Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от страната, каза тя
Обновена: 3 окт 2021 18:42 | 3 окт 2021 18:15, Анисия Иванова
474
Посланик Митрофанова: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"
Снимка: БГНЕС

България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром", както го направи Унгария, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза тя.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна “, смята посланикът.

Според нея малко вероятно е Москва и София да достигнат ниво на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения. "Не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, според нас - неразумна, е затворена" каза тя, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно влошаване на дипломатическите връзки.

В последно време България няколко пъти е експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, заяви Митрофанова, цитирана от руския вестник “Коммерсантъ“.

"Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно. За съжаление, то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, припомня Митрофанова.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Според прокуратурата той е подкрепял дейността на неправителствени организации, ръководил създаването на интернет сайтове, телевизионен канал, влиятелен мозъчен тръст и създаването на партия, която постепенно може да се превърне във влиятелна избирателна сила, завършва „Коммерсантъ“.

Според руския посланик в София САЩ стоят зад изгонването на руските дипломати от България, пише "Фокус".

"Мисля, че това не е напълно независима история за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези депортации? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, добави посланикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
10
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Най-доброто което Митрофанова може да направи е да се смири и да не развихря антибългарските чувства на нашенските русофили, които са толкова активни че вече имат трима кандидат преЦеденти /Малинов, Болен и Копейкин/, а на вторият тур ще подкрепят и радеФ ако с помощта на машините на Мадуро и рашкоФ успее да успее да домогне дотам ... !!!
236
7
 
9
 
! Отговори
ИЗТЛАСКВАНЕ НА РУСИЯ преди 2 години
Изтласкване, чрез изчезване от картата на света.
235
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром никога не е била на печалба, поне такива отчети дават......хахахахаха :))) На нас единствени на Балканите, ни построиха атомна електроцентрала, ама тока поскъпва, ти да видиш......хахахахаха :)))
234
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грозна *** и робиня на Жужин!! Ако такъв, като предателя Малинов беше заловен в руската ***-вече щеше да е осъден на доживотен затвор!!! А за цената на газа-никога няма да има сметка от търговия с руски ***!!
233
7
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
А наглостта да коментира руските шпиони показва, че вече са обърнали и тенденцията службите да ги разследват и се чувстват безнаказани. Националния предател Радев ни доведе дотук. Името му ще бъде изписано с черни букви в историята на държавата, както е това на Георги Димитров и други, слугували на серверноазиатските сатрапи.
232
5
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ако България склучи дългосрочен договр с Газпром СЕГА, ще плаща дългосрочно рекордно високи цени. България ВИНАГИ е сключвала дългосрочни договори, тъй че тая КГБистка не говори защото мисли доброто на България. Страшното е, че руснаците явно се чувстват достатъчно властни у нас, че открито да ни казват какво да правим. До това доведе управлението на Радев: знаят, че ни сложиха в малкия си джоб с негова помощ. Честито на "печелившите".
231
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз рускиня-мама защо е в раздела България :)))Били сме "малки", обаче само с нас се занимават.......хахахахаха :)))
230
4
 
10
 
! Отговори
къш преди 2 години
Типичен руский гъзь.
229
5
 
12
 
! Отговори
хохо преди 2 години
Според мен нямаме нищо общо с руснаците , но щом Муторфонова го казва... :)) Относно газа , ами ще ви дадем газ, ама се надупете :)))) , горе долу така ми звучи :))) Българите да го проумеят веднъж за винаги, всичко зависи само от самите нас . Не харесваме нито американци, нито руснаци, защото България са я превърнали в бойно поле между изтока и запада. GFYS... който разбрал , разбрал ! :))) С краварите и *** само бизнес , друго не искаме от вас ...
228
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде вече прибирайте си фигуранта рундьо че времето му изтече
227
7
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 2 години
Чиба!
226
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската Федерация изгражда енергийната си стратегия на основата на ядрената и водородната енергия.
225
12
 
17
 
! Отговори
Историята помни преди 2 години
Който се е съюзил с Русия - страда. Който сключи дългосрочни договори с руснаците - страда. Който разчита, че руснаците ще спазват договорите - страда. Който вярва на руснаците - страда. Който е близо до руснаците - страда. И мой извод---БГ държавни мъже и жени винаги унизително коленичат и правят всичко, което поискат руснаците.
224
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се хапете отзад за Южен поток и АЕЦ Белене,че тази зима ще тракате зъби от студ. ***,Кашкавал Балкански, купиха те за шише огнена вода и шепа стъклени маниста
223
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Може. На 86 евро и си стискаме ръцете. За 15 години напред.
222
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно сега да сключите договор! На НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ, И НЕКА БЪДЕ ЗА 20 ГОДИНИ, КОГАТО ПАДНАТ ЦЕНИТЕ, ЩЕ СИ ПЛАЩАМЕ НА ВИСОКИТЕ! Р.ОВЧ.ДА КОНСУЛТИРА КОКОРЧОВЦИ!
221
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно сега да сключите договор! На НАЙ-ВИСОКИ ЦЕНИ, И НЕКА БЪДЕ ЗА 20 ГОДИНИ, КОГАТО ПАДНАТ ЦЕНИТЕ, ЩЕ СИ ПЛАЩАМЕ НА ВИСОКИТЕ! Р.ОВЧ.ДА КОНСУЛТИРА КОКОРЧОВЦИ!
220
20
 
10
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
България е арената на конфронтация на САЩ и Русия. Едните ни обработват срещу другите и обратно, но въпроса е кой ни използва повече? Всъщност ползата ни от Русия в момента е по-голяма отколкото от САЩ. От САЩ почти нищо няма да получим повече, даже ще искат пари за нещо. Цялата тяхна политика се основава на каква ще е тяхната полза. Русия в момента е сколнна да даде повече, но ние пак ще сглупим с куци оферти!!!
219
4
 
8
 
! Отговори
шшшшшт преди 2 години
тихо , ГРУ говори .
218
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският народ има точна и красива фраза:"Ти го кръщаваш, то пърди!"