Делян Пеевски е единият български политик от Досиетата „Пандора“

Той бил свързан с три офшорни компании, докато е бил депутат
5 окт 2021 08:25, Елка Василева
123
Делян Пеевски е единият български политик от Досиетата „Пандора“
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора. Публикувани са от Атанас Чобанов, главен редактор на Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg, партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти, който стои зад Досиетата „Пандора“.

Докато е бил свързан с трите компании, включително като директор на една от тях, Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС.

Още по темата

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности, отбелязва БНР.

Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират.

Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване, посочва още публикацията на Бюрото за разследващи репортажи и данни.

Името на другия български политик, който беше споменато, че съществува в Досиетата „Пандора", засега не е известно.

Досиетата уличиха в укриване на данъци над 300 политици от над 90 държави. Руският президент Владимир Путин, както и чешкият Андрей Бабиш са сред имената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стига глупости "и е бил предложен за шеф на ДАНС също от ДПС." Ц. Предоложи го Мая Манолова, а тя никога не е била от ДПС. За сметка на това беше от парламентарната група на същата партия, която издигна кандидатурата на Радев за президент. Коя ли е тя и колко пъти откакто Радев говори за "нов морал" я е споменал или е водил атаки срещу нея, както прави срещу една друга политическа сила?
78
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мая, която издигна Пеевски за шефче на ДАНС си кюташе в БСП тогава. Радев коя партия го издигна за президент, че забравих и какво мисли Радев за "морала" си? Кога Радев ще размаха юмруче срещу БСП и Мая, за това, че се свързват с мафията? Нали затова говореше?
77
3
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Анонимен 87: Пеевски е бил депутат на ДПС и е бил предложен за шеф на ДАНС също от ДПС. И сега Йордан Цонев го защитава всели път, когато му дадат думата. Той (както изглежда) върти скритите пари на ДПС. Нещо неясно?
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната са най големите престъпници.
75
0
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Глупости..Глупостите ги пишеш ти, драги. В сайтове всеки може да напише каквото иска, и не само в Америка. Но тук се цитира информация от Международния консорциум на разследващите журналисти. Схващаш ли разликата?
74
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пеевски е бил депутат от ДПС в 42-ото Народно събрание и директор на ДАНС" Да припомним, че беше предложен за такъв от Мая Манолова. Същата, която е част от "промяната" на Радев и неговия нов "морал".
73
0
 
4
 
! Отговори
Никой преди 2 години
не може да отнема имущество без съдебно решение.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Пеевски не му е чиста работата.
71
5
 
3
 
! Отговори
Глупости.. преди 2 години
У Америка всеки срещу пари, ЩЕ ти напише в сайта си---КАКВОТО ИСКАШ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ.....ВИНАГИ СИ НАМИРАТ ШАРАНИ-ДА КЪЛВАТ И ДА ВЕРВАТ..../свобода на словото, БАКЕ.. /
70
0
 
9
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 75: Това, че капитализмът ни е див - ***-дойди, може да се приеме че е така. Но защо да е "червен". Сега Делян Пеевски комунист ли да го изкараме? Най-обикновен далавераджия. Има недекларирани доходи и ги крие в офшорни фирми - сигурно е е само той.
69
8
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Като го видя това лице и се сещам какви грозни закани отправяше към ББ от Амвона на едно предишно Народно събрание, а после се намериха и едни другаре да го издигнат за Шеф на ДАНС ... същите тези другаре и товарищи сега дойдоха предрешени като "нови лица" в българската политика застанали под юмрука на фигуранта и ни донесоха една "промяна", която ни остави без Парламент, без бюджет и с държава сравнявана с един бедстващ и потъващ кораб, край Яйлата ... !!!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското правосъдие " Те са невинни като момини сълзи". Само 2-*** , защото другите се КЛАНЯТ НА ул. КОЗАЯК
67
5
 
7
 
! Отговори
Агресори преди 2 години
Как разбрахте кой е единия и не можахте за втория.Дали не ви е кофти да се разбере преди изборите, защото ще бъде от БСП или ДБ/все едно/.Хайде, ако ви стиска кажете цялата истина! Все едно тя ще стане явна, ама не ви отърва момента.Може да погадаем: Румката Овч ли е, Ванката К. ли е? Все тая, да им вземат имането и да вървим напред,че идва зима, а тия некадърници оставиха пътищата и зимната пдръжка в колабс. Бог знае защо си го причинихме,ама да е за поука.Агресорите да се подчинят на интелекта
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А неговото другарче БорисOFF къде е?
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата постановка е да ударят разни антизападни типове и неудобни. Няма лошо, ама все така голям фишек хвърлят, а не гърми нещо като хората.
64
0
 
3
 
! Отговори
САМО отговаряме преди 2 години
До САМО питаме...: По Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) за невярно съдържание на данъчна декларация се полага глоба и имуществена санкция. Отделно от това КПКОНПИ поже да отнема незаконно придобито имущество и без съдебно решение. ........................................... Не че варвам, че на Делян Пеевски ще му отнемат нещо - в такива случай се казва, че това са пари, които са получени като заем от роднини (както направи Цецо Цветанов за апартаментите си). ХАХАХА
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да спра да повтарям, че се превърнахме в един див червен капитализъм! Най-страшното е, че ние се съгласяваме с нашите пари някои от богато да стават много богати. Пресен пример с кандидатурата на Герджиков. Той до момента, не спомена как ще се бори с корупцията? Какво мисли за Гешев? Какво мисли за протестиращите и бити студенти? Мълчанието на агнетата! Той бил"аристократ" и затова бил мекотело и без позиция. Ами не, той е издигнат от мафията! И със сигурност ще получи подкрепата на Пеевски
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен цирк! Само двама българи в списъка. Другите санким са чисти?! Каква справедливост чакаш, когато Сорос е спонсор на "разследването".
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам един въпрос и ви напускам,с повишена трудност,*** пеевски за какво са му всичките тези пари щом приятели няма вече и не може да ходи пеша да си ги харчи,явно си пазарува от мак доналдс с автомобила без да слиза от колата,или си поръчва храна онлаин.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, другото име е известно, дори много известно, ама след изборите ако загуби тогава. Че страх лозе пази.