Промени за по-добра организация за донорство и трансплантации

Целта - да не се извършват криминални трансплантации
14
Промени за по-добра организация за донорство и трансплантации
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предстоят промени в организацията на дейността на болниците, свързани с донорството на органи, каза  министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Кацаров засади рози в Розовата градина /до НДК/, с които се отдава почит на донорите на органи. По думите му тези промени ще позволят в близките две-три години да се увеличи броят на трансплантациите.

По думите му са били анализирани причините за малкия брой трансплантации в страната, като за последните десет години средногодишно е имало 10-20 трупни донора. За увеличаването на броя на трансплантациите не се изисква промяна в закона. Проблемът не е в нежеланието на хората да дарят органите на близките, а в организацията на дейността в донорските бази.

Вече са направени и нормативни промени, които няма да позволяват предреждане в листата на чакащите, увери той.

По думите му правилата са променени така, че в България никога повече да не се извършват криминални трансплантации. "Вече не е възможно властта да използва позициите си, за да предрежда хора в листата на чакащите за трансплантация", увери още той. Това е важно за всички, които някога ще бъдат изправени пред дилемата дали да дарят органите на близките си или не, допълни още Кацаров.

Променен е начинът на оценка на подреждането в листата на чакащите, начинът, по който се изготвя протоколът и подписването му, създадени са механизми, които да не променят реда на чакащите и хората да се подреждат според оценката на съвместимостта на органите. Досега липсваше протокол и правила за това как се извършва оценката и подреждането, уточни министър Кацаров.

Донорските бази в страната са 30 и ние целим, когато има индикации за пациент в мозъчна смърт, ръководството на болницата да подкрепи и да съдейства на координаторите по донорство, каза за БТА Мирослав Мутафчийски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". По думите му с новите промени се очаква и да се повиши броят на донорските бази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазете се,тръгват касапи!
11
1
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен от Бургас преди 2 години
От утре пускам тоалетна хартия с дипломата и снимката на Кацаров, за удоволствие на антиваксърите и пребуледувалите на Ковид-19.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко от труповете в запечатаните ковчези са с извадени органи?
9
0
 
7
 
! Отговори
да преди 2 години
Д-р Стойчо да каже как ще пребори корупцията сред докторите, пък после да ме убеждава за донорството.
8
2
 
5
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 2 години
Ботокса ми изглежда симпатичен в сравнение с тоя сертификатаджия новопоявил се на изборите дано Тиквата ги изрита и тоя и Слафчо за кви си помислихте бе серсеми
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 Гл.упак!!! Това е страшно важно!!!!! Много преди да започнат да умират хора от коронавирус през последните година и половина!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 1000 умрели за 10 дни, това ли му е най важното?
5
3
 
6
 
! Отговори
съмнения преди 2 години
Има ли някой, който да вярва на корумпираните доктори? Дали срещу заплащане няма да обявяват в клинична смърт, който им е удобен за донор ?
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не подписвайте доброволен договор за Донорство, за да не попаднете някой ден в "случайна" авария!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема части за баровците и затова сега ще сменят закона, че туковиж за някой баровец не остане бял дроб или сърчице, все неща дето мноооого се търсят след преболедуване от коронка... само схеми и далавери в милата ни татковина. Сега кой няма ковид сертификат, ще става задължително донор...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия "Ятрогени" ще ни затрият война не ни трябва !!!
1
1
 
11
 
! Отговори
Серсемин преди 2 години
Да пресадят от на некой ром мозък у на Бокьо Тиквата та да се излага по малко .