Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"

Още не се знае как ще продължи процеса в участъците с нарушения
Обновена: 9 сеп 2021 12:57 | 9 сеп 2021 12:57, Петя Славова
246
Анонимен строител, неотчуждени имоти - незаконно строителство по АМ "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Нередности по строителството на АМ "Хемус" установи проверка. Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Виолета Комитова.

По думите й, незаконно строителство има по трасета 4, 5 и 6 и затова от министерството поръчват да се направи проверка с дрон в района.

"Още през лятото правих проверки по съответната магистрала. Първата инспекция беше по пътен възел на отсечка 6. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал за незаконни насипи, извършвани в горска територия и съсипани 87 декара гора. Трябваше да видим какви щети сме нанесли на природата. Извърших още много проверки. Възложих на дирекция "Независим и строителен контрол" да изготви доклад", каза министърът. и допълни, че в момента е сложно да се реши как ще продължи строителството в участъците с нарушения.

"Прозрачност, почтеност и законост. Всякакви други форми на строителство са незаконни", уточни министърът. Според думите й, повечето от гражданите се интересуват да има път, без да е значение дали е законно или не, но в случая законността е важна.

"Тревожи ме факта, че основата на един скоростен път се изпълнява без строителни книжа, без разрешения за строеж и с анонимна строителна фирма. Много странни обстоятелства са навързани в една цяла тема", каза още Виолета Комитова.

Стана ясно, че участъците 1,2,3 има устройствен план и отчуждаване, има одобрен инвестиционен проект. Там има разрешения за строеж и те се строят. Но при 4,5,6 ситуацията е различна. "Имаме анонимен строител, от който не може да искаме отговорност, а от там и гаранция за качеството", каза тя.

"Не ни стигат ресурсите да разберем защо при копаене на 15-20 м собствениците не реагират", уточни министърът и допълни, че не може да се търси и отговорност от анонимен строител, от който няма и гаранция за качество.

По думите й, липсва официален строител, от който да се проверява качеството и да се търси отговорност, а цената, на която се строи у нас е 17 млн. на км, което по проучвания показва, че е най-високата цена на строеж в Полша, където строителството тръгва от 7 млн. на км.

""Всички сте участвали в парите за това строителство и трябва да имаме изисквания за качеството", акцентира министърът. - Дефектите, които усещаме с колите си и по други пътища се състоят в тайната - земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Не се носи отговорност за нея, не е оплътнена, не е направена с количество и качество на материали, както е в проекта, а в случая нямаме и проект и това е сигурна гаранция, че финалният продукт няма да е качествен.", уточни Комитова.

Освен на автомагистралити, нарушения при строителството са открити и при язовирни стени в страната, допълни министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, от 416 само 10 язовира са били завършени. Заедно с МРРБ и ДНСК има направена проверка на строителните книжа и нито една от тези 10 стени не е имала разрешение.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
31
 
33
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Незаконен министър ,с доказано фалшива диплома ,казва ,че държавата незаконно ремонтира язовири и строи магистрали!Това само в страната на чалгарите и фигуранта може да се случи !Ако нещо е незаконно ,то е само това министърче менте, което не спира да лъже и краде държавни пари
18
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че се краде от строителни работи, отдавна е ясно. Освен подготовката на основата, срутвания стават и заради стръмните склонове. Там. За да си спестят копаенето и извозването, ги оставят по-стръмни и после се дават пари за декари мрежи и някакви алпинисти драпат. А мрежите ще изкарат няколко сезона и пак нищо...
17
19
 
14
 
! Отговори
Търсене преди 2 години
Търсете си магистралата,момчетата, пътищата от шкафа на боко.не пишете,че ставате смешни,като искате временните министри да ви ги направят.га беше Боко мълчахте като риби,сега герберисти гадни искате и плюете.хайде всеки в канала.
16
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама вие взехте и да вярвате на тоя патологичен лъжец Киро, малко по сериозно.
15
21
 
28
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Тези двамата построилили са поне външен клозет в живота си?
14
8
 
28
 
! Отговори
Трудно преди 2 години
До МонкатаТрудно може да ти се обясни, щом не осъзнаваш какво значи строеж, който няма издадено разрешение за строеж. Почни да строиш къща без разрешение. Ще разбереш за какво иде реч, но ще е по трудния начин.
13
17
 
26
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
Тази магистрала трябва да се случи и не е нужно да се ползва за политически цели, ако Кирчо разбира от икономика ще разбере, че трябват пътища за да има икономика.
12
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гората е важна, а хората от северна България кучета ги яли, чудят се как да оправдаят спирането на строежа, от девет кладенеца вода носят.
11
30
 
30
 
! Отговори
Ken преди 2 години
"Всичко трябва да е законно !" иска министърът с канадско гражданство.
10
16
 
29
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Ако може някой да обясни какво значи незаконно ремонтиране на язовири и незаконно строителство на ауто бан?Оставка мутри ,разсипвате държавата
9
32
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глинените магистрали на Джипко Бибитко са построени по герберки стандарти и дават видими резултати след първия проливен дъжд.
8
11
 
40
 
! Отговори
Ken преди 2 години
Айдееее, отидоха още 20 години без магистрала Хемус !
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става с моста на Симитли бе, много бавно работят, а оранци много обикалят.
6
32
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банкянския бидон е добре да бъде осъден като го задължат да залесява до живот.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешка на клавиатурата изписа Костов
4
29
 
34
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
КИРО МЕНТЕТО
3
36
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън, дрън ярена!Поредните лъжи на Кирчо язовирчо.Остана ли кой да му вярва ? А къде са 500млн. От същата тази хемус а?
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този е бъркан в далавери ще разберете Костов почнат да разкриват и за тях нямам доверие на тези само да се докопат до власта нищо ново не се очаква от партиите им ще стане ясно толкова почнаха да опровергаят има далавери
1
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да започне спрягането на името на следващия главен прокурор. Кой пръв ще даде тон?