Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.

Парите за възрастните хора са осигурени
112
Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.
Снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, увери вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

Още по темата

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
13
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Никой не казва коя година ще се вземе за база на осигурителния доход?! Мълчат като тутки.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадърните правят реформи, некадърните раздават на парче. В Тиквостан няма ни едни от първите
12
4
 
16
 
! Отговори
Не е важно преди 2 години
Че всички ще получават еднакво, важното е да е повече. Доктор на науките получава колкото чистачка. Пенсията е велик изравнител.
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де,ама сега се дава на калпак,а след преизчислението в зависимост от приноса ти на трудовия пазар.Ако си работил малко или не си се осигурявал,или въобще не си работил,какво очакваш?Рога на изобилието да се излее в твоя джоб,заедно с останалите?Няма да стане.
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията вече е "изяла" това мизерно увеличение, а и цените продължават да растат.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми пенсионерите винаги са прецакани, разбира се говоря за обикновенните хора.....хахахаха :)) Не може да сме най-бързо намаляващото население у свето и да имаме пари за пенсии.....хахахаха :)) Затова има мутри като Брендо например....хахахаха :)))
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите когато са на власт и само обясняват колко много правели за пенсионерите, а реалността е съвсем друга...
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е всичко скочи с 20% и продължава да скача. А идва зима. Пенсионерите пак ще мизеруват.
6
17
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Тиквата само половин година не е въфф власта и се намериха пари за чувствително повишаване на пенсиите.Извода е само...един;никога повечеТиквата с малките...тиквеничета,на жълтите...павета.
5
2
 
28
 
! Отговори
Миличките НАИВНИЦИ преди 2 години
Инфлацията ще ВИ ИЗЯДЕ добавките скок в цените и данъците. Всички ще бъдем ЗЛЕ работещите СЕГА плащат пенсиите на Пенсионерите СЕГА, а ПАРИ няма по ФОНДОВЕТЕ. МНОГО СКЪПА СМЕТКА и КАТАСТРОФА и то заради напъните да купуват гласовете на пенсионерите, които си умират в мизерия.
4
10
 
11
 
! Отговори
man преди 2 години
А данъците нагоре кога? Тия пари трябва все от някъде да влязат в хазната, за да се раздават после. И кога най-сетне ще погнете сивата икономика, където 100% се осигуряват на МРЗ?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добавки, надбавки, пак селски хваткти
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а защо минималната е като средната, така хората ще спрат да се осигуряват
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютни некадърници ни управляват, и тези и предните.