Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

Актовете на ексминистъра биха могли да бъдат атакувани
336
Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

Подлежи ли на наказателна отговорност Кирил Петков след решението на КС?

"Да предположим, че Кирил Петков подава своето волеизявление във формата, която го е направил на 21 април, и след 2 седмици канадската администрация го отписва като гражданин на Канада. Питам аз какво би станало, щеше ли да има проблем за Кирил Петков? Абсолютно не. Нека да кажем следното, говоря хипотетично - примерно, правилата на Канада са двуседмичен срок от заявяване на отказ. Канадската страна наруша собствените си правила и не го прави след 2 седмици, а го прави след 2 месеца. И какво ще се окаже? Че от нарушението на Канада, а последиците ще са за Кирил Петков", заяви бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чуждите действия.

"Определящ фактор е волеизявлението. И това е достатъчно, за да не му вменяваме вина в каквото и да било повече. Изглежда, че зависим от акт на друга държава, за да си уредим отношенията между българската държава и българските граждани. Това продължавам да не го разбирам. Известно е, че Конституционният съд не действа като пожарна команда, там нещата се случват спокойно и се проучват задълбочено", допълни проф. Герджиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му актовете на Петков биха могли да бъдат атакувани.

"Те могат да бъдат атакувани от този, който има правен интерес. Но актовете на Министерския съвет не могат, защото те се вземат с мнозинство. Теоретично актовете спрямо ББР също могат да бъдат атакувани. Нещата да се възстановят в предишна ситуация и новият кабинет да реши дали и до колко същите актовете да ги повтори, или не. Все по-рядка стока започна да става стабилността и предвидимостта", подчерта бившият служебен премиер.

И добави, че за него Кирил Петков не носи никаква отговорност, пък камо ли наказателна.

"На какво основание да се търси наказателна отговорност? Изобщо не виждам той да е пристъпил закон, за да му се търси такава отговорност. Президентът Радев да изследва дали подадената декларация от Кирил Петков отговаря на истината или не. Той не е разследващ орган. "Импийчмънт на президента" звучи ефектно", поясни Огнян Герджиков.

Той припомни, че Лозан Панов все пак е в предизборна кампания.

"Той използва всякакви възможности, за да трупа дивиденти за сметка на своите опоненти. Това са неща, които са разбираеми, които на мен не ми харесват. Има медии, които внушават тежка вина и на президента, и на Кирил Петков. Други разсъждават по-различно. Хората обичат да състрадават този, който е нападнат, особено ако усещат, че това не е коректно", каза той.

И е категоричен, че не може непрекъснато да се променят законите.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още по темата: Кирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто Борисов влезе в политиката преди околк 15 години върви дебата за стила на управление, маниери и простодушното му говорене, което в крайна сметка опростачи политиката у нас и срина институционалния авторитет. Още като главен секретар медиите и обществото възприемаха неговите думи и действия наивно. Така например по повод убийството на Бай Миле в столично заведение, Борисов призова гражданите да се оттеглят от обществени места, ако видят съмнителни лица.
223
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
От времето на Софиянски нямаме човек, който така сладко да лъже, и то с усмивка да го прави! Преди имах е "усмихнатият крадец", сега имаме усмихнатият "лъжец"! А за необезпечените му кредити,раздадени от ББР, тепърва ще разбираме!
222
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Методиев Борисов е един от най-младите комунисти в България станал член на БКП още на 18-годишна възраст. Отгледалият го Методи Борисов е с чин майор от ДС. Борисов напуска пожарната която е част от системата на МВР защото отказва да се съобрази с новия приет закон за деполитизиране на силовите министерства. Борисов е активист на митингите на БКП, после БСП като не пропуска нито един от тях. Борисов още не си е върнал партийния червен билет.
221
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласуваме за ПП с цялото ни семейство около 12 човека, само защото ГЕРБ и ДПС са против Петков.
220
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституционният контрол е насочен към настоящето, не към миналото. Той е към това, което е, не към това, което е било, но вече не е. Иначе би трябвало да си представим безкрайна поредица от допустими конституционни оспорвания на актове, които са престанали да действат. Към момента на постановяване на настоящото решение оспорената част от президентския указ вече нe поражда своята единствена правна последица инвеститурата, защото тя е прекратена с назначаването на ново служебно правителсто.
219
5
 
17
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Ако Кокорчо има някакви данни и доказателства за 8 милиарда, да ги извади и покаже пред всички, а не като Алкохолика, който имал всякакви доказателства, но щял да ги покаже...някой "друг" път
218
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев кани лидера на ГЕРБ на дебат, на който "хората сами да преценят грамотността на всеки един от нас". "Готов съм публично да се изправя срещу Вас и, базирано на грамотно четене и боравене с факти, документи и доклади да покажем на българския народ къде са техните 8 млрд. лева", пише още в поканата. (Моята прогноза :Бойчо излиза в карантина или менискусите пак ще се обадят) хаха.
217
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, разбира се, е лицемерие на квадрат. Все пак едно е да си нарушил административни правила (пък било то и конституционно закрепени), друго е да си се оплел в корупционни афери, чиято миризма се носи чак зад Атлантическия океан. И с какъвто и съд да захлупваме смърдящата купчина - било то конституционен, административен или дори с голям меден казан - тази миризма няма да изчезне. Именно тя е големият проблем на България, а не гражданството на този или онзи.
216
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинската цел на "конституционния хор" срещу Кирил Петков не е да се прилага някакъв еднакъв аршин за всички. И при най-лежерно и несъсредоточено прилагане този аршин би сложил край на политическите кариери на много бивши народни любимци и ноторни политически фигури. Това, на което тези фигури се надяват, е Кирил Петков да си остане в политиката, а те да могат да казват: ние сме безспорно маскари, но и новите не са стока.
215
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БОЙКОВИТЕ МАГИСТРАЛИ - ПИРАМИДИ НА ЗЕЛЕНО! Държавата е превела стотици милиони за участъците от 4 до 9 ниво на АМ "Хемус"! Без издадени строителни разрешителни, без започнати процедурите по отчуждаване на частни земи, през които да минава магистралата.
214
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бившата министърка от ГЕРБ Лиляна Павлова е гражданка на Русия, и е била гражданка на Русия по времето когато е била министърка и никога не се е отказвала от нея. Но това не е проблем за комунистите от ГЕРБ.
213
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков е станал гражданин на Канада на 14 годишна възраст, когато родителите му емигрират там. Петков какво да направи, да каже че не иска гражданство на 14 годишна възраст ли хаха. Тоя закон без туй е глупав и ще се махне при следващия парламент, независимо кой е на власт. Това с гражданството е слаб компромат. Дайте нещо друго. Коментирайте и къде са 350 000 000 лева от Хемус, които бойко ги е раздал авансово. Къде са парите? Щото и магистрала няма.
212
11
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Хм , а аз усещам колко пари ще спечели този бивш канадски гражданин от глупави и недомислени изказвания на герберасти по съдебен път!
211
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро язовиро се оказа много неграмотен.Явно и съветника му Герджиков толкова разбира. Кире, бръкна в устата на лъва ( нали сам се хвалиш как си им спрял парите, само дето ДПС казаха че само шум вдигаш и нищо още не си направил) и му взе антилопата. Само че Кире пушката ти се оказа без патрони. И ако мислиш, че сега лъва ще ти прости ,много се лъжеш. Ти си вдигай плакати мен не ме е страх, явно те е страх вече, щото аз не се бях сетил за такъв вариант, но най боли по устав, питай зелените чорапи
210
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никоя държава не може да откаже отказ от гражданство щом то е поискано !! Изключваме Северна Корея, Иран е още една две държави!! Така, че да се хващате за това Ви издава, че настроивате умишлено хората срещу Радев и Кирил Петков в услуга на ЦИГАHИHA от Банкя !! Ясно, че сте на хранилка при мафиота, но всяка далавера свършва в един 14-ти ноемврийски ден!!
209
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджиков никога не ме е респектирал с поведение , реч , осанка , глас , сега и с теза. Зле си Герджиков , явно ти си го съветвал тоя канадски тарикат и сега си го защитаваш. Истината е , че тези дето разграбиха бг при Костов са сега в атака . Атаката е срещу Гешев , Борисов е косвена жертва. Гешев е целта , защото иска ревизия на приватизацията а това засяга каолин. Пгокопов ( Прокопиев за тези дето не се сещат ) и ортака му Костов първи влизат в затвора.
208
6
 
14
 
! Отговори
Всичко .. преди 2 години
... си дойде на мястото: сега стана ясно защо Герджиков беше награден от Първанов и защо беше избран за служебен премиер от Радев. Топлата връзка между него и комунистите тук вече стана гореща.
207
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре съгласен съм , че има логика. Неможе да зависиш от чужди решения, особенно когато имаш възможност да делиш ти баницата( ох на котьо лспсницата). Обаче трябваше това да се каже в самото начало, да се каже имаме прецедент, министър с двойно гражданство, но е задвижена процедура по отказ и няма път назад. Не да лъжем и мажем и да чакаме дали някой ще ни хване. Дребна тарикатска душица. Лъжец от групата на костовистите. Заради тях , костовистите България е толкова бедна държава.
206
3
 
14
 
! Отговори
СРАМ преди 2 години
С хвърлянето си на амбразурата за ОЧЕВИДЕН казус Герджиков за мен изгуби всякакъв авторитет. Той в случая не говори като юрист а като махленска клюкарка, която се пъне с обяснения достойни за малограмотен. Ако Петков не е искал да зависи от Канада е много просто- да не е ставал канадски гражданин, а това, че волеизявлението било достатъчно, на него би се изсмял и първокурсник по право. Петков е пристъпил закон, като е подал декларация с невярно съдържание. Герджиков се връзва на фльонга.
205
3
 
16
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Натресоха ни един невнятник - Фигуранта и държавата търпи големи вреди от това ! Днес същият този невнятник дръзва да ни накисне с други двама невнятници, но пък изпечени мошеници - Киро Харварда и Кокорчо. Толкова ли изпростяхме , че не можем да си изберем нормални хора за управници ????????????????????????????????