Манолова за съдебната реформа: Митева искаше, но нямаше желание

Утре няма да има извънредно заседание
13 сеп 2021 16:52,
75
Манолова за съдебната реформа: Митева искаше, но нямаше желание
Снимка: БГНЕС

„Ива Митева искаше да започне съдебна реформа, но нямаше желание. Затова не насрочи извънредно заседание. Приемането на първия закон за започване на съдебната реформа – този за Бюрото за защита към главния прокурор, е осуетен от отказа да се насрочи извънредно заседание, въпреки че законът бе приет на две четения в правната комисия", заяви в  кулоарите на Народното събрание лидерът на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Според нея не става въпрос просто за заседание на парламента, а за шанс окончателно да бъде приет Закона за Бюрото за защита към главния прокурор и да бъде започната съдебната реформа, предават още от пресцентъра на "Изправи се.БГ".

"Конституцията е пределно ясна, че при искане на една пета от народните представители председателят на парламента е длъжен да насрочи извънредно заседание. Така са правили всички председатели на Народното събрание досега. Призовавам Ива Митева да постъпи почтено към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки. Все още има възможност да насрочи извънредно заседание", допълни Манолова.

"Не е нужно чиновническо мислене, а мислене на юрист, конституционалист и председател на парламента. В противен случай за председателя на парламента ще говорим „искаше, но нямаше желание“, каза още тя.

Още по темата
Относно довода на Митева за срок от 72 часа, за да се свика извънредно заседание,  Манолова заяви, че е решение на парламента дали да бъде спазен този срок. "Парламентът вече реши друго по отношение на бюджетите и самата Ива Митева включи в програмата на Народното събрание за миналата седмица държавния бюджет без да са минали въпросните 72 часа", обясни тя.

Манолова определи 46-тия парламент като кратък, но ефективен относно решенията, които са важни за хората – пенсиите и майчинството. "Важно е, че пенсионерите ще получат допълнително 120 лв. в условията на COVID-криза и след 13 години най-накрая ще се направи преизчисляване на пенсиите, което ще започне от 25 декември. Важно е, че има достатъчно подкрепа за майките във втората година на майчинството, за земеделските производители, фирмите, самоосигуряващите се лица, културните дейци, общините в условията на пандемия", каза тя.

„Жалко е, че едно от големите обещания, които формациите на протеста дадохме на хората – започване на съдебната реформа, не се случи заради процедурните хватки на ИТН. Пред очите на българските граждани се видя от кои парламентарни групи бяха бламирани заседанията на правната комисия, така че след десетки събирания тя да приеме само на първо четене закриването на специализираните съдилища и прокуратура“, заключи Манолова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дават зор, защото ако не се закрие, някой ще връща много пари. А може и лобут да има. Освен това някои ще искат да се върнат в България и да участват в предсрочните избори като лидер на партията си.
18
2
 
44
 
! Отговори
Писнахте ни преди 2 години
Хайде измитайте се - мутрите на Мая , Пинокио на Прокопиев и Фигуранта на Божков !
17
3
 
40
 
! Отговори
Без пари не става преди 2 години
Ами Митева ви напомня, че сте я изключили от трансферите на суми за свалянето на Гешев и закриването на Спец. Съда !
16
2
 
26
 
! Отговори
МАЯ ИСКАШЕ, МОЖЕШЕ.. преди 2 години
АМА НЯМАШЕ КОЙ ДА СЕ ПРЕЖАЛИ...... (НАЙ-ВЕЧЕ БОЙКО)....
15
3
 
25
 
! Отговори
Не съм сигурен преди 2 години
Точно какво иска да каже...... Искаше но не желаеше?! "Титан" на мисълта... 7
14
3
 
30
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Това не е желаната реформа от народа. Искам справедливи присъди, бързо гледане на делата и ефективен процес. За повече доверие в съда. Закриването на спец. Съда и прокуратура няма да го постигнат. Още по малко прехвърлянето на защитените свидетели към МП. Целите на тая и триото партии е друга.
13
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаше, ама не желаеше!?!?! Що рече????
12
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майче, заедно с нафталиновата Дончева се връщате там от където излазихте. В следващият парламент няма да ви има.
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдебната реформа явно е да дадем в ръцете на Божков свидетелите срещу него. Евала реформа :)
10
2
 
43
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мая Галева Костинбродска да си приготвя багажа и на село.
9
27
 
5
 
! Отговори
Има ли няма ли преди 2 години
такъв народ. Повече от ясно е, че славчовите са с ДПС и ГЕРБ. Затова спретнаха компроматче на Дончева и бламираха последните две заседания на правната комисия. Впрочем нейният председател е бивш служител на ВИВАКОМ, а той на кой беше... на Шиши. Хора не гласувайте на ГЕРБ, ДПС и Славун, че държава не остана.
8
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия да вземат да отворят поне един път учебник по Право, та да се запознаят с тази материя.
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая ПРОСТАКИНЯ се имаза ПРАВИСТКА....СМЕХ!
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майче, като стана въпрос за съдебна реформа, я кажи за конкурса за съдии в административния съд, коя е тая врачка, дето е предрекла всички имена на спечелилите? То щото нема как да е поредната нагласена работа, та явно някоя много добра врачка ги е предрекла бре! Кажи, да знаем да ходим при нея...
5
3
 
45
 
! Отговори
ИЗБЕГАЛЕВ преди 2 години
сестра галева вече я изчегъртаха и това са последните й вопли... МУТРИ СБОГОМ
4
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
500К!
3
1
 
34
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И аз исках да гласувам ама нямах желание :)))
2
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
:))))))
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Митева искаше, но нямаше желание" - Мисля, че когато госпожата ни даде теста по литература, ще приложа тази фраза, като пример за "оксиморон".