Радев иска бързи мерки заради високите цени на тока и газа

Трябвало да се търсят решения и на европейско ниво
166
Радев иска бързи мерки заради високите цени на тока и газа
Снимка: Прессекретариат на президента

Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика криза в световната икономика и поставя на изпитание домакинствата. Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора. Това заяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни експерти, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи. Особено внимание беше отделено на възможните  общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден бе и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.
 
Основа за икономическия растеж и конкурентоспособност е достъпна, евтина и най-вече предсказуема енергия, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че в последните години „миксът“ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности, системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми. Няма визия за развитие на сектора. В резултат на това днес остро стои въпросът как да стабилизираме отрасъла и в кои енергийни сектори и с какъв обхват трябва да развиваме енергийна автономност. Румен Радев подчерта, че изграждане, поддържане и развиване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент предимно на държавата.
 
Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за съдбата на въглищната и ядрената ни енергетика, за изграждане на нови мощности за съхранение на енергия, за въвеждането на съвременни и иновативни технологии, отбеляза президентът и допълни, че трябва да се разгледат всички възможности на базата на обективен и задълбочен технологичен, икономически и финансов анализ. Той отбеляза още, че България притежава отлични природни дадености за добив на енергия от слънце, вятър, геотермални източници и за нейното съхраняване.  Планът за възстановяване и устойчивост отваря нови перспективи в тази посока.
 
Президентът подчерта, че трябва да се търсят решения и на европейско ниво и да се заложат мерки за бързо смекчаване на проблемите. „Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията“, заяви Румен Радев.
 
По думите му трябва да се подобри значително прозрачността и прилагането на ефективни антикорупционни механизми в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
3
 
! Отговори
Руский мастръбант преди 2 години
До 116 Ха-ха, кратка справка показва, че държавните акции в Газпром са малко над 50% , да не говорим че 77% от акциите на Лукойл, са притежание на нидерландската...АMG! Така че,не се прави на загрижен за българската енергетика !
105
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първите пари от Европа идват до два месеца,дотогава трябва да сте готови с план за подпомагане на населението и бизнеса!Крадеца Борисов не трябва да бъде допускан отново да краде на воля.
104
3
 
19
 
! Отговори
истина преди 2 години
Румен Радев = Жан Виденов
103
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114Има хубава страна за случая с корабчето, поне видеха с очите си верващите, че сме кръгла нула и не можем да спасим никой.......хахахахаха :)) Иначе имаме КОНТРА-АДМИРАЛ, каквото и да значи това......хахахаха :)))
102
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта е русофил и враг на България.
101
2
 
5
 
! Отговори
Емил преди 2 години
Без резки движения да не навехнеме някои прешлен че вече сме в христовата възрас,шипове ишияз се обади,наколенки на доктор ливаин,изтъркани дискове,в по късен стадии склероза,пък започваш да забравяш,отидеш до магазина па си м записваш на едно тефтерче какво трябва да купиш абе маиката си джаса.
100
2
 
14
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Направли една другарска среща, пийнали по едно и после по живо - по здраво. А инфлацията е за народа.
99
7
 
20
 
! Отговори
ЗНАЕ СЕ... преди 2 години
МАСОН-ДЪРЖАВА НЕ ХРАНИ......... МАСОНА РАДЕВ ТРЯБВА ДА ОБСЛУЖВА МАСОНСКАТА СИ ЛОЖА... И СВОЙТА ЧЕРКЕЗКА АЛЧНОСТ....... ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВА ЗА БЪЛГАРИТЕ....
98
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Румене
97
7
 
15
 
! Отговори
Баба Яга преди 2 години
Радев, не ми обяснявай какво е необходимо, ами го направи!
96
4
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
ЧЕЗ е държавна компания! ЕОН тоже! ЕВН е собственост на Авсрийската държава! Само България се отказа от държавна електрическа компания. Изходът е един - енергетиката изцяло в даржавни ръце! Сащо производството и продажбата на горива. И директни договори за доставка на газ от Газпром и нефт от ТАТ Нефт ! Т.е. преминаване към социална система!
95
13
 
7
 
! Отговори
До 109 олигофренче преди 2 години
Абе реално Тиквата ако върне това где що е завлякъл през последните десет години плюс заплатата си ефектът ще е доста по голям!
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един месец гледаме как един кораб потъва и как цените на всичко се качват. Мара започва да се чуди дали да не е дошло времето да предприеме мерки по все по-голямото желание да вземе да се побара.
93
3
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 107 А бе кой те е излъгал, че на някой му пука какво щяла да спечели Русия? Браво на вас! И какво са 50 милиарда , като не можете да стигнете нито БВП на Нидерландия, или на Италия! Че самата Газпром, малко на 50% са на държавата! Пълни нещастници сте, а и средната работна заплата на българина е по-висока от тази на руснака!
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103Те нас и да искат, не могат да ни изнудват, щото сме МАЛЪК народ според дебеланата им посланичка......хахахахаха :))) Ония дългуч Вучич и той завалията повтори същите думи, нищо, че Сърбия е по малка от БГ, дори с Косово.......хахахахаха :)))
91
4
 
0
 
! Отговори
ха ха хааа! преди 2 години
В Германия вече взимат мерки, във федералната република Нордрайн-Вествалия разпространиха видео в ютюб как да постъпват хората "Was geht, wenn keine Heizung mehr geht" - "как да се справим когато вече няма никакво отопление" - видео ютюб и фейсбук : "Katastrophenschutztag" - ютюб: watch?v=554sSVKvuL0
90
2
 
15
 
! Отговори
izh преди 2 години
Ега ти наглостта. Първо участваш в игрите за постигане на енергийна зависимост и безконтролна ценова политика, после медиите те славославят като радетел за намаляване на цените. Хем сте от едно котило. хем разигравате театър. Ама нали идат избори
89
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ ДА ВЪРНЕ ЗАПЛАТАТА СИ ЗА ПОНЕ ДВЕ ГОДИНИ ! ТОЗИ ЧОВЕК НЕ СВЪРШИ НИКАКВА РАБОТА ЗА БЪЛГАРИЯ ...
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията - негово величество нефтът.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Fitch: Русия може да спечели 50 милиарда $ от скока на нефта и газа. Приходите от нефт и газ в руския бюджет и извънбюджетните фондове през 2021 г. могат да нараснат с почти 70% в сравнение с нивото от 2020 г. или с 50 милиарда долара на фона на високите цени на петрола и газа, изчислява международната рейтингова агенция Fitch.