Гешев: Дали съм защитен или не - това не касае българските граждани

Да, лобизмът е законен в България, заяви той
Обновена: 30 сеп 2021 11:17 | 30 сеп 2021 11:08, Нели Христова
181
Гешев: Дали съм защитен или не - това не касае българските граждани
Снимка: БГНЕС

"Имаше декларация на прокурорската колегия на ВВС, защото не коренспондира с европейските ценности по никакъв начин, както и с върховенството на правото и с каквото и да е спазване на българските закони и консистуция това да предложиш оставката на действащ магистрат. Още повече, магистрат, на който си бил адвокат по наблюдаване на преписка в предишно събитие, а по-късно и депутат. По-скоро възникват едни морални въпроси, защото има едно 7 - 8 опита за приемане на закон за лобизъм в България, който да контролира тези неща. Това, което описах е законно - да си адвокат на обвиняем, да станеш депутат и да промениш закона в негова полза … Да, лобизмът е законен в България. Дали е морално? Да си отговорят българските граждани. Но е въпрос, който не търпи отлагане, поне от гледна точка на прокуратурата".  Това коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, който участва в българо-немски семинар в к.к. "Албена".

Още по темата
"Във всички държави има подобни закони, които уреждат тези неща. Знаете, че в САЩ това са едни правила, които се спазват много стриктно", допълни Гешев и обясни, че когато Лаура Кьовеши е посетила страната ни, е получила протоколни подаръци и веднага е попитала каква е цената им. "Дори на такова ниво е регламентацията в ЕС. Но не мисля, че има каквато и да било регламентация в тази насока в България. Това е сериозен въпрос, защото създава възможности за нерегламентирана дейност в законодателството."

Обвинител номер 1 допълни, че не знае какъв доклад има в НСлС относно дейността на шефа на НАП Румен Спецов. В сряда излезе информация, че има доклад, който го оневинява за евентуално извършени финансови измами.

Гешев коментира и начина, по който го охраняват. "Дали съм защитен, или не - това не касае българските граждани, това е личен проблем. Аз когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор насила" каза още той.

"Къде да живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата", отговори той на въпрос къде живее сега, след като стана ясно, че той се е изнесъл от правителствената резиденция “Бояна” предсрочно. Той и семейството му са освободили вилата, която обитаваха от лятото на 2020 г. Договорът му е трябвало да бъде прекратен от първи октомври 2021 г.

По думите му няма преминаване на хора от Бюрото по защита на свидетели към НСлС. Ставало въпрос само за няколко шофьори.

Преди дни стана ясно, че Гешев се е изнесъл от правителствената резиденция „Бояна” предсрочно. "Къде да живее главният прокурор - мисля, че не е най-важното в държавата", каза още той.

Обвинител №1 на този етап отказа да коментира убийството пред стадион "Георги Аспарухов", което бе извършено в сряда сутрин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ни интересува нито къде живееш, нито охраната ти, ако не са за наша сметка. Защо бяха за наша сметка ни интересува. 370 000 лв за ремонт и обзавеждане ни изхарчи. Върни ги, наглецо!
79
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев да се яви на изпит по Наказателно право. Ако изкара среден 3, ще е чудо.
78
3
 
7
 
! Отговори
Поръчан съм преди 2 години
Да де ама мене Пернишки главорези се опитват да ме убият, твърдят че е поръчка на Иван Гешев и Борисов заради критики, та сега се гониме из Европейските градове!Дали сте чували за Румен Пашата, ген. Василев и главорезите им!?
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че ни касае. Главния прокурор трябва да е защитен от мафията.
76
2
 
7
 
! Отговори
антигешев преди 2 години
Като си толкова компетентен кажи ,пиленсе--Къде по света прокурори участват в избора на съдии? Дори и в най-тоталитарната държава --КНДР и Афганистан --- това го няма! Е, нека всеки сам да си отговори ,както заяви нашият интелигентен прокурор--Името му не следва да бъде споменавано!-- къде е законността и каква е пречката да липсва --- в България .
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Парите на олигарсите 87 Ама Ви се губи кой даде пари да бъде назначен, нали.
74
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Винаги съм писал против Гешев, но понеже неможаха да го свалят по законен начин, протестиращи и фигуранта започнаха действие чрез червен министър да го отстранят по ОНЗИ начин. Но по онзи начин винаги остават следи.
73
4
 
13
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
Всяка стотинка изразходвана за нещо от хазната касае гражданите.......г-н Гешеф.
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Барцелона, чекмедже, сарайте - какво друго да споменавам?
71
12
 
6
 
! Отговори
Парите на олигарсите преди 2 години
действат , Черепа, Мустака, Баневи, Ветко, Миньо, Митьо дават милиони на протестъри, псевдозащитници на демокрацията за да уволнят главния прокурор
70
0
 
10
 
! Отговори
До 80 преди 2 години
С прокурорите от Апелативната прокуратурата в Бургас Емил Христов и дебелата Жанет Красимирова работиха в комбина. Разрушиха живота на много невинни семейства!Да горят в Ада.
69
6
 
15
 
! Отговори
D преди 2 години
Ако бяхме нормална държава, този вече трябваше да си събира багажа. Той само ни показва, че тук цари беззаконие и всеки си прави каквото иска. Всичко сме си го заслужили и ще си го търпим, защото сме ов*це.
68
5
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
е как да НЕ "касае" българските граждани охраната на тоя,като за НЕГОВАТА охрана ПЛАЩАМЕ НИЕ-българските граждани?!...Вижте каква безскрупулна арогантност демонстрира тоя!..
67
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ти се плаща заплата и охрана от нашите данъци , ке ни интересува.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев да каже за онзи фантомния прокурор от Софийската градска прокуратура - Апостол Хаджиев, с образование по право от Ленинградския университет, активен член на БКП в миналото, прикриваше дълги години мутрите на 90-те, скалъпваше обвинения на невинни хора, унищожаваше и прикриваше дела срещу важни клечки. Дойдоха Цацаров и Гешев и всичко покрай него замлъкна. Пенсионираха го с дебелата пенсия. Толкова пари от мръсни мутренски сделки е събрал, че ще си ги харчи 200 години.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74 - Но ако аз получа заплахи по телефона, за мен няма охрана, нали? Ако аз съмпод риск, пак няма. Няма апртамент, няма личен шофьор... Ооо, той бил "по-важен". Ами като е по-важен, да не очаква симпатии от мен.
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешо, от какво те е страх? Спиш ли нощем? Между другото в продължение на години твоята охрана струваше по 500,000 лв на година. Кога ще върнеш парите?
63
1
 
9
 
! Отговори
И. Гешев преди 2 години
99.9% няма да се кандидатирам за постът главен прокурор
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тад Груп? ЛиЛана? Божков? Жена му?
61
0
 
13
 
! Отговори
Pi Ar Sevi Boiko преди 2 години
Баси наглия XD