Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.

Парите за възрастните хора са осигурени
112
Минималната пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370 лв.
Снимка: БГНЕС

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени, увери вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред bTV.

Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

Още по темата

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев. 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване.

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
Доктор Сън преди 2 години
Радев ''мисли'' за пенсионера
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионерите от почти година вече вземат минимум по 350 лева, обаче сега хунтата на фигуранта се хвали, че от 25 декември щели да вземат по 370 лева и нямало да има вече бедни. Не казват обаче, че юли месец вдигнаха парното с 20%, ток, вода, храни, сега ще го вдигат ноември с още над 20%. Тоест януари 2020 година пенсионерите с 350 лева са плащали с 40% по-ниски сметки за парно, отколкото ще плащат с 370 лева и хвалбите на новите.
32
3
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Всичко трябва да се преизчисли, защото с надбавки на калпак слагаш равенство между заработена и социална пенсия, колко си внасял, толкова да ползваш. Като цяло с пенсиите има проблем в цяла Европа, парите са във фондове и всяка криза ги удря, от друга страна населението на континента е застаряващо, но с дълъг живот (което е проклятието на системата), проблема тепърва ще ескалира
31
4
 
10
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Когато един фонд/пенсионен фонд/ е солидарен е така. Всеки внася различно,но на края се получава от всички еднакво.Не забравяйте,че половина от пенсиите се осигуряват и от държавния бюджет.Не е справедливо,но само на пръв поглед.Пенсията има за цел да осигури нормалното оцеляване на възрастните хора. Пенсията не е доход за диференциране в обществото. Дефиренцирането идва от това ,кой какво е направил преди да достигне пенсионна възраст.
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то пенсията стана колкото мин. заплата почти! Комунисти, сър...
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЧЕРА ФИТНЕСА СРЕЩУ НАС СИ ИЗНЕСЕ ПАРТАКЕШИТЕ И КЛОПВА КЕПЕНЦИ!! ЕТО ТОВА СЕ СЛУЧВА, ДОКАТО НИ ЗАНИМАВАТ 1 МЕС. С ПЕНСИИ И МАХЛЕНСКИ КАВГИ!
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙ СТИГА ПИСНА МИ С ТИЯ ПЕНСИИ БЕ! АМИ НИЕ КАКВО ПРАВИМ???
27
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички се надпреварват да дават пари на пенсионерите защото са им потенциални гласоподаватели....а, другите работещите и плащащите данъци - кучетата ги яли! Минимална заплата 650лв.
26
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минималта пенсия с добавката 420 лв., след преизчисляването 370, а след инфлацията 290 - това е новият модел "Радев" ! По този модел Киро Факиро ще ви направи богати, ако се корумпирате колкото словенците...само че само на книга.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БунгарМи базисен доход има в развитите страни, ние не че не сме развити ментално, просто немаме работна ръка и сме най-бързо намаляващата нация у свето, защо ли ? :))) Имам познати шведи и англета, те дори не работят, държавата ги издържа, разбира се разликата с нас е, че там робите от Източна Европа ги издържат.....хахахаха :)))
24
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А максималната пенция колко е
23
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази минимална пенсия. Кой я взима? Хора с по 15 години стаж и цял живот сив сектор и пей сърце. Да са мислили. Защо около мен всички роднини взимат около прага (било то пенсионирани сега или преди 20 години)? Защото са честни платци.
22
4
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Не ***!! Така е при PI ar Sevi Boyko!!
21
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е при Радев - глад и беднотия
20
15
 
16
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Не е толкова страшно,ако всички пенсионери получават еднакви пенсии.Така е в Израел и никой не робтае. Нуждите са възрастните хора са сродни. Друг е въпроса,че всеки си е създал и някакъв бизнес и нека си печели колкото може. Различният стандард идва от личните способности на всеки пенсионер,преди да излезе в пенсия.Пенсията е базисен доход за оцеляване и това е нормалното.
19
0
 
15
 
! Отговори
ИЗЗЕДНИЦИ преди 2 години
Това е ГЕНОЦИД!А НА АРАБИТЕ И АФГАНИСТАНЦИТЕ ДАВАТЕ 800 ЕВРО ОБЩА СУМА НА ИЗДРЪЖКА!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12Отдавна не сме комунистически строй челяк, приеми го.....хахахаха :)))) Има хора дето са работили 40 години а получават мизерни пенсии, просто ги окрадоха парите соц "бизнесмените" :))) Ако не си в час и си живееш още през 80-те, отиваш нали знаеш къде.....хахахаха :)))
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след 5 години няма да има работещи бaлъци които да заработват пенсиите , сегашното поколение даже вече не чака да завърши средното , направо си бие камшика през терминал 2 .
16
6
 
13
 
! Отговори
Pi ar Sevi Boyko преди 2 години
Поздравявам всички крепостни селяни с абсолютното купуване на пенсионерски гласове, и разбира се не по-назад с любезното съдействие на този въпрос на за премълчаването за чата между Гешев и Севи Бойко. Какво казах ти Роби Гешев бил независим
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията винаги е изяждала надбавките,но по-добре да ги има.А всеки пенсионер,който се чувства здрав да работи,друго спасение няма.След като изгониха 2 милиона млади българи,кой сега да работи за пенсионерите,ония неграмотните ли?