Пеканов: Съдебната реформа и енергетиката задържат Плана за възстановяване

Някои реформи могат дори да изискват конституционно мнозинство, посочи вицепремиерът
10 сеп 2021 20:52, Красимир Ангелов
21

"Двата отворени въпроса, които са големият обект на дебат с европейските институции по българския План за възстановяване, са въпросите за декарбонизацията на икономиката и за върховенството на закона. Успели сме да постигнем някакъв консенсус в България, че като цяло планът е добър и трябва да бъде внесен, но сега в рамките на преговорите с Европейската комисия трябва да изчистим тези два въпроса.

Искаше ми се да чуя някакви мнения и предложения как да отговорим на тези огромни очаквания от страна на европейските институции. За съжаление, не получих кой знае колко ясни предложения от парламентарните партии", каза вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"Ние можем да имаме предложения като текущо служебно правителство и изпълнителна власт, но в крайна сметка тези промени ще бъдат гласувани от един бъдещ парламент след време. Някои такива реформи, включително промените в съдебната система, могат дори да изискват конституционно мнозинство", коментира Пеканов по повод разгорещените дебати по темата.

"Съдебната реформа задържа Плана към момента, заедно с темата за енергетиката. Ще продължим с дискусията. Ние организирахме няколко такива дискусии - с експерти в тази сфера, с различни организации и институции, които са част от съдебната система. Но не се стигна до консенсус.

По-големият проблем обаче е в сферата на енергетиката. Основният препъни камък тук, че политическа класа много дълги години е замитала дебата за зеления преход като тема за богатите държави, но  не и за нас. Сега обаче, се  изисква от нас буквално в рамките на няколко седмици, да поемем ангажименти как ще се развива българската енергетика в следващите десетилетия и това е от една страна трудно, но от друга страна  може би не е редно един служебен кабинет да дойде и за няколко седмици или за няколко месеца да реши това. Тук част от решенията да бъдат оставени на бъдещ парламент като въпроса за бъдещето на въглищните райони. Да, зеленият преход е важен, но е важно и да защитим хората в тези региони", заяви Пеканов в края на мандата на служебното правителство.

Българският План за възстановяване, който трябва да бъде одобрен от ЕК, е на стойност 12,6 млрд. лв.

Още по темата - в събота от 17.30 в предаването "Брюксел 1".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Много се кефя, когато чуя някой с професионална квалификация "димитър общи" да дава акъл за сектора енергетика
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някакви тролчета пишат за комунисти и т.н. , а удобно забравят цялата им партия барабар с вожда какви са!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви пътища бе? Ти знаеш ли колко е бюджета на АПИ за 2021г. направен от любимата ти греб?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееее 4 МЕСЕЦА НЕМОЖЕ да прочетете бюджета и да разберете има ли пари или няма! Парите за пътищата изчезнаха! Има ли разрешително! Чудят се защо СОБСТВЕНИЦИ на нивите КЪДЕТО минава строежа не съдят държавата! ЗАЩОТО СА ПОРУЧИЛИ ПАРИ ОТ ОТЧУЖДАВАНЕ! ТОВА, ЧЕ ВИЕ НЕМОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И ПРОЧЕТЕТИ ДОКУМЕНТИТЕ ВСИЧКИ РАЗБИРАХМЕ! ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ! ПРЕДНИТЕ ИЗРАБОТИХА ПЛАНА ВИЕ 4 МЕСЕЦА СЕ ЧУДИТЕ И ГЛЕДАТЕ ОПУЛЕНИ! ДИПЛОМИРАНИ НЕКАДЪРНИЦИ С АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми дядо ти бойко още е член на бкп и беше пазач на баш комуниста, той ли ще оправя държавата?
9
1
 
10
 
! Отговори
Червеното наследниче преди 2 години
Петканов,дето дядо му е бил в ЦК на БКП сега ще оправя БГ.*** има много хора дето ти помнят фамилията
8
3
 
8
 
! Отговори
Червено лайно преди 2 години
Ти Асан Крадецо и Кирил язовира сте първите в пандиза ще има да си спомняш ул. Иван Вазов в Пловдив
7
2
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
САМО ЛЪЖИ!!! ЕК ИСКА ДОКУМЕНТ ОТ Р Е Д О В Н О ПРАВИТЕЛСТВО, НЕ ОТ ВАС, НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ БКП / РАДЮ/!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа... !!! Точно Брюксел ино ши ва спаси ;) Ши станете европейци само почакайте малко . Ши стане как няма да стане ,ама друг път .
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай че не вдянах. Как точно съдебната "реформа" е част от Covid план за възстановяване!? Е Вие нагли продажни престъпници сте много гнусни хора, начело с началника ви Фигуранта.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначен чиновник ръси мозък. Марш и се скрий. Пречат ви празните кратуни и навеждането пред спонсорите.
3
3
 
10
 
! Отговори
В. преди 2 години
Това е подарък от новата вълна "иес сър"
2
2
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Пекан ама не е обръщан :)))
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдааа. Няма проблеми. Ще дойде ден, когато вече и Ковид няма да има, а в правителството на Радев ще се почесват по главите и ще умуват над нашия План за възстановяване от Ковид. Звучи ужасно, но ако Зеленото Чорапче спечели президентските избори, е напълно възможно.