Министър Комитова: Фирмите от пътното строителство разделени на две

Едните получавали аванси от 1,4 млрд. лв., а другите не
9 окт 2021 10:57, Елка Василева
67
Министър Комитова: Фирмите от пътното строителство разделени на две
Снимка: архив, БГНЕС

„Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води”, заяви министърът на регионалното развитие Виолета Комитова пред Нова тв.

Тя посочи, че в Агенцията на труда не се забелязват масови уволнения и съкращения в строителни фирми.

Още по темата

„Кризата не засегна строителния бранш. Тези хора, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят кои са. Никой от нас не разбра кои фирми протестират, колко са тези фирми и кои са. Откъде да знаем дали е вярно, че тези хора имат или нямат заплати. Не го приемам за чиста монета. Имахме два протеста – във вторник и в петък, виждаме едно голямо разделение. Във вторник протестираха фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство. В петък протестираха фирми, които са получили аванси в размер на 1,5 млрд. лева. Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление”, обясни тя.

Министър Комитова подчерта, че е поканила на среща собствениците на фирми, които протестират. Те са били поканени предния ден.

„Вечерта от браншовата камара ми отговори: „Вие със собствениците няма да се срещате, фирмите си имат директори, има си и браншова организация”. Бях предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог.

Министър Комитова показа данни за изплащане на авансови суми към няколко групи фирми. Според нея те са взели предварително 1.4 млрд. лв.,  а са изразходили 900 млн. лв.

"Нищо не им дължим. Те са взели веднъж аванс, а сега искат още 900 млн. лв. Върху аванса, да им платим още? Те имат излишък, затова при тях няма съкратени работници. Когато се запознаем кои са фирмите, ще проучим и колко работници са ощетени. Защото този протест може да изпълнява няколко други задачи. Първо, да раздели протестиращите фирми. Второ - да раздели пътните строители от другите строителни фирми. В България има над 21 000 строителни фирми с над 155 000 работника. Те са много повече, защото това е броят на официалните. От всички 21 000 - 21 протестират, тези от пътното строителство. Останалите фирми всички работят от години в пазарни условия, състезават се за поръчки, цена и качество. 21 фирми от пътния бранш от години работят без поръчки, без да се състезават, с пари, получени авансово, и с 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство и на държавата, и на АПИ. И какво се получава, разделение между фирмите", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
15
 
10
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Много точно и ясно им го каза! Кой фирми са работили и не им е платено, защо се крият?
29
12
 
21
 
! Отговори
Строителна Камара преди 2 години
Остаеат броени дни до изгонването на тая некадърна,нагла,заблудена и самозабравила се корумпирана пърделана! Това ще е първото уволнение на министър в служебен кабинет!
28
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитов е първия министър на пътното строителство.Предишните са били шуранайки.
27
15
 
26
 
! Отговори
69 преди 2 години
Един от най-некадърните министри в историята на България.
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я на кой ли са тия фирми ?)))
25
20
 
6
 
! Отговори
ЛЕЙДИ МИТЕВА преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа от ПП ГЕРБ, Кеф ми прави на душата, да съм Ви в устата, аз съм с разум с цел, аз съм ЛЕЙДИ МИТЕВА, аз съм на Вашето изчегъртване изгрева, ще бъдете тричани и м.т.и наричани !!!
24
3
 
9
 
! Отговори
До Коментар преди 2 години
Да де, ама такива може да ги свърши онзи с прякора на украса за онзи американски празник в края на месеца. Иначе в нормалните държави се изправяш срещу власттас лицето си и с факти в съда, а не със статисти, работещи незнайно къде. Но това е само в нормалните държави, явно ние не искаме да сме сред тях.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Ивза "фирмите са изтеглили кредити и са дали заплати,защото уважават работниците си и искат да ги задържат" ..работниците протестират, че не са получавали заплати, нещо ви се разминават версиите. Всичко това се доказва - медии под път и над път, един не излезе и не каза "ние взехме кредит, направихме това и това, държавата не ни е платила", да заведе, да снима, да покаже. Всеки от тях може да търси правата си и по съдебен път ако държавата не спазва подписаните договори..
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от кога държавата гарантира за плащанията на частният бизнес, какво пречи на всеки бизнесмен да спре да плаща заплати и да натири работниците пред НС
21
11
 
12
 
! Отговори
До Ивза преди 2 години
Не знам какво си,мъж ли си,жена ли си,но фирмите са изтеглили кредити и са дали заплати,защото уважават работниците си и искат да ги задържат,но правителството трябва да си изплати задълженията,хората не са роби и трябва си върнат кредитите,но така е като дойдат комунисти на власт,мислят,че всички са им задължени!
20
10
 
16
 
! Отговори
Определено преди 2 години
Комитова, както и всичко около радев разчита на разделението и противопоставянето. Кофти, подли хора
19
4
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Бабет, преди 40 г. какво си работила, къде си членувала и кога си получаваше заплатата?
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тия фирмито не е само до договори, как са спечелили тези поръчки, какъв е обема и качеството на свършената работа, колко пари са взели (като аванс). Също така трябва да се провери и дали фирмите са в затруднено финансово положение, ако са - нан какво точно се дължи това т.е. трябва тотална ревизия да се направи, но най-вероятно в министерството няма кадри, щото от години се назначават малограмотни гербави калинки, които търкат столовете и вземат премии срещу послушание и гласуване.
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглата бабишкера от понеделник ще разбере фирмите,дали са разделени на две,тая е патологичен лъжец!
16
6
 
18
 
! Отговори
Ивза преди 2 години
ПИТАМ защо между протестиращите няма управители на фирми.Хора как така работехте без да има пари,как се снабдявахте с материали и т.н.Защо не питате шефовете получиха ли си големите заплати.Вярно,без пари не се живее,но проблемите не са в държавата а в поточната практики на ръководство.
15
14
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Много нагла бабичка. Че и злобарка
14
11
 
6
 
! Отговори
ЛЕЙДИ МИТЕВА преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа, ПП ГЕРБ няма да видят повече трибуната и залата на НС на живо, аз Ви го обещавам, защото дойде време ПП ГЕРБ да бъде изчегъртана напълно, Борисов, пал.чо, пал.чо !!!
13
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тая изкуфяла червена бабичка, на която на челото и се вижда сърп и чук мотото е: пари трябва да има...за нас, а пролетариата трябва да работи за всеобщото благо и червената идея безплатно. Толкова е гнусна и лъжлива, че нямам думи.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото решение е държавата да даде по 100000 лева на човек и протестите ще спрът и хората ще се кротнат.
11
2
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Едва ли, по скоро част от надиплените с талибанска наглост милиарди са заделени за концесиониране , на магистралите, като принудят властта да го направи....Та затова протестите са пред министерствата, а не пред "с законни договори" присвоилите ги спиртосани сумисти.