От СУ категорични: Петър Илиев е плагиатствал

Започва процедура по уволнението му
27 сеп 2021 16:20, Нели Христова
266
От СУ категорични: Петър Илиев е плагиатствал

Заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“

По повод многобройни журналистически запитвания отдел „Информация и връзки с обществеността“ на Софийския университет е упълномощен да съобщи следното:

Във връзка с постъпили сигнали Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка по реда, предвиден във Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийския университет.

Въз основа на резултатите от проверката Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ. Това означава процедура по уволнението му.

 


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мисля, че това е акция на ГЕРБ. Поводът беше преписването на десетки страници от доктората на доц.Киселова. От поведението й и думите в предаването на БТВ, както и от изказването й в пресата става ясно, че не тя е инициаторката на скандала. А и ударът изобщо не засегна ЮФ, а ИТН. Следва, че акцията е инициирана от силна партия, на която попречи ИТН.
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Струва ми се, че ако се обследва сериозно доктората на вожда на ГЕРБ може да се окаже, че и той може да е черпил с пълни шепи от опита на руснаците - не за информация, а директно. Защото когато изпитваш уважение към "учителя", голяма е съблазанта да ползваш мислите му не в преразказ, а в оригинал.
253
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
няма ли да му татуират на челото "БиоКсерокс"
252
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е жалко. Той видя, че Бойото може и реши, че и той ще може.
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жалко, че и на бойкото не му ичтрещяха така дипломната ...
250
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 228 - Смяяятай бате! На нас ни го псукаха още 2011-а, когато завършвах гминазията в чубина ...
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Мдааа - Ба ша са борат .. не ги ли вижшда кви са #myr6i4ki ... Даже се жалват, ако някой друг се бори, че ги кара да излгеждат много жалки.
248
1
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 4 седмици
Помните ли Овчата глава Тошко как се репчеше и нареждаше горката доцентка, която с години е мълчала и не е повдигала обвинения срещу Плагиата, защото ще го уволнят !? Ще има ли публично извинение от Овчата глава ?! - Не разбира се. Хора, не си мълчете а се борете с такива парвенюта и откровенни наглеци, защото те стават политици и ни управляват. Мислете за кого ще гласувате ......
247
0
 
5
 
! Отговори
69 преди 4 седмици
Сега е редно всички, които са били в комисията му по защита на научната степен и тогава не са установили това да ги уволнят и тях? Тези глупости се правят във всички университети в БГ?!
246
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Университета на почтените ще има триумвират ректори - Безспорния, Канадеца и Шнорхел фон Клагенфурт.
245
1
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 седмици
Сам си е виновен. Когато човек иска да влезе в политиката, би трябвало да му е ясно, че фокусът се насочва върху него. И такива издънки като плагиатство не са прощават. Ако си беше стоял просто преподавател, можеше и да му се размине. Сигурно не само той е преписвал. Откакто първият гербаджийски министър на образованието Игнатов премахна ВАК, вече хабилитациите се правят на местно ниво и ситото е много по-рядко. Пет човека аркадаши с научни степени за комисия са достатъчни.
244
0
 
10
 
! Отговори
аа1830 преди 4 седмици
На това му се вика да уцелиш гредата с глава - три пъти - нито за премиер, нито за вътрешен, сега аут и от СУ. Срам си Петре, и за София и за Софийския, и за английската (ПЪРВААА) и за бсба си (да е жива и здрава жената).
243
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има такова плагиатство
242
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Започнали били процедура по уволнението му ... Интересно, кога ще го назначат отново?
241
6
 
2
 
! Отговори
Защо не идат в БАН, преди 4 седмици
да се уверят, че там онова, което в нормалния свят се нарича плагиатстване, в БАН е "доказателство" за аналитична мисъл. Ако преразкажеш чужд емпиричен материал, който научният ти ръководител ти е разрешил да си присвоиш още докато е в режим на авторско право, а после като аналитичен извод прибавиш цитирани или направо преписани няколко абзаца от чужда книга или статия - това се нарича сполучлива дисертация (монография, студия) на нашето момче или момиче. Одма взимаш научна степен!
240
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако Петър Илиев не беше вдигнал телефона на Слави, и досега щеше да си преподава в СУ. Никой нямаше, да оспорва книгата му, плагиатствана от колужка. Колко ли, още плагиати са на високи постове в държавата?
239
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
27 Кирил Петков не е завършил пълния курс на обучение в Харвард, който започва след завършено средно образование. Той няма бакалавър степен там. Специализирал е около 2 години в бизнес училището към Харвард, но висшето си образование е получил преди това, в друг ВУЗ. Но, парадира с това, сякаш е учил 5 години там.
238
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който иска, да съсипе кариерата и живота си, нека отиде при ИТН,БСП и Радев.
237
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И двамата са преписвали от един и същ източник.
236
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ректорът на СУ е гербаджия.