп се прегръщаше и целуваше с ДпС . така че по добре ГЕРБ с ДБ , отколкото импексова с мая общата и славчу да управляват .
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ко? не!
64
8
 
10
 
! Отговори
ЖУРНАЛИСТ-МЕЧТАТЕЛ преди 2 години
На това журналиостче не му е ясно, че Бойко Борисов никога няма да се коалира със съм.нителниа демократ Бойкикев, нито с турчина Доган. Бойко и ГЕРБ остават завинаги стожери на Евро-атлантизма.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости и откровени лъжи.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРДБ - Граждани за Европейски Развитите на Демократична България.....................Това е един ***
61
6
 
5
 
! Отговори
Баш Майстора преди 2 години
Съюза за Президентските избори е неизбежен между ГЕРБ СДС, ДСБ, ДБ, ВМРО, Воля, БНФС, БЗНС, Гергьовден,Патриотите, ДПС и всички останали демократи за Президентските избори е неизбежен
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората на Прокопиев и хората на Пеевски имат общи ценности и ги делят.
59
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кузмане каквито и опорки да пускаш геПи са едно м..афиотска структура и не виждам как политици претендиращи за честни и демократични ще се гушнат с ша..айкаджиите на бб
58
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, ама не!ДБ с ГЕРБ- никога!Иска ви се да спасите вашия вожд и да се измъкне от последващо преследване от закона, но няма да ви се получи.
57
3
 
0
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 2 години
До Има такъв метод 60: Вярно е, че въпросната редукция, по-късно заменена от ейдетичния й вариант, цели достигането до същината на смисъла чрез елиминиране на изкривяващи смисъла предубеждения и културни замъглявания. Само че пътят до трансценденталните измерения на аза и чистото съзнание не е лек... БКП/ДС наистина е в генезиса на повечето партии, но някои политици успяват да се разграничат от миналото си чрез действията си (напр. проф. Близнашки), а други не успяват. В това е разликата.