"Продължаваме промяната" не се страхуват за казуса с гражданството на Петков

КС се произнася по случая до края на месеца
13 окт 2021 20:30, Петя Славова
52

Казусът с канадското гражданство на бившия служебен министър Кирил Петков се проверява от Специализираната прокуратура. От новата му формация "Продължаваме промяната" коментираха, че не се страхуват, а това действие на държавното обвинение е още една причина за дълбока реформа в правосъдната система, предава Bulgaria ON AIR.

Още на 24 август е образувана прокурорска преписка след анонимен сигнал, подаден по електронна поща. В него се съдържали твърдения за извършено престъпление от Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Както и жалба от гражданин със същите твърдения. Главният прокурор Иван Гешев потвърди.

"Опасно е като административен ръководител да правя коментар по казус, който вероятно може да е в прокуратурата или да постъпи в нея", посочи той.

Във вторник Конституционният съд отказа да изслуша Кирил Петков по делото за двойното му гражданство. И не прие искането му да представи още доказателства. От държавното обвинение допълват, че след приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление. От партията на Кирил Петков "Продължаваме промяната" излязоха с позиция.

"Специализираните наказателен съд и прокуратура на Република България, както неведнъж сме казвали, играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната. И напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание. Нас не ни е страх! Има по-важни неща от страха и едно от тях е да продължим промяната", се посочва в изявлението.

До края на месеца Конституционният съд ще се произнесе дали Кирил Петков е бил назначен законно за служебен министър.

"Дали този елемент на указа на президента е действителен или недействителен", подчерта преподавателят по европейско право доц.д-р Христо Христев.

А от решението ще зависи и дали документите, подписани от Петков, са законни.

"Актовете, които са приети от министъра на икономиката, са атакуеми", добави Христев.

По думите му значение има не само кога Кирил Петков се е отказал от гражданството си, но и от коя дата е официалното решение.

Бившият министър е декларирал на 10 май, че има само българско гражданство. Заявление за отказ от канадско гражданство е подал на 21 април, но канадската държава го е одобрила на 20 август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
*** как да се "Страхуват" за тях НЯМА ЗАКОНИ само за Овцете /населението на България има такива. Мислете преди да гласувате защото УТРЕ така ще имате/нямате и "Права".
36
1
 
1
 
! Отговори
КОМЕНТАТОРА преди 2 години
Оооо неразумни ГЕРБАДЖИИ, ако на 21 април беше подал искане да стане канадски гражданин и държавата Канада му беше отговорила на 20 август, от кога ще е, според вас, Канадец Кирил Петков?
35
0
 
8
 
! Отговори
Киро Язовиро преди 2 години
Искам реформа която удолетворява моите изисквания! Какво значи тук някаква Конституция???
34
3
 
8
 
! Отговори
Мотикар преди 2 години
Те Харвардците няма какво да губят - или минават лъжите им и печерят ... или се връщат в изходно полоцение без загуба! Да се притесняват избирателите им, които от Слави скачат при тях и ще ги прасне пак същата мотика по челото! Това не онова , а дръжка от метла! Нема умара пpicтията българска, хеле по избори!
33
7
 
3
 
! Отговори
Завършил в СУ преди 2 години
Гешока по-добре да беше завършил право в корабостроителния университет в Русе! По щеше да е юрист!
32
3
 
6
 
! Отговори
хора внимавайте! преди 2 години
Малко знаещите са по-опасни от незнаещите. Тези хубавци са завършили задочни курсове по интернет които са предназначени за запознаване с материята но не са академично образование просто защото не са завършили пълния курс на обучение. Това е нещо като базисните курсове на СофтУни, които след като завършат с определена оценка над 4,00 се допускат до Фундаменталния курс. А, след Фундаменталния курс има и курс за напреднали. За мен това са хора завършили ПУЦ на Харвард.
31
4
 
9
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Срокът за отнемане на канадско гражданство бил три месеца, а на Кирето са му го отнели на другия ден! Представяте ли си, с каква погнуса канадците са искали да се оттърват от такъв измамник?
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така хубаво ни се изплюха в лицето канадците с благословията на Президента. Не страхуват защото знаят, че и да погазят Конституцията президента ги пази.
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да не забравяме все пак че Лозан навремето бе избран за председател на ВКС с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Има да връща услуга.
28
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно се вижда в тая държава как за едни може, а за други не. Как Шиши може да е депутат при дубайски гражданство, и санкции от САЩ за неопровержими доказателства за корупция, а Петков не може.
27
4
 
18
 
! Отговори
нн преди 2 години
Кирил Петков се е зарадвал че му предлагат и е "забравил" да декларира че е и канадски гражданин без да си дава сметка, че е нарушил закона. Може и да пострада от случилото се и след него и други да си правят сметка, че има закони в тази държава. Президентът и той се изложи, не проверил, а се доверил, а бе *** история.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и сега си търсят пари откъдето могат.
25
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно е как така по анонимен сигнал се сезират, за уж предлагания подкуп от Т. Дончева пак бяха много бързи, а за Осемте джуджета- нищо! За Хемус щели да разпитват 800 свифетеля?!? Извинявайте, ама това в подигравка с целия народ! Прокуратурата казва директно Ще си обвиняваме когото и колкото искаме и няма да обвиняваме, когото не искаме! Защо пък не догодина бюджетът леко да ги заобиколи?! Просто да си търсят пари, откъдето могат?!
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На такива които си играят с кибрит ала Киро Харварда заслужават едно хубаво да им се стовари с цялата си строгост закона на главата и да бъдат осъдени.
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на децата им стана ясно, колко "почтен" е Киро Канадеца...
22
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преекспонирана тема.Гл.прокурор пак се е превъзбудил,а по въпроса за чекмеджето и дума не обелва.
21
20
 
12
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 2 години
Не бива да се страхувате момчета!Вие сте честни, способни и образовани граждани на Република България.Мафията всячески ще се опита да Ви спре, защото засегнахте голяма част от интересите и. Искрено се надявам и вярвам, че заедно можем да променим държавата си.Успех и кураж!
20
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дипломата на Гешев не е призната за юридическо образование.
19
8
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
До 22. Глу.пости си написал, цурввул миризлив. ПРАВО, БАЙНО, ПРАВО Е ЗАВЪРШИЛ. Питай Янаки Стоилов. А за такивата неща пък съвсем си изтрещял - тези работи ги правят онези с абревиатурата ДС/БКП - питай Рашков.
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редовна, ама не е за право. Иначе е редовна.