Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя

Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа, заяви той
30 сеп 2021 18:30, Нели Христова
141
Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът в ЕС се променя
Снимка: БГНЕС

Президиумът на ПЕС обсъди изборните успехи на левицата в Европа. Леви партии са в управлението на десет държави в ЕС, очакванията са за ляво правителство и в Германия.

“В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа.“

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия.

Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички.“, каза още Станишев.

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стандартът в капиталистическа БългарияМРЗ - 340е, Русия 140еУбийства - 1.5/100000 Русия 8.5/100000Какво да говорим?
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 94 Вярвам че ще излезе от НАТО Турция! Та с тези ракети закупени от Русия,Които и НАТО Американското НЯМА! Турция се чувства като самото НАТО в Европа!-:) Не е смешно за държави като България! Следва логичният въпрос,коя ще е следващата Европейска държава,излязла от Северно,Южно Американски блок,развяващ си байрака в друг континент като Европа! Турция се намира в ситуацията преди 1989 г,когато имахме ЕСЕС-300 насочени срещу Турция в рамките на Варшавският договор преди 1989 г!
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягай да миеш посолството на Митрофанова и не давай акъл.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как е стандарт в капиталистическа България вече 30 години?
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, сега бе реже дърва в Коми, сега 2 милиона българи мият улиците или пpocтитуират на запад, защото в България, членката на ЕС и НАТО няма работа и ги чака гладна смpт.
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам каква свобода са загубили българите, ама преди българинът трябваше да ходи да реже дърва в Коми за лада, а сега с колата си ходи на море в Гърция. Така че петербургски ***, не ги разправяй теИ лъжи. Познавам доста белорускини живеещи в България.
81
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стандарта на живат у социалидтическа България беше такъв че майко-мила. Магазините бяха празни.На село се чакаше по цял ден да донесат салам. За кола и апартамент се чакаше по 15 години. Отначали и за телевизори и за перални се чакаше. Заминавай да живееш при Ким и да разбереш какво значи социализъм и комунизъм.
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди няколко дена в западните телевизии казаха, че Турция ще излиза от НАТО.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шойгу не беше ли сегашния руски Добри Джуров? Къв е министъра на отбраната, че ще решава да строи градове в Сибир? Принципно и аз съм на мнение, че ако руснаците не се преселят в Сибир, Китай ще им го вземе. Познавам няколко десетки бели руснаци. Питал съм ги - никой от тях не е стъпвал оттатък Урал.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички страни от източния блок които се ориентираха към запада загубиха стандарта си на живот и днес живят много по-бедно от преди, а България и Прибалтийските е просто трагедия. Освен това през последната година загубиха и свободата си, и никога няма вече да си я върнат. Само в Белорусия хората са свободни и запазиха стандарта си на живот.
77
6
 
4
 
! Отговори
84 преди 2 години
"За какво са и на Русия бедните Украйна и Молдова. Ми същите бедни украинци и молдовци са по-богати от руснаците. А Путин е отврил уста да налапа целия свят.От чии зор отиде у Сирия и не иска да напусне? От чии зор отиде у Централна Африка?Фашистка му работа.
76
5
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Станишев, Немските социалисти не са като Българските социалисти/бивши комунисти/. Разбира се, че се правиш на луд и слагаш знак за равенство между всички социалисти в Европа,като много добре знаеш, че не е така. Изтъркани комунистически номера, но няма вече балами да ти се връзват.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Символа на корупцията, министър председателя на крадливата тройна коалиция, тръгнал да лъже плиткоумниците.
74
6
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
На колко си години бе юнак и къде си живял! Напротив изградиха се мощности които не даваханито печалба,нито валута -някои примери.Заводът в Радомир струващ милиард и триста хиляди,не донесъл и лев,Гигантът в Девня,Леярните заводи в Раковски,няколко мощности в Русе,Да не говорим колко кредити от западни банки сме взимали,коитоне може да погасим ,тъй като нямаме достатъчно стоки с които да печелим валута! И естествено фалирахме Виж отчета на П.Младенов пред ЦК и пак говори!
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те немцте от време на време откачат и правят глупости. После като им дигнат стената почват да се оплакват и бягат. И накрая разрушават стената опаковат парчетата и почват да ги продават.Малце нещо позабравиха социалистическите убавини и пак налазиха у блатото.
72
1
 
3
 
! Отговори
ВНИМАВАЙТЕ преди 2 години
комунизма отново налазва Европа !!!
71
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво са и на Русия днес бедните Украйна или Молдова например, или който и да е от бившите на СССР? Когато притежава военни технологии с които може да се защити ефективно и да унищожи ЕС и САЩ за минути без да се нуждае от бившите си сателити? Да смени нестабилността около границите, с нестабилност вътре в страната? Там където има руско населени ще си върне териториите, останалите да се присъединяват ако искат и към САЩ.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР като цяло беше в тежест за Русия. Какъв актив са тези територии, като първо - бяха по изостанали и трябваше да се провежда социална политика за тях, и второ - повечето ресурси бяха на територията на Русия. Геополитическите предимства бяха по-малко от недостатъците. Русия ще си върне териториите на които има руско население както Донбас и Осетия, а останалите да се присъединяват към когого си искат.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станишка, недей маниполира германската левица няма нищо общо с българската, по никакъв начин не може да се прави каквато и да е асоциация, по между им.Дано поне на теб ти вкараха малко мозък в главата, че иначе само Росия та Росия.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СССР умря. Ти не го ли знаеш? Скоро и ти.