Радев: Пълното затваряне е само временно решение

Още не можем да се възстановим от предишните локдауни, каза той
28 окт 2021 17:00, Нели Христова
164
Радев: Пълното затваряне е само временно решение
Снимка: БГНЕС

Ако се откажем от зелените сертификати, може да има катастрофални последици, а засега друга алтернатива освен пълно затваряне няма. Това заяви президентът Румен Радев на лекция пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив на тема "Здравеопазването в Плана за възстановяване и устойчивост - акценти".
Президентът Радев

Държавният глава отбеляза, че страната ни все още не се е възстановила от предните локдауни.

"Знам, че това поражда напрежение, но другата алтернатива е да затворим абсолютно всичко. Последствията са наистина катастрофални. Още не можем да се възстановим от предишните локдауни", подчерта Румен Радев.

Той обясни, че пълното затваряне би било само временно решение на проблема, защото след няколко месеца вероятно ще се наложи отново всичко да бъде затворено и допълни, че решението е съзнателност и отговорност на всички не само към своето здраве, но и към здравето на близки и колеги.

Президентът подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост ще даде силен тласък за амбициозна трансформация на здравния модел у нас, защото няма как да бъдат постигнати национални цели без ефективна и иновативна здравна система.

Аз съм сигурен, че всичко това, което става в последните година и половина-две, ще доведе до ускоряване на процеса на трансформация на модела на здравеопазване, посочи той и добави, че здравеопазването трябва да бъде насочено към бъдещето и с фокус към младите хора и тяхната реализация тук, в България.

Според него този процес е скъп, здравеопазването изисква много средства затова и Плана за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, който дава наистина значими средства.

Когато служебното правителство пое да работи по този план, се събрахме с екипите и преди да бъде преработен и оптимизиран, се уточниха ясни принципи и цели, а тези, които касаят здравеопазването, са да се внедряват нови, съвременни технологии, каза Радев.

Идеята, по думите му, е да има максимално възможен обхват на хората, чрез него да се борим със смъртността в България чрез ранна диагностика, превенция, профилактика и достъпна медицинска помощ.

"Да се инвестира основно в човешкия капитал, с фокус върху образование и здравеопазване. Така да бъде организиран този план, че да дава възможност на младите хора да разгръщат своите талант и възможности тук, в България", коментира държавният глава. Затова на базата на тези принципи този план е доработен съществено и в него са се вложили много нови проекти, сред които държавният глава открои тези, които по думите му, касаят дейностите на студентите в бъдеще.

На първо място той посочи Спешната медицинска помощ с акцент спешна помощ от въздуха, като каза, че сме единствената страна в Европейския съюз, която няма разгърната такава помощ. Предвидени са шест локации из страната, така че да може да се покрива с времето за реакция и т.нар. "първи златен час". Той подчерта, че ще я има тази служба.

На второ място Радев посочи това, че всеки български гражданин, независимо къде живее - в малко населено място или голям град, трябва да има достъп до бърза медицинска помощ и до високотехнологическо лечение от високоспециализирани специалисти.

Следващият проект е за следдипломната квалификация, за ендовискуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания и изграждане на 10 регионални центъра - високотехнологични, супер оборудвани за такова лечение, в които по най-бързия начин ще може да бъде спасен човешкия живот и да се предотвратява инвалидизацията. На трето, но не последно място държавният глава посочи "още един изключително важен проект, който е със силен демографски ефект и касае връщането на държавата при хората".

Сред останалите проекти той посочи националната дигитална диагностична платформа, където ще постъпва цялата информация. Ще има и център за лъчелечение чрез протонна терапия, насочен към деца с онкологични заболявания. В тази връзка президентът припомни за инициатива "Българската Коледа", чрез която през последните години се помага на около 500 деца, а всяка година около 25 лечебни заведения получават високотехнологична апаратура.

Акцент сред поставените въпроси от страна на студентите бе специализацията, за която Румен Радев отговори, че местата са силно ограничени, което е причина да се губят млади лекари, които отиват в чужбина.

"Имаме концентрация на младите специалисти в големите градове, а това не е нормално и е част от демографския проблем", уточни държавният глава.

Като първи стъпки в разрешаването на проблема той посочи за специализация да се кандидатства два пъти в годината и завършилите да бъдат обвързани с договори.

По думите на Румен Радев моделът в здравеопазването е довел до уродлива диспропорция между заплащането на начинаещ лекар и шеф на болница, като разликата в заплатите може да достигне до 100 пъти.

"Не казвам, че директорите на болници не заслужават своите заплати - те са висококвалифицирани специалисти и на плещите им тежи огромна отговорност, но това съотношение действа изключително демотивиращо", посочи президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла .. Бла.. общи купешки приказки без грам конкретика. Симпатизирах му в началото, но през последните няколко месеца не мога да кажа същото. Българите близо 80 % не са ваксинирани, това ясно говори че голяма част от нас имат резерви към тези ваксини, а политиците де ли се правят на загрижени за нас и ни мислят доброто. То ако беше така, да бяха вдигнали стандарта на живот през последните 30 години .. не сега да се правят на толкова загрижени.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да наложим пълно затваряне на Радев и правителство. Доживот. Подкрепете предложението ми!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е да се уцели времето когато да се вземе явно е че няма да е за постоянно така че Г-н Президент ако сега е времето щото няма контрол за спазване на мерките преженете го това решение най накрая
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До програмист: Ще се върне, ако му стиска.
22
3
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Рундю катастрофата за последния месец, тихомълком е изтеглил 1,5 милиарда заеми.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ***... От 1200 легла в интензивни отделения миналата година ги намалихте на 600. Въведохте на лекарите зеления чорап, та половината излязоха отпуск. Съсипахте и затворихте бизнеса, не остана сектор в икономиката да не го разрушите за само 6 месеца!!! ***, народа и Господ ще те съди един ден и няма да е красиво помни!!!
20
11
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Хитър Бойко! Шапка му свалям - знаеше че предстоят локдауни, мерки, зелени сертификати - даде властта на Радев да си счупи главата и да отнесе хейта. После ще се върне на бял кон като спасител на нацията.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите хора не искат да ходят на производство - сега е модерно да си "блогър", "тик-токер". И това не е изненадващо лудориите пред видеокамерата за мнозина се заплащат удивително добре. И със сигурност много по-готино от работата в предприятие.А сегашните "звезди" на телевизията и интернета, много от които цялото образование - това са 9 класа на гимназията, с примера си доказват, че няма нужда и от учене. Дори е вредно, ако искаш да си популярна звезда като Даня Милохин и други.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сме! Те са само 240.
17
5
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
....Ако се откажем от зелените сертификати, може да има катастрофални последици.... Рундьооооооооооооооооо, ти си катастрофа за България.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и пак ,много говорене без нищо да кежеш ,дай на някое дете да ти напише речта ,поне ще е искрено и ще каже това ,което мисли,стига с тия лозунги
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21.10.2021 мислех да гласувам за него, но след тази дата напълно изгуби моята подкрепа!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18: Подкрепям те напълно!
13
6
 
25
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Фигуранта продължава да говори в минало време и да се оправдава с други, само че в момента той е на кормилото на потъващият кораб, а коръбът заседна и започна да се пълни с вода след неговото вдигнато юмруче и екипажът който той му нареди...Локдаунът в който изпадна държавата под неговото вещо ръководство, напомя крахът от времето на Виденовата зима, само че в сравненение с нея радевата си е цял ледников период в който ескимосите ще трябва да пробиват дупки в леда за да хванат нещо и да оцелеят
12
2
 
21
 
! Отговори
Нане преди 2 години
За 13 милиарда пристигащи незнам си кога, и използващи за незнам си що си... Ще срутиме държавата...))) те за това ни продадоха тия идеоти...
11
3
 
26
 
! Отговори
Алеле бе... преди 2 години
И този нещо му става, с кой акъл ще изнася лекция пред Медицинския университет? Та той ли е доктор, че да говори по темата? Управляващите в България имат склонност да се самозабравят!
10
11
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Вирусът и пандемията са само в главите на управляващите от ГЕРБ. Човекът ви го каза още миналата година.
9
3
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Знаете ли на кой прилича чорапа? На онзи жълтия от Син Сити. Душата определя външния вид на човека.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова време разгаряше пламъка, а сега иска да го загаси. Дали ще изгори ще видим, приготвил съм пуканките.
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фатмашкото правителство е нелегитимно и не е избрано от народа,затова няма право да ви налага локдаун и мерки. Въобще не се съобразявайте с наредбите на незаконната фатмашка власт.