Янаки Стоилов за Кирил Петков: Решението на КС е ясно

То обаче няма да засегне актове на МС
28 окт 2021 11:15, Нели Христова
57
Янаки Стоилов за Кирил Петков: Решението на КС е ясно
Снимка: БГНЕС

„Решението на Конституционния съд е ясно. То потенциално засяга валидността на актовете, които е издавал Кирил Петков. Би могло да възникнат съдебни спорове по някои от актовете, не толкова по юридически, колкото по политически причини. Това тълкувателно решение засегна действието на актовете, още от тяхното издаване, а не както поначало е било от момента на тяхното постановяване и влизане в сила.“ Това заяви пред журналисти министърът на правосъдието Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му ще се наложи в спорни ситуации действащият министър отново да издава актове, ако бъдат повдигнати такива въпроси. Според него обаче това няма да засегне актовете на Министерския съвет като колективен орган, тъй като те поначало се вземат със съгласие. Актовете, които издава министърът, било то нормативни или индивидуални, можело да бъдат оспорвани.

„Има факти, които се удостоверяват с официални документи. Например, свидетелствата за съдимост. Има други обстоятелства, положителни или отрицателни, които се установяват с декларация, подавана от лицето, което носи отговорност за съдържанието, което се отразява в документите. Не мисля, че при съставянето на правителство, било то редовно или служебно, органът, който извършва тази дейност, разполага с реална възможност за кратко време да направи такива справки, тъй като те трябва да бъдат правени чрез Министерството на регионалното развитие или на правосъдието и да се стигне до първичните актове за гражданско състояние“, обясни Стоилов.

Правосъдният министър допълни, че едно лице, дори когато смята, че действа добросъвестно, когато знае, че има такива обстоятелства, би следвало да постави въпроса дали това е редно, така че органът, който взема решението, да направи преценка или допълнителни справки. Стоилов подчерта, че решението на Конституционния съд е обосновано, защото гражданството е двустранна връзка от публичен характер между дадено лице и държавата, и си има ред, по който се освобождава съответната държава.

„Има актове, при които е достатъчно индивидуалното волеизявление, включително и в нашето национално право, за да не бъдат по-нататък зависими лицата от действията на други органи, които могат да забавят своето решение, но така или иначе това е факт и трябва да се действа спрямо тези условия. Ситуацията е ясна“, категоричен бе Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
17
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
аз пък питам, след като въпросът беше повдигнат отдавна, нито ти, нито Радев го свалихте тоя Кирил Петков, след като имаше съмнения. питам защо не го отстранихте и сега да си спестите тази излагация?????
30
1
 
13
 
! Отговори
ЕС-глава ПРАВОСЪДИЕ преди 2 години
Я да видим дали се спазват стриктно Конституцията и законите в Р.България????
29
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам Стоилов какво прави в това правителство? Той и Гълъб вършат работа. И вадят кестените от огъня на "успешните"министри, дето освен PR и плюене на предишните нищо друго не са свършили. "Трябват ни повече министри като Кирил Петков"! Ха! Демек шмекери и празнодумци. Помня го Димитър Костов в правителството на Виденов как се потеше с бакиите на Гумен Речев и Виденов.
28
9
 
3
 
! Отговори
Конституцията преди 2 години
Е продукт на политически компромис, следователно всичко, произлизащо от нея, е политически компрометирано.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв ти юрист е Янаки?! Той преподава обща теория на правото, не е специалист в някоя област примерно - гражданско, финансово, наказателно и т.н. Разтяга си някакви локуми и тва е!
26
2
 
20
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Я да видим кой се е клел да спазва КОНСТИТУЦИЯТА и законите на страната ни??????
25
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ами ,след като ситуацията е ясна, защо си мълча досега бе , Яначко? Ако атакували в съда подписите му ,щяло да бъде "политическа", а не "юридическа" атака! Що за юрист си бе Яначко? Дали ще се отмени някой акт, ако съдът се произнесе че е нарушен законът, това "политическа"атака ли е ! Това комунистите верно , са с психични отклонения да манипулират и да правят хората на абдали!
24
5
 
9
 
! Отговори
Ганна преди 2 години
Ако основният закон-Конституцията покровителства ненаказване на кражби в особено големи размери,егал съм ти и констентуцията.
23
3
 
19
 
! Отговори
а спомняте ли си... преди 2 години
как пРЕЗИДЕНТА поиска от КС да прекрати разглеждането на казуса по гражданството на Кирил Петков...На времето в САЩ почти импийчваха президента Клинтън заради това че ИЗЛЪГА в СЕНАТА а не заради това че са му правилиСВИРКАв работно време...
22
6
 
23
 
! Отговори
Анна преди 2 години
Ако нямаме уважение към основния си закон - Конституцията, не виждам накъде сме се запътили. Демократично мислещите хора уважават и спазват основния закон на страната си. Който го е нарушил, трябва да поеме върху себе си и съответните последствия. Независимо кой е това президент, министър или обикновен гражданин. До кога с двойните стандарти ?
21
1
 
9
 
! Отговори
До Студент преди 2 години
Добър сарказъм. Близнашки е способен да каже същото и за Радев. :-)))
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдееее, новото ръководство на ББР на борсата. Всички уволнени обратно на работа
19
7
 
9
 
! Отговори
Студент преди 2 години
На лекция по КП в СУ при проф. Г. Близнашки: -Аз трябваше да съм министър, а не Стоилов, той все пак не е достигнал моето развитие! Аз съм написал много книги и учебници , а той няма нищо написано, и освен това преписва от мен! Скъпи студенти, аз ви уважавам и обичам много, затова ви го казвам, за да се пазите от такива! Ето-думи на професора
18
5
 
24
 
! Отговори
нека започне преди 2 години
"ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО" на Кире Лъжецо сега....чегърт-чегърт...
17
3
 
14
 
! Отговори
единия лъже/Киро/ преди 2 години
а другия маже /Янаки/....на изборите ще видим КОЙ е ПО-ПО-НАЙ...!
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи само Радев и Киро шарлатанина са "най-честните, почтен и достойни" мошеници, а всички други са "Мафия" ! Радев - Позор, Съд и Затвор !
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Янаки, ти сливи ли имаше в устата, че не му го каза тва по-рано на Кире?
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На лекции по Конституционно право в СУ, проф. Близнашки яко думка Янаки. Много хубави пожелания му отправя. :)---------------Естествено, видният конституционалист Близнашки е хранително обвързан да громи противниците на Борисов.
13
4
 
14
 
! Отговори
НК-основен състав на преди 2 години
"ИЗМАМА"-квалифицирани случаи/чл.209-211/..."Документна измама"-чл.212.................Моля Киро-Лъжецо и юридическите му съветници да се запознаят с лекциите от 1-ви курс в Юридическия факултет на СУ"Кл.Охридски"...ВСЯКО тълкуване в друга насока е ПАРОДИЯ на ПРАВОТО!!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 Или Братиньо :) по заповед от баце :)