Стефан Янев: Отношението ни към всички партии ще е еднакво

Трябва да се произвежда евтина енергия, категоричен е премиерът
18 сеп 2021 13:26, Елка Василева
42
Стефан Янев: Отношението ни към всички партии ще е еднакво
Снимка: архив, БГНЕС

Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година, подчерта служебният премиер Стефан Янев. Това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората, каза министър-председателят пред Дарик радио.

Това е феномен и трябва да се търси решение, партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпрос защо намалява избирателната активност, посочи той.

Ние сме в уникалната ситуация един служебен кабинет да предаде властта на друг служебен кабинет, но си остава оснжвната задача - да се подготвят изборите, посочи Янев.

Темата за изборите бе обсъдена в студиото. Бе коментира заявката на двама от служебните министри да участват на предстоящите избори. Според Янев в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор.

Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднакво, да се създадат равни условия за всички, подчерта премиерът. Янев посочи, че  Василев и Петков не са били единствените министри, които са се борили да разкрият неразумното харчене на обществени средства.

Служебният премиер Янев разказа каква е атмосферата в служебното правителство, според него основата на управлението е да делегираш отговорност и това е работещият подход в служебното правителство.

Темата за високите цени на тока и проблемите в енергетиката бе дискутирана в студиото. Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил неглижиран в последните 10 години. Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа.

Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев.

Усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това, което предстои, е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комиисята по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

Развитието на ядрена мощност изглежда като логичен процес на фона на Зелената сделка, посочи премиерът.

Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК каза Янев, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на Мариците, подчерта той.  

Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК.

Вариантите са налице, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. Ще търсим варианти за решение и най-късно да края на септември или началото на октомври Планът за възстановяване ще бъде изпратен.

Въпросът за по-високата инфлация също бе тема на разговора. Инфлацията е породена от голямото търсене в европейски и световен мащаб, подчерта Янев и посочи, че освен енергетиката инфлацията е другия основен проблем.

Мерките за преодоляване на коронавирусната пандемия също бе тема на разговора. Управлението на здравната криза винаги е обект на критики, каза Янев.

Ваксинирането е едно от решението за преодоляване на кризата, посочи премиерът, но изрично подчерта, че това остава незадължително.

Стефан Янев бе попитан какво е за него властта, а отговорът бе: "Властта е отговорност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
7
 
! Отговори
Бареков преди 2 години
Какво правим с инфлацията бе отличник? Ще го духа.те. май това ще е първото служебно правителство свалено с камъни$
30
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Дааа,това е да си политик-да лъжеш безочливо без да ти мигне окото.В кой сън го видя това еднакакво отношение към партиите бе,Янев?Нали видяхме как злобното куче Рашков "обичаше" конкретно и избирателно една от тях на миналите избори.И сега ще се пъне нещастника,но народът вече не е толкоза заблуден,видяха какво (не) могат партиите на "промяната".ГЕРБ пак ще се върнат там,където им е мястото,първото!
29
0
 
6
 
! Отговори
чисто и просто преди 2 години
Хората не вярват в честността на изборите. Аз лично съм дълбоко убедена че Румен Радев се опитва да избегне правосъдие като назначи правителство от корумпирани министри които да бъдат на негово подчинение. Затова машините дават такъв резултат.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както умствено изостаналите зелени чорапи мачкат белите пристилки които спасяват животи така и необузданите Янев и Рашков под диктата на ясно кой ще мачкат опозиционно настроените българи, които явно не долюбват Радев и компания. Главен виновник е все пак електората.
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алоооо др.ЯНЕВ и ти май се взе на сериозно и взе да си верваш като др.Радеф
26
1
 
17
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Кога стана политик, кога се научи да лъжеш като политик! Еднакво отношение към всички партии, особено Ония с 12-те тоалетни, дето щял да "чегърта"! Никакво разхищения не средства не са предотвратили, а просто прибраха каквото можаха, и си мислят, че сега всички тях ще слушкат! Прави впечатление, че и той като Фигуранта Радев, говори за Служебното, все едно ще векуват! Явно и той си е повярвал, че превратът вече е успял!
25
2
 
14
 
! Отговори
Дообре преди 2 години
Верваме ти.
24
4
 
26
 
! Отговори
6565656 преди 2 години
Никой на е предполагал, включително създателите на конституцията, че прзидент може да нанесе безнаказано такива вреди на обществото и държавата. Спешно трябва да се променят костутуционните президентски права, задължение и да се прамахне вицепрезидента. Ако не се стори, всички президенти от тук нататък за това ще се ползват от партиите, на безнаказан мърсък.
23
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е човекът,най-подходящ за премиер,.независимо кой ще спечели парламентарните избори.
22
4
 
23
 
! Отговори
баста преди 2 години
"Другарю"Янев това с порените избори не е уникална ситуация,това е ПЛАЧЕВНА ситуация за българския народ създадена целенасочено от шефа ти Радев породена от самолюбието му и ламтежа за власт.
21
2
 
24
 
! Отговори
69 преди 2 години
Бъра бъра-два чадъра. И този е един мрънкач, въздух под налягане. Как така пък все от нашите министри все нищо не зависи и нищо не могат да направят. За какви международни цени на тока ми говори? Нали ние сами си го произвеждаме. Кажи бе Янев у кого отиват свръхпечалбите от износа на токи защо не ги регулирате?
20
4
 
25
 
! Отговори
питам преди 2 години
Рашков ще нахлува ли пак в детски градини да стресира децата, и да търси между тях купувачи на гласове.Предните избори три дена гласяхте резултата от изборите в чужбина. Този път колко дена ще ви трябват да кажете резултата който ви е нужен.
19
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжец с фуражка, големи уши, зелени чорапи, липса на морал, чест и дълг към Родината. Янев, как са децата, получават ли бонуси + заплатата??? Какъв % от торбичките, които носи съветничето на Фигуранта са за тебе??? Като си помисля, че този, и още хиляди тъпунгерски и крадливи фуражки, като него, цял живот са живели от моите данъци ми става гадно.
18
4
 
24
 
! Отговори
Off преди 2 години
Янев! Туй държавата е сложна машина. Не мож я управлява, не е за теб. Гледай си там войниците да са опрятни - нали си военен. Всяка жаба да си знае гьола.
17
4
 
19
 
! Отговори
Аллоууу.. преди 2 години
Не слушай Янев --А, СЛУШАЙ , КВО ЩЕ КАЖЕ МОТИВАТОРА РАДЕВ -- И ЗА КОЛКО ЩЕ КУПИ ПАРТИЯТА ТИ ...С ЦЕЛИЯ ЕЛЕКТОРАТ ЗА ИЗБОРИТЕ...!..УТРЕ --КИРЧО И КОКОРЧО ЩЕ ДОЙДАТ ДА ТИ ДОНЕСАТ ПАРИТЕ И НОТАРИАЛНИЯ АКТ...!
16
3
 
16
 
! Отговори
АКТИВИСТ НА БСП преди 2 години
Другарю Премиер , колко давате за покупка на "Партия с електорат"....ЩОТО ЕМИСАРИТЕ ВИ КИРЧО И КОКОРЧО, ИСКАТ ДА МИ КУПЯТ ПАРТИЯТА МНОГО ЕВТИНО.....А , АЗ ИСКАМ ДА Я ПРОДАМ НА НОРМИРАНИ /ДЪРЖАВНИ/ЦЕНИ....
15
20
 
3
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Другарю Премиер, мачкай ГЕРБерската хунта ГЕРБ-СУДЖУК!!!!
14
5
 
15
 
! Отговори
На риск преди 2 години
Този лъже,като китайски влак с 300км в час.Я стигнеш жив, я не...
13
3
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
И един мармот завива шоколада в станиол...Лъжец
12
3
 
18
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Няма да е еднакво а такова каквото му каже мотиватора Радев.