Датата за парламентарния вот според Конституцията е 14 ноември

Президентът е ограничен от три фактора при насрочването им
15
Датата за парламентарния вот според Конституцията е 14 ноември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-чистият вариант според Конституцията ни за дата за предсрочните парламентарни избори е 14 ноември, при положение, че както се обяви, от БСП ще върнат мандата на 7 септември. Това каза в коментар пред „Труд” бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, който е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Още по темата

По думите му, трудно би могло да се каже, че президентът има избор за дата да предсрочния вот за ново Народно събрание, тъй като е ограничен от три фактора. На първо място според Конституцията в чл. 99 се казва, че „актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание”. А пак там е фиксиран срока по чл.64, ал.3 от основния ни закон, че избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Вторият „ограничителен период”, но вече според Изборния кодекс, също отправя държавния глава към двумесечния срок от разпускане до дата на избори.

Не по-маловажен е и текстът в изборния закон, че гласуването за президент, парламент, местна власт, та дори и на европейски избори у нас се провежда в неделя.

Така, след като председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от парламентарната є група ще върнат неизпълнен мандат за съставяне на правителство днес (7 септември), то президентът има няколко дни, за да разпусне 46-ото Народно събрание, за да „влезе” в „законовата” неделя след 7 ноември, а именно, 14 ноември.

Затова и ще избираме депутати на първия тур от президентските избори.

Според юристи, независимо, че в чл. 99 не е изрично посочен срок за разпускане на парламента, трябва да се спази т. нар. „разумен срок”. Всяко излизане от времевите ограничения на „неделното правило” за избори, както и бавенето на разпусканите на парламента, ще постави въпроси пред конституционалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
4
 
! Отговори
На Курнелка преди 2 години
май и писна Радев да и се врътка, а у лево а у десно, а протестно и реши да го притисне с избори 2 в едно. Та а дано и помогнат малко да понапомпа увехналата си електорална подкраепа.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Млад политолог "хората да могат да преизберат Радев, за да ги доизчегърта." Явно си възпитаник на ДС/КГБ школата, щом си мислиш, че Президента може да продължи да дерибейства и издевателства в България. По Конституция Радев не би трябвало да има никакви други освен представителни пълномощия и такива в случай на извънредни ситуации. Руските партии в България като ИТН, БСП, ИМВ и ДБ направиха така, че Радев да овладее властовите лостове в държавата показва: те Конституцията за нищо я нямат.
11
6
 
0
 
! Отговори
Млад политолог преди 2 години
Най-чистият вариант според мен е разпускане на парламента след като приеме актуализациите в бюджета и плана за възстановяване - до десетина дни и парламентарни избори в края на Октомври. Партиите нямат нужда от предизборни кампании. Всичко е ясно. И вече като се види кой печели, ако пак е Герб, на президентските избори хората да могат да преизберат Радев, за да ги доизчегърта.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо всички говорят и коментират 14 ноември. 17,24 и 31 октомври също са възможни съгласно конституцията.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН Неграмотен си. Президента има мандат като избран такъв. Не може да го насрочва СЛЕД този момент.
8
12
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ГЕРБЕРСКА СТАТИЯ КОЯТО САМО ЛЕГИТИМИРА, ЧЕ Е ОГРАНИЧЕН СЪС ДВУМЕСЕЧЕН СРОК ОТ РАЗПУСКАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА! А РАДЕВ КАЗА, ЧЕ ЩЕ РАЗПУСНЕ ПАРЛАМЕНТА КОГАТО ТОЙ СИ РЕШИ! С ДВЕ ДУМИ СПОРЕД КОНСТИТУЦИЯТА МОЖЕ ДА ГИ НАСРОЧИ И ЗА 14 НОЕМВРИ ДРУГАТА ГОДИНА!
7
1
 
9
 
! Отговори
гаос преди 2 години
Гъзи гази конституцията.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от няколкото причини да бавят държавата като Нинова забавяше да върне мандата е точно тази. Много ги е страх да не излезе така, че парламентарните избори да са преди президентските. Важно е за Радев. Понеже първата политическа сила не се знае на 100% коя ще бъде. Това ще повлияе и за изборите на президент. Въртяха, сукаха, показаха ни как сА мятат, някои къчове хвърляха само и само да протакат. Сега излишни пари за депутатите, които няма да плащат нито Радев, нито Нинова от джоба си.
5
2
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю пак ще наруши конституцията.
4
1
 
9
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 2 години
Айде юруш на новия депутатлък !Тана Мултачката шари по 500 хилки на мюре...
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Така, след като председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от парламентарната група ще върнат неизпълнен мандат за съставяне на правителство днес (7 септември), то президентът има няколко дни, за да разпусне 46-ото Народно събрание, за да влезе в законовата неделя след 7 ноември, а именно, 14 ноември" СЕГА разбрате ли защо БСП забави връщането на мандата?! НЕ заради бюджета, а за да вкарат президентските избори заедно с парламентарните. ДС се е подготвило за ФАЛШИФИКАЦИЯ.
2
7
 
6
 
! Отговори
Киров преди 2 години
Да реши казуса с плагиата в собствената си катедра и да остави държавните работи на Радев.
1
9
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
не на мафията не на олигарсите не на мутрите не на статутковото не на БОЙКО БОРИСОВ мутри махайте се