Радев иска бързи мерки заради високите цени на тока и газа

Трябвало да се търсят решения и на европейско ниво
166
Радев иска бързи мерки заради високите цени на тока и газа
Снимка: Прессекретариат на президента

Глобалният проблем с ръста на цените на енергийните ресурси предизвика криза в световната икономика и поставя на изпитание домакинствата. Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора. Това заяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща с енергийни експерти, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.
 
Бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи. Особено внимание беше отделено на възможните  общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден бе и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.
 
Основа за икономическия растеж и конкурентоспособност е достъпна, евтина и най-вече предсказуема енергия, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че в последните години „миксът“ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. По думите му повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности, системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми. Няма визия за развитие на сектора. В резултат на това днес остро стои въпросът как да стабилизираме отрасъла и в кои енергийни сектори и с какъв обхват трябва да развиваме енергийна автономност. Румен Радев подчерта, че изграждане, поддържане и развиване на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент предимно на държавата.
 
Необходими са бързи решения за бъдещето на енергийния микс, за съдбата на въглищната и ядрената ни енергетика, за изграждане на нови мощности за съхранение на енергия, за въвеждането на съвременни и иновативни технологии, отбеляза президентът и допълни, че трябва да се разгледат всички възможности на базата на обективен и задълбочен технологичен, икономически и финансов анализ. Той отбеляза още, че България притежава отлични природни дадености за добив на енергия от слънце, вятър, геотермални източници и за нейното съхраняване.  Планът за възстановяване и устойчивост отваря нови перспективи в тази посока.
 
Президентът подчерта, че трябва да се търсят решения и на европейско ниво и да се заложат мерки за бързо смекчаване на проблемите. „Битът и бизнеса имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията“, заяви Румен Радев.
 
По думите му трябва да се подобри значително прозрачността и прилагането на ефективни антикорупционни механизми в енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По света стремително поскъпва "ненужната стока" газ и нефт, а Русия печели милиарди. Грейте се и захранвайте индустрията с вятърни мелници и соларни панели.
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много страни минават на нефт защото сега е по-евтина от газта. Това автоматично довете до повишаване цените на нефта.
84
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Рубло'филът се познава лесно ! Нон-стоп ни хвалебсва "Империята на злото"/Рейгън/, и говори с надменност и омраза към България! Кой го е излъгал, че някой ще му се върже?
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на миналата седмица след изказваето на Путин че Газпром ще провери дали е възмогно да достави допълнителни количества на ЕС цената падна на 900$, и всички мислеха, че вече се стабилизира, но в началото на седмицата в Азия стигба до 2600$, съответно в Европа отново скочи и сега е 2200$. В ЕС се очертава много студена зима. Само Унгария се изхитри и сключи договор с Русия за дългосрочни доставки на фиксирани цени.
82
2
 
6
 
! Отговори
Робот преди 2 години
Тая знае само да иска, но не и да направи нещо!
81
5
 
14
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Събрал някакви другари - дърти комунисти да филосовстват и умуват. А не върши и за 2 стотинки работа.
80
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 Аз питах дали се строи изобщо, не се съмнявам изобщо за тебе, требва да те пратят в Сибир, мейби ще ти хареса там :)) Климата е суров там, но щом си русофил, ще издържиш на ниските температури......хахахахахахаха :)))
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
208 са вече убиствата за месец в София?! 700%ръст на орестъчнистта. По срендо 50 души умирят от глад на ден.. . И ще става в пъти по-зле
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия в днес е силна и независима. Русия е световен военен хегемон, разполага с изобилие от енергия и е осигурена и самодостатъчна във всички отношения. Русия не се нуждае от нови съюзници и сателити както СССР. А жалката умираща държавичка България ще си изгние от мизерия в ЕС целувайки задниците на американците и на Брюксел.
77
5
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 години
Единствените мерки са да се греете на зелено биогориво (според директивите на ЕК) от употребявана тоалетна хартия и сушени обелки от банани.
76
6
 
15
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Радев започна да ми лази по нервите. Много празнота в думите и никакви действия от негова страна. Чака ни много тежка зима
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А спешни мерки за справяне със задаващата се здравна криза няма ли да поиска,
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С печалбата от високите цени на газта Газпром покри всички разходи за Северен поток 2, за Русия Северен поток 2 вече струва 0 евро! В същото време европейски компании са вложили няколко милиарда в газопровода. За Русия вече е безразлично дали по него ще тече газ или не. Русия може да продава през Украйна, през Турски поток, през СП1. А ЕС ще плаща освен високи цени и транзитни такси.
73
8
 
8
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Иска, ама това не му е армията, иска, заповядва и.... готово. Тук да управляваш трябва акъл, което не е типично за "зелени чорапи".
72
3
 
8
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Вместо да иска, да седне да работи по тях. И искам Порше, ама трябва и труд!
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стана със Северен паток 2, спреха ли го американците :))
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбата на Газпром е рекордна, за първото полугодие на 2021 приходите са 22 пъти повече от същия период на миналата година. До края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта.
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2 е напълно готов, но не работи. И носи рекордни доходи на Газпром. Защото ако газта потече по Северен поток 2 Газпром няма да има толкова високи печалби. Има решение на съда в Дюселдорф, което не позволява Северен поток 2 да заработи. Русия се признава за победена и ще играе по пазарните правилата на ЕС, Газпром приема и не иска да оспорва и обжалва решенията на немския съд. Ситуацията е уникална - проект за милиарди който е напълно готов, но не работи и в същото време носи милиарди печалба за всички свои инвеститори.
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейската комисия трябва да реши за Северен поток 2 след решението на съда в Дюселдорф. ЕС се нуждае минимум от 9 месеца да разгледа документите и да вземе решение за разрешение на оператора на Северен поток 2 компанията "Норд стрийм". До тогава Северен поток 2, който е завършен и готов, няма да бъде пуснат в екслоатация. Това са 9 месеца на лукс и разкош за Газпром, подарени от Еврокомисията.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тези цени на газта ако се задържат до зимата, краставиците от оранжериите в Холандия ще струват 14 евро само себестойността.