Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.

Парите за възрастните хора са осигурени
112
Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.
Снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, увери вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

Още по темата

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.


112
Още от Политика
Първанов: 46-ото НС катастрофира, но няма основание за оптимизъм след вота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
тъмничаря преди 4 дни
До DinosaurusНе гледай в чуждата паница, а се благодари, че имаш храна на масата. Когато ти имаш, не трябва да завиждаш, че и друг има. Всички сме хора на този свят.
106
0
 
5
 
! Отговори
Хипер-инфлацията преди 5 дни
Ще изгори всички тези добавки и подаръци за подкупване на възрастното население да гласува.
105
2
 
2
 
! Отговори
Към 99 преди 6 дни
Пример: Ако имате 30 години стаж от трета категория и 10 години от първа категория, вие имате превърнат стаж 46 години и половина от трета категория. Вие имате реален стаж 40 г., за които коефициента ще е 1,35, а за надбавката от 6 г. и половина ще остане досегашния 1,2.
104
1
 
5
 
! Отговори
итн подкрепя това преди 6 дни
Дребен,зависим човечец, изпълняващ поръчката на кнсб и работодателите да бъде прехвърлено увеличението на пенсиите на бюджета. То няма да зависи от заплатите, а ще се финансира с бюджетни пари.
103
0
 
6
 
! Отговори
Пресмехулко преди 6 дни
Трите златни години,забраван ***
102
6
 
17
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВОСТ преди 6 дни
ИМА САМО АКО ВСЕКИ ПОЛУЧАВА ТАКАВА ПЕНСИЯ, КОЛКОТО ОСИГУРОВКИ Е ПЛАЩАЛ
101
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До АнонименВсички от първа категория ще духаме супата. Популистите раздават като оня от джипката на кьораво и сакато, за да си дигнат бройката гласове на изборите. Интересува ги само властта в ръчичките им.
100
1
 
14
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 6 дни
Социалната пенсия е 142 лв, като стане 2000 евро може и някой пенсионери да са извадени от бедност, някой депутат да опита да изкара месеца с 300 лв, да разбере как живеят пенсионерите
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А аз като имам първа категория, приравненият към трета стаж ли ще ми умножат по 1.35 или само дейсвителният. Някой ако знае да каже.
98
3
 
13
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 6 дни
Докато пенсията не стане швейцарска глас от народа няма да получите, и докато не се въведе безусловен базов доход, преизчисление на всички пенсии, европейска мрз, намалена работна седмица на 3 или 4 дни, не се създаде партията на безпартийните и тнт
97
2
 
12
 
! Отговори
izh преди 6 дни
Мутрослугинаж неграмотен. Да ти издиря учителката по аритметика и да и взема дипломата, а на семейството ти да сложа партийните ви книжка върху некролога. 30% поскъпване на всички стоки от първа необходимост / т. е. БЕЗ които НЕ МОЖЕ / Само след този фокус всички пенсионери са на минус. Икономиката в момента куца с поне 20%. Добре, ще теглите ДЪЛГ като предизборен плакат. А, после? Кой ще го връща? Ама дайте да уредим мутрите, а българите - КОЙТО ОЦЕЛЕЕ !
96
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Да.Реално хората с минимална пенсия до нова година ще получават 420лв.,а след нова година ще им вземат 50лв и ще получават 370лв.
95
3
 
12
 
! Отговори
УРАВНИЛОВКАТА преди 6 дни
УБИ ИКОНОМИЧЕСКИ СОЦИАЛИЗМА, > ПАК ТЯ ЩЕ УБИЕ И КАПИТАЛИЗМА
94
11
 
29
 
! Отговори
Dinosaurus преди 6 дни
Мой близък, строителен инженер, преди 10-тина години се пенсионира с покрити критерии за възраст и необходимия тогава стаж, даже 2 г отгоре, по специалността - с 495 лв пенсия !!! Сега минималната стана 420 лв. Е, за какво се блъска по обектите 40 години и е осигуряван върху пълна заплата (и премии) през цялото време? Ама тогава минималната пенсия за стаж и визраст беше 145 лв! Някой да му обясни що се е осигурявал, вместо да е в сивата икономика, а сега "да се грижат" за него - БСП и Радев
93
5
 
25
 
! Отговори
чичото преди 6 дни
С 40 години трудов стаж с пълно осигуряване / на държавна работа/ с 50-те лева ,,НАГРАДА ЗА КОВИД СИТУАЦИЯТА,, пенсията ми е 420 лева . Е как да се радвам на това ,че мързеливите ще имат минимална 370 и добавка та става 420 лева. А след преизчислението от 25. 12 с тези 12 % отново ще получавам 420 лева. ЕЕЕЕ , няма такава държава.
92
3
 
20
 
! Отговори
ГЪЛЪБ ДОНЕВ преди 6 дни
" ПРИ ВДИГАНЕ НА МИНИМАЛНИТЕ РАЗМЕРИ НА ПЕНСИИТЕ, БЕЗ ДА СЕ СПАЗВАТ ПРИНЦИПИТЕ, КОИТО СА ЗАЛОЖЕНИ В КСО СЕ ПОЛУЧАВА КОМПРЕСИРАНЕ > ТАКА МИНИМАЛНИТЕ ДОГОНВАТ СРЕДНИТЕ "
91
6
 
13
 
! Отговори
В ГЕРМАНИЯ преди 6 дни
И ДРУГИТЕ НОРМАЛНИ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ НЯМА
90
5
 
27
 
! Отговори
661 000 ТАРИКАТИ преди 6 дни
СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ ЗА СРЕДНА ПЕНСИЯ ОТ 230 лв. > БОЙЧЕ И ПЕЙТРИОТИТЕ Я ВДИГНАХА НА 300 лв. + 50 лв. ДОБАВКА > "ВРАГЪТ" НА БОЙЧЕ - ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ИСКАШЕ ДА Я ВДИГАНЕ НА 340 лв. + 28 лв. ДОБАВКИ > НАКРАЯ ДПС, ИТН И ДРУГИТЕ ДАДОХА 120 лв. ДОБАВКА > И СЕ СТИГНА ДО АБСУРДА > 420 лв. МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ КОЕТО Е 83 % УВЕЛИЧЕНИЕ СПРЯМО ОНЕЗИ 230 лв. > НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ДА СЕ ОСИГУРЯВАШ В ТАЗИ ДЪРЖАВИЧКА > АБСУРДИСТАН
89
5
 
34
 
! Отговори
КОЙТО ПЛАЩАЛ преди 6 дни
ОСИГУРОВКИ и КОЙТО СИ КРИЛ ДОХОДИТЕ СЕГА ПОЛУЧАВАТ ЕДНАКВИ ПЕНСИИ !!!
88
1
 
9
 
! Отговори
до 87 преди 6 дни
Във валутен борд сме. Какво сравняваш с долара?