Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър

България не води регистър на лицата с двойно гражданство
141
Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не може въз основа на тълкувателното решение от Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред bTV.

Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Тя допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

Още по темата

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.

Преподавателят по конституционно право смята, че проверката на спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство.

„Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова.

Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „в документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни доц. Киселова.

Конституционалистът смята, че държавният глава Румен Радев не може да носи отговорност, ако Петков е подал декларация с невярно съдържание, защото президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване.

„Според мен президентът не е знаел към момента на назначаване, защото г-н Петков е попълнил декларацията – той се уповава на нея. Да му се търси отговорност, сигурно може, но според мен последиците са по-скоро политически и те ще бъдат ползвани сега по време на кампанията“, заяви доц. Киселова.

Тя обясни, че на теория, ако КС се произнесе, че има нарушение, може да бъдат атакувани актове и на други министри от служебния кабинет „Янев 1“, но само актове, които са взимани с мнозинство и гласът на Петков е бил решаващ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
ХМ преди 2 години
До Случаен минувач. Ако това леше вярно Гешев отдавна щеше да бъде сезиран. Щом не се предприемат действия, значи всичко е било законно. Освен breaking.bg някакви истински доказателства има ли? Или се позовавате на съмнителната достоверност на някакво сайтче! Хайде по-сериозно моля ви се! Разбираме, че ви се спрая кранчето, ама поне имайте достойнството да говорите с факти и доказателства!
126
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
На 11 май 2021 г., без да има това законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Указът на президента Радев не е влязъл в сила и Петков няма качества на министър, за да депозира документите. Четете в breaking.bg!
125
4
 
1
 
! Отговори
ДА ДА преди 2 години
До 94. Ако на Кирил Петков дадат каквато и да е присъда, то на Бойко тогава не знам каква присъда трябва да се даде. Значи човек, откраднал милиарди, не е подведен под никаква отговорност и това го приемате за нормално, така ли. Ако така може, започвам и аз да крада.
124
1
 
4
 
! Отговори
Канадски гражданин преди 2 години
Кирил Петков ще стои отстрани и ще се усмихва чаровно и с лека тъга, а хората ще си спомнят как миналогодишните протести не успяха да свалят Гешев. И днес отново Герб е в парламента, а главният прокурор си е същият. И няма никакво значение, че това и е работата на прокуратурата да проверява сигнали. В случая абсолютно никакво.както народа казва" Вместо да му избодат очи, те му изписаха веждите"Бойко-Герб и Гешев добавиха към гласовете за ПП поне още 200 - 300 000...Кой каквото си направи...
123
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът не е убил, не е откраднал - повтарям, НЕ Е ОТКРАДНАЛ. Може да е попремълчал малко, но никой не е пострадал от това.Законът, пък бил той и основният, не чувства нищо, дори да е нарушен, няма да се разсърди.Ако любимецът на народа бъде отстранен от двете листи на ПП, това само ще добави към изборния резултат на новия проект, защото още колебаещи се, ще го предпочетат, омерзени от превръщането на Петков в мишена на прокуратурата.
122
5
 
2
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
Така, след като Гешев се оказа водещият фактор в избухването на протестите миналата година, които в крайна сметка доведоха до отстраняването на Борисов от властта, прокуратурата може още повече да отдалечи бившия премиер от нея, ровейки в гражданството на новия любимец на народа.Ако пък депутатският имунитет на Петков бъде отнет след старта на новия парламент, от МЪЧЕНИК директно го превръщат във ВЕЛИКОМЪЧЕНИК....
121
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ще превърне Кирил Петков от мъченик във великомъченик.Феновете му не дават пет пари за гражданството на Петков.По никакъв начин няма да ревизират чувствата си.Нещо повече - фактът, че гешевата прокуратура се зае, го направи още по-симпатичен на феновете му. Тази роля на жертва и мъченик само ще добави към рейтинга на политическата сила.Така скочи и рейтинга на Радев, когато гешевите хора нахлуха в Президенството. Канада е велика държава и светът отдавна е глобално село.
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този още ли е на свобода?
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета тука как бил престъпник едва ли не, че нарушил закона, а когато разпродаваха съвсем законно предприятията и заводите на държавата на 1/10 от цената им със заем при 400% инфлация, никой нищо не каза.
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че къде е логиката ? Петков е бил фалшив министър, а заповедите му са легитимни. Това не е право, а криво.
117
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вал КОНСУЛТИРАШ ХОРАТА С КОЯ БЮЛЕТИНА ДА ГЛАСУВАТ ?!?! НЕ СЕ СРАМУВАЙ И ТОВА СИ Е РАБОТА ! КОЙ КАКВОТО МОЖЕ !
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЛЕДАМ ИЗЯВИТЕ НА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ- ДО ТУК ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ- МНОГО СТРАНЕН И НЕУМЕСТЕН СМЯХ- НЕ ВЯРВАМ НА ХОРА КОИТО САМИ СИ ИЗМИСЛЯТ ЗАКОНИ САМО ЗА СЕБЕ СИ. И СЕГА НЕКА ПОЗНАЯ- С НАЙ МНОГО , С НАЙ ГОЛЯМО ОДОБРЕНИЕ- СЪЩУ КАТУ СЛАФ-А ТО КО СТАНА.....ДА ПИТАМ ПАК КОЙ Е С ГОЛЯМО ОДОБРЕНИЕ-СЛАФ ИЛИ НАХИЛТАЦИТЕ....ЧАГЪРТАНЕТО ЛИ СВЪРШИ ИЛИ ЗАБРАВЯХТЕ ЗА ЛЯТНАТА ОПОРКА ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ,,,А СЕГА ПЪРВИ ЛИ СМЕ, ДА ЧУХТЕ НЕЩО ОТ НАЙ ОДОБРЯВАНИТЕ ДА СЕ ПОВИШАТ ДОХОДИТЕ В ПАРЛАМЕНТА НО СИ ОДОБРИХА СВОИТЕ
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До валЗначи може да сме се срещали някъде....
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Е няма..Изпи го...
113
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УСПЕХ МОМЧЕТА ! ПЪРВИ СТЕ НА ИЗБОРИТЕ ! НА БОЙКО МУ ОТПАДНАХА ВЕЧЕ 200 000 гласа.....
112
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера гледам на протестите обичайните заподозрени хахаха СТЪКИ...Той е направо на заплата по протестите. Липсваше ми Алибегов....Толкова смешен човек и с психически отклонения като Бойко е достоен да влезе в българската история, може да го вместят някъде и с турското "присъствие" в парламента.....Доган, Бойко, Пеевски и Гешев- са хората, които окрадоха държавата и са главните мафиоти...Борбата ще е дълга, но Петков с двойното гражданство не е сам....
111
2
 
4
 
! Отговори
вал преди 2 години
До Анонимен 111Не се напъвай кире.Имам си собствен бизнес и консултирам доста големи фирми.Явно при тебе бизнесът е 1лв. на коментар по форумите.И да плюеш и да не плюеш никой нормален човек не се влияе от твоята тролска злоба.Бъдете здрави и доброжелателни.
110
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 "чекмеджета" Всеки, който продължава да пробутва тази скалъпена от ДС фотоисторийка, е ДОКАЗАН *** от фабриките на Радев.
109
2
 
11
 
! Отговори
Е няма.. преди 2 години
Няма как да отпадне източването на цял язовир заради политическите му амбиции !
108
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля, юристите да ми обясните! Не разбирам да те има в списъка МАГНИТСКИ< ДА ТЕ ИМА В СПИСЪКА НА ПАНДОРА, ДА ИМАШ ФАЛШИВА ДИПЛОМА ЗА ЮРИСТ И МНОГО ОЩЕ...НЕ Е ПРОБЛЕМ И МОЖЕ ДА СИ ДЕПУТАТ...АЗ ИМАМ СВОЕ ОБЯСНЕНИЕ : ЦЕЛТА Е ДА ПОДМЕНЯТ ДНЕВНИЯТ РЕД НА ОБЩЕСТВОТО И ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ГЛУПОСТИ, ВМЕСТО СЪС СЪЩЕСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА 12 годишното управление и да забравим за чекмеджета, горска мафия, преразпределяне на парите и липсата на заплати, за да платим ние данъкоплатците, още и още...Ало, Герб!