ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда

Заседанието на правната комисия в НС пропадна
76
ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда
Снимка: БГНЕС

Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше да се гласува на първо четене закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, пропадна поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и някои от БСП.

Председателят на комисията Андрей Николов не даде ход на заседанието, след като установи, че в залата присъстват само народните представители на „Демократична България“, ИТН и „Изправи се! Ние идваме“, с които не се събира необходимия кворум.

"Коалицията “Гешев” бламира реформата с процедурни хватки. Повтаря се ситуацията от миналото народно събрание - ГЕРБ, ДПС и БСП да бранят статуквото. БСП на думи се обявяваха за закриването на специализираните съд и прокуратура, но когато се стигна до дела, това не личи", коментира зам-председателят на групата на “Демократична България” и член на правната комисия Надежда Йорданова.

На заседанието днес беше дошъл и главният прокурор Иван Гешев.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт, освен закриването на специализираните съд и прокуратура, включва и въпроси като двустепенното гласуване във ВСС за кариерното развитие на съдиите, включително и при избора на на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Той също така разглежда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Предвижда се кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да са действащи съдии като членове на пленумите на съответното съдилище най-малко 5 години преди провеждането на процедурата по избор, отбелязва БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Великолепната тройка.Подточка а) ,е Христо Иванов ,но в момента го играе пас.
43
2
 
18
 
! Отговори
Несериозни хора! преди 2 години
"ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда" ---- Ами вие защо им позволихте бе, ДБ. Защо внасяте законопроект, за който не сте намерили подкрепа?
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има закриване на спецсъда. То обслужва само големите престъпници и олигарси, които са клиенти на Хаджигенов и Дончева и които стоят зад ДБ.
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е иззел функциите на външния министър (който никой не го е чувал, имаме ли изобщо такъв?), но охраната на главния прокурор е по-важна? Е то от явсно по ясно един и същи човек ви плаща и на вас и на пРезидента.
40
2
 
20
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Стегайте се, че иде эла эима!! Снегорините ще са беэ нафта, а на баце му эемаха жипа. Та глейте да не эакъсвате по пътища и магистрали, направо си стойте дом
39
4
 
24
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
ДБ са в пряка зависимост от разследвания за фалира на държавната Каолин АД Иво Прокопиев. Нирмално е да искат закриването на специализираната прокуратура, защото ще се разплете чорапа за финансирането на ДБ от олигархичните кръгово е около в.Капитал.
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе комунистчо дето се правиш на водача на десните. Защо ще затваряме спецсъда които подгони комунистическите олигарси, които ограбват България 30 години. Ти си пълен лицемер бе. Забрави че ще гласува някои десен за тебе Боикикиев. Да живее Герб, да живее Борисов. Долу рубладжииските комунисти.
37
1
 
13
 
! Отговори
Заглавието? преди 2 години
Красимире,как да провалиш нещо,което го няма?След като депутатите не са успели да приемат такъв закон,значи по-голямата част от тях,представляващи по-голяма част от народа,не го искат.Ние обикновените хора нямаме идея това добре ли е или не,но по-скоро сме против адвокатските тщения,на адвокатите на престъпниците, някои от които са в НС като депутати,специализираният съд да бъде закрит.Нека си върши работата при специални условия,защото съди специални подсъдими.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП и ДПС играят в един отбор. Дуспата е в полза на Гепи. Оная от Крушовица има син който учи в Кравария пачки и трябват. С тая заплатка от 5 000 лева е за орландовци. Не можа и правителство да сформира и да стане министър. Мангизите от техноимпекс вече са на привършване. Това което е направила днес струва 100 бона.Ще има за още някой семестър да плати на синчето. Всеки си прави сметката бе другари. А вие да не забравите да отидете да гласувате за Крушовица че синчето й нема да завърши.
35
1
 
14
 
! Отговори
Oxoo преди 2 години
Ами изчегъркахте ги нали това ви беше целта, а сега защо ги няма ?!?!
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и защо да се загрива, нека осъдят олигарсите, които ти плащат и да го закриват. Сега не, Бойкикев. Големи приоритети имаш пред задаващата се криза, с какво ще помогне закриването на спецсъда на обикн. българин. Като потомствен комунист направо искай закрива на съда.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес всички партии на протеста смъкнаха по 5% надолу, благодарение на задружната работа на БСП които не върнаха мандата и ИТН които продължават да копаят дъното. Хахде, нали сте смели, дайте още една седмица и ще имате още 5% надолу, как е да се с отрицателен вот?
32
1
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Зозо: Пак ли извади копи/пейста? И какво общо има с темата?
31
0
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 23...Тва е филм бе, эа виетнам. Кво общо има с проблемите в БГ. парламента, или си на трета ракия
30
3
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
В парламента вече минаха на предизборна агитация. Всеки срещу всеки. Дано приемат поне актуализацията на бюджета.
29
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю ще загуби балотажа с гласовете на ДПС. Няма какво да се пъне изобщо. Спукана му е работата
28
1
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
този пост не ти се получи.
27
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ+ДПС+БСП= Статуквото!
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувалите за другаря Бойкикев със сигурност са мазохисти.
25
13
 
3
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
До Анонимен 15: Сладур си ти драги. Интересна история за омаскаряване на Кирил Петков си измислил. Как да не ти се радва човек. Как Кирил Петков си е плащал обучението в Харвард ние не можем да знаем. Възможно е да е спечелил стипендия, в САЩ се правят такива конкурси. За нас е важно, че той знае и може да върши полезна работа за държавата. Отказа се от канадско гражданство за да работи тук. Ти би ли го направил? ....................................... А промяната ще я направят хора като него.