Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от страната, каза тя
Обновена: 3 окт 2021 18:42 | 3 окт 2021 18:15, Анисия Иванова
474
Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром", както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза тя.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, смята посланикът.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат ниво на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. "Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, според нас - неразумна, е затворена" каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

"Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България, пише "Фокус".

"Мисля, че това не е напълно независима история за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че за какво ни е Просто ще им дигнем транзитните квоти и ако изкат да изнасят ще плащат ...
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените са надути на спотовия пазар, а Газпром процедира с дългисрочни договори. В момента най-много прибира Норвегия. И още нещо -познайте на коя борса се определят цените на газа....
255
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, газовата олигархия колко много е закъсала, че посланничката и се моли на същата тази наречена от нея "малка и бедна Нългария" да подпише дългосрочен договор на най - високите цени в момента. Това ме радва. Русоя пак има нужда от нас. И така е било повече от хиляда години.
254
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало троловете нарекли се фили: Я си погледнете къщите: какво произведено в Русия имате там. Нищо. И Лади няма вече. Какво ми пишете за ракети и подводници и бомби. Брутния продукт на Нидерландия е по-голям от този на Русия, а по население е 10 пъти по малка, а по територия 418 пъти. Кой има сметка да има фили и фоби. Целта е друга: да разделят и да контролират докато ни обезсилят, маргелизират след това заселят с тяхно население. Справка Украйна, Армения, Грузия, прибалтийските- имперски принцип
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
* померани , не пом и я Р и
252
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българските *** ще стоят на студено , на хърватите им дадоха визи за цащ, за бг *** няма нито газ нито нанси пелоси на живо хаха, скоро ще си търсите работа като чистачи на минаретата
251
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Защо ми се струва, че запада ще намери начин да искара през носа на Русия това поскъпване на горивата?
250
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40Русия предложи дългосрочем договор 127$ цена за газта.В това време цената за братска България беше $520
249
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може но на по-ниски от световните цени, защото са космични и ако всичко е държавно, защото частника ще го изнесе и ще сложи разликата в джоба. Трябва да се оправи бг държавата както беше преди 1989 г.
248
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата докъде ни е докарал за последните години! Срам и позор за България!
247
1
 
4
 
! Отговори
да бе преди 2 години
все на страната на губещите , кики и асен да пуснат полата на херо мустафа и да излезем от нато , швейцария на балканите както го е казал алеко , дане ни интересуват и едните и другите , ако е по евтин руския газ да има договор , а сега какво купуваме на сащ скъпия втечнен газ с на боко договорите, нито руснаците са още комунисти нито американците капиталисти светът върви по един строй олигархисти
246
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами естествено, че САЩ стоят зад изгонването на руските саботьори.На родните страхливци не им стиска да го направят.
245
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
354.Аз не Ви обиждам,ставаше въпрос за наведената кохорта,която ни унижи. За долните защитници на това униже- ние.На налагането на управници отвън А за кривата на живота,едва ли сте в час,с едното -джа.
244
1
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Ами , като си живял у руския рай....353...ЩО СЕ ВЪРНА У АДА У БЪЛГАРИЯ БЕ , ***...??!ХОДИ СИ ПАК У РАЯ......ИЗОБЩО НЕ СЕ ВЪРЗАН ТУКА! СВОБОДЕН СИ ОТ 10.11.89г. ПО ЗАПОВЕД НА БКП И ЛУКАНОВ--/комунистао 4-то , поколение/....Айде , джа....
243
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 350.Живял съм в Русия.Политиката и живият живот ,нямат нищо общо. Бях в рая.Наведената Ви абракадабра, не е в реалиите към днешен ден.Да ти влезе Херо при контраразузнаване, да ти унищожат производства,болници селско стопанство,Аецове,чрез наве- дени управници.Какво и с какво,ще ме убедиш.Мариана Попова иска да се махне,Зуека,два милиона само си спомнят за тъпнята Костов,цар,кюлче- та...
242
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Хората искат евтин ток и газ. Политическите игри не ни интересуват. Само да напомня, че народа избира политиците.
241
4
 
7
 
! Отговори
Странно, преди 2 години
Как "русоробите" все ни обясняват какви били "американците", пък какви били от Кремъл! Все се напъват да светят с отразена светлина! България е в ЕС, но те пак "недоразбрали"! Май верно, и Кремъл и Щатите играят комбина за дестабилизиране на страната, че да го н*** кат на ЕС! Няма да им мине номерът! А при Тая с очилата, всичко е "геостратегии", затова далеч от тях!
240
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 348 Толкова дълго си стоял наведен на руските ти господари, че вече имаш изкривяване не само на гръбнака, но и на мозъка. Няма лошо, Кремъл това е искал да постигне с такива като теб. Вие само това заслужавате: да ви мачкат северноазиатските варвари.
239
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...
238
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре краварските приятели си отиват, както направиха с Авганистан,без да се интересуват от социалния интериор, който оставят.Но ние оставаме,Русия също и други съседи.Е, кой ще ни е по мил.Херо??? Ставаме жалки,от грапав език.Толкоз наведени,чак е "Смешен плач."