Съкратени миньори ще работят в ново държавно предприятие

България ще се стреми да затвори въглищните централи възможно най-късно
13 окт 2021 18:51,
25
Съкратени миньори ще работят в ново държавно предприятие
Снимка: БГНЕС

Ново държавно предприятие ще даде възможност за работа на служители, които са с прекратени договори с енергийни и минни дружества. Това предвижда Планът за възстановяване и устойчивост, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов.

То ще се казва „Конверсия на въглищни региони“.

Преди пресконференцията Пеканов и премиерът Стефан Янев се срещнаха с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, докато под прозорците на МС има протест на миньори.

Вицепремиерът поясни, че периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места.

"Това е една реформа, която вкарваме в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще подадем в петък към Брюксел", коментира Пеканов.

Още по темата
Страната ни ще се стреми да затвори въглищните централи възможно най-късно във времето. Така се дава възможнос да се изградят навреме предприятия, които да дадат нови възможности за работа на жителите на различните региони.

"Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари от европейските средства, които да използваме именно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неизбежен", обясни вицепремиерът по управление на евросредствата.

Според Пеканов поставянето на такава дата ще помогне "да се отключат" пари по Фонда за справедлив преход, които са 2,4 млрд. лева, от които 1,7 млрд. лева трябва да се използват за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще може да се открият нови работни места.

Атанас Пеканов допълни, че в този процес участието на синдикатите е ключово, защото те дават "преговорна сила" на своите членове. Всички бъдещи решения трябва да бъдат разглеждани и взети именно с участието на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Бийн преди 2 години
Д-р милен врабевски е за наблюдение и сериозно лечение.
19
0
 
3
 
! Отговори
Веско бизнесмено преди 2 години
Които не е доволен на борсата.а тези които се двуомът по 40 камшика на голо по гърбът и на тъмно на хляб и вода.
18
0
 
2
 
! Отговори
фен преди 2 години
Кво направиа,2синекурци.Не видяхте ли,репортаа,едина,каза,нещо от рода,напреж,но и той,не се чу.А после двамата,дадоха,по идна папка,на министро.ТОВА ИМ Е ПОДКРЕПАТА.
17
1
 
1
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Ще се казва,ТЕЦ Марица-3.Хаха,хааа.
16
1
 
5
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Нали сме в ЕВРОСЪЮЗА, доволни и щастливи, ще затваряме каквото ни кажат - атомни централи мини за добив на въглища и др.. Важно е че има БАНАНИ по магазините и естествено гейпаради :)
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много исках да разбера каквобе състоянието на колегата ви Кунчев?Леко ми липсва на телевизионния екран.Как ще се пласират ваксините от тук нататък?Истината излезе наяве,лъсна като тава на месечина!Какъв локдаунът искате като вие не спазвате- нали ви гледат по студиата говорите без маски.Рибата се вмирисва от главата.Айде дайте пример,Ваксинирайте се повече лекари и сестри,,да се вдигне процентът ваксинирани.И
14
4
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
И от какъв зор? Навсякъде като те съкратят си търсиш нова работа или се преквалифицираш и си намираш друга работа. От какъв зор трябва някой да им урежда синекурни длъжности? Търсят се 10 хиляди програмисти. Да учат, ако искат да имат работа.
13
3
 
2
 
! Отговори
До12 преди 2 години
Верно че за *** синдикати няма:)))))))))))))))))
12
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Смело напред,мъже!..Враговете ви скииимтят,но Кервана ви си върви!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо тия синдикати ги има само в държавни предприятия ? Това не е ли дискриминация ? Ко прай БХК ?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двамката хрантутника на боку се събудиха. Защо спаха преди 2 години когато трябваше да се реагира? Защото са пнъзлювци и продажници.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се закрият веднага. Няма заради 10 хиляди 510 хиляди да боледуват от гадния въздух. Да се задължат тия дето искат да работят вечно да живеят със семействата си там в предприятията.
8
2
 
15
 
! Отговори
ПОТРЕС преди 2 години
Питам какво направиха за работниците тия двамата синекурци от КНСБ и Подкрепа през годините дето са на снимката. НИЩО. Съюзиха се с тиквата и ЛАПАХА от мръсните му ръчички.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Два бързи въпроса .1 . Чия собственост ще бъде новото предприятие? 2 . Какво производство ще има и ще дава ли същите възнаграждения и социален пакет ?
6
3
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 2 години
Този Пеканов ще излезе най-читавия ....остана да работи ,докато ония смехурковци се изнизаха да не отговарят на неудобни въпроси
5
1
 
5
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Това са празни приказки за успокоение преди изборите. Преди 5-10 години същите песни се пееха, че и теренът беше установен - между старото ЗЗУ и квартал "Зора" в Стара Загора. Няма как да стане по ред причини. Ако има любопитни, ще им обясня, ама ще излезе поне за 5-6 мнения отговора.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един ден всички бизнеси ще са държавни, дори частната собственост
3
6
 
6
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 години
Радевите калинки по-нагли и от Бойковите. Директно се бъзикат с народа :)
2
2
 
13
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Тук откровено ни се подиграват. Държавна компания? С какво ще изкарват пари, или чакаме едни дотации които кой ще усвои?
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При една патриотична власт въглищните централи няма да бъдат затворени никога!