Защо кандидатурата на Радев за президент е уязвима?

Огнян Минчев: И кандидатурата на проф. Герджиков не е безспорна
1 окт 2021 18:15, Елка Василева
82
Защо кандидатурата на Радев за президент е уязвима?
Снимка: архив, БГНЕС

"Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима по редица причини, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през изминалите 5 години е най-меко казано противоречиво. Почти пълна липса на каквито и да е постижения на президента Радев във външната политика, което е негов ресор, ако не броим инициативата "Три морета". Във всички останали аспекти на външната политика Радев има много скромни постижения". Това коментира политологът доц. Огнян Минчев пред БНР. Той подчерта, че никога не е смятал, че е гарантиран вторият мандат на Румен Радев.

По думите на доц. Минчев президентът Румен Радев има "доста скромни постижения и в позицията на човек, който трябва да обединява нацията, тъй като взе много радикално страна в политическите борби в България през последната година".

Още по темата

"Кандидатурата на Радев е проблемна и в това, че твърде малко са политическите организации и обществени движения, които са силно мотивирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент.  Инициативният комитет, който той подготви за своето преизбиране, макар да е много помпозен - той съдържа 189 членове, показва уязвимост, нерешителност и неубеденост в силите, които самият кандидат има, за да постигне за втори път победа на президентските избори", каза политологът.

Огнян Минчев подчерта, че и кандидатурата на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" проф. Анастас Герджиков също не е безспорна от редица гледни точки.

"Той е интелектуалец с много сериозен академичен принос, добре познат в академичните среди, но тепърва за месец и половина ще трябва да стане познат на много по-широки кръгове от българската общественост, за да има шанс да ги убеди, че той е човекът, който трябва да бъде избран за президент. Това ще бъде основното предизвикателство пред проф. Герджиков", каза Минчев.

Според политолога ГЕРБ не искат да се афишират със свой собствен кандидат за президент, за да останат в по-умерена политическа позиция след всички упреци към тяхното управление. „Издигането на независим кандидат за президент показва, че от страна на ГЕРБ има желание тази позиция да бъде предмет на съгласие на много по-широки кръгове от обществото, отколкото са само избирателите и привържениците на партията. Това ми се струва разумен избор", обясни политологът.

Доц. Минчев не смята, че изборът на държавен глава може да се случи още на първи тур на вота.

Политологът коментира и предстоящите парламентарни избори. "Очертава се доста шарен 47-и парламент. Имаме нова политическа сила, която има шансове да постигне резултат, който да пренареди политическата карта. Една от партиите на политическата периферия също може да пробие бариерата, особено при нисък брой избиратели. Вероятно пак ще имаме 6-партиен парламент. Основната задача на фракциите в Народното събрание ще е да намерят диалог и да направят правителство", каза Минчев.

Той беше категоричен, че ако 47-ият парламент не успее да излъчи работещ кабинет, това ще означава "афиширана криза на политическата система, от която имат интерес определени сили на задкулисието".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
21
 
! Отговори
копи пейст преди 2 години
Та кой е Огнян Минчев:"До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра Научен комунизъм на Софийски университет Климент Охридски"https://bg.wikipedia.org/Едно е ясно: На комунист вяра да нямаш!
40
16
 
16
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 2 години
Радев ке победи мафията още на първи тур.
39
2
 
13
 
! Отговори
копи пейст преди 2 години
Та кой е Огнян Минчев:"До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра Научен комунизъм на Софийски университет Климент Охридски" - цитат от Уикипедия.Едно е ясно: На комунист вяра да нямаш!
38
9
 
4
 
! Отговори
истина преди 2 години
Кандидатурата на Румен Радев за президент е уязвима. Срещу него ще се противопостави равностоен на него кандидат - Йоло Денев. Припомням ви как Митьо пищова унищожи Велизар Енчев. Йоло Денев е стар изпитан в политически битки боец и ще победи Радев.Не може вечно да се крие под роклята на вице президента.
37
15
 
15
 
! Отговори
тя преди 2 години
Радев има достойнство и не излага държавата !
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя доцентин е прав Радев няма право да говори за корупции и мафии това не е негова работа а на Гешив.
35
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления чорап изгни! Повече никога такъв срам за България!
34
14
 
18
 
! Отговори
т я преди 2 години
Тоя дебелия е купен от ГЕРБ и е марионетка!
33
11
 
10
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци!Ей хитра риба излези пожарникаря!Мъча го от тук,от там,*** насъсквам,на всяко интервю му подмятам обиди,ха дано да го раздразня на чест,че да ми падни в капанчиту?Но май е напразно драпането!Язък за милионите дет ги дадох за Мадуровки.Ни ми са връзва Банкянския на пинизити и туй то?!То ако е до жа би,вече съм си налувил,но таз хитра риба ни апи стръвтъ,чи да му пукажа как са пичели купен мач!А сига пък и пруфесур ми изтъпанинасреща?Шъ тряа да пренастройвам софтуера?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До рундьо -> путинТова ще е явление в българската история, ако загуби от този пл ужек (нема да загуби) :)))
31
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма конкуренция до този момент!! Успех господин президент!-:))).......Муунююю Дирижабъла не е конкурентно способни
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Профилут на радевките-коментарът на номер 14.Да е военен пък може да е *** и да говори глупости.Ние разни онтелектуалци не щем.Каква е разликата с Боко(аз съм *** и вие сте прости).Гениално!
29
15
 
17
 
! Отговори
рундьо -> путин преди 2 години
радев ще загуби катастрофално, само гледайте смех. и в момента в който му падне имунитета Гешев ще го закопчае
28
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говори си, не ми пречиш... Засега. Иначе сега по разни сайтчета като това ще изпълзят разни "капацитети" като този, за да принизяват президента и възхваляват кандидата на гербаджийската хунта.
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23Хубаво де, направи грешка Радев, но той си е военен, не очаквайте мозък при военните......хахахаха :)) Ако беше добре при тех, навремето без проблем щях да стана един от тех, обаче се разочаровах :)) Съгласен съм, че с Кирчо и Асенчо прекали, сега никой нема да гласува за тех :) Народопсихологията е такава, налагат ли ти постоянно нещо, значи не струва :) Обаче въпреки това което написах, нема кой да бутне Радев :)
26
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой подкрепя Радев? комунистическа партия БСП, слави чалгаря и Мая + оная другата с 500те к за депутат. Президент на бандитите това е радев
25
5
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Интелегентноста винаги ще победи просто....та
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега гледам оня адвокатин от ИТН, много кичозен часовник има, но вместо това скъп. Същия и като фигуранта, селинджър в лъскава опаковка, но за сметка на това агресивен и нагъл като току що сменил си номера със софийски шофер!
23
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма конкуренция до този момент!! Успех господин президент!-:)))
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kolko ti platiha da laesh za bace