Комитова увери: Не е обсъждано поскъпване на винетките

Акцията в "Автомагистрали" - заради раздадени 1,5 млрд. лв. за "Хемус"
29 окт 2021 10:19, Красимир Ангелов
36

Поскъпването на винетките у нас не е обсъждано, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в студиото на "България сутрин".

"Идеята беше да се обхване с тол такси транспорта и около милиард годишно да влизат в бюджета. За миналата година са събрани 380 млн. лв. По документи 75% от тях са от винетки, а 1/4 идват от тежкотоварни камиони и автобуси, пропорцията трябва да е обратна, защото тежкотоварните камиони нарушават инфраструктурата", заяви министър Комитова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"От 200-300 камери работят 70. Като не работят камерите, не обхващаме преминаващия трафик. Друг проблем са тарифите - един автобус например, който изминава 360 км, плаща по 1 ст. на км, т.е. 3,60 лв. Ние си поставяме амбициозни цели, обмисляме по плавен начин да се разшири обхвата на пътищата, леко да се повишат таксите", подчерта регионалният министър.

Комитова коментира и акцията на МВР и НАП в "Автомагистрали" ЕАД. Акцията е свързана със строителството на магистрала "Хемус".  

"Акцията не е изненадваща,  от няколко месеца в "Автомагистрали" се извършват проверки. Тя е свързана с разследването на милиард и половина лева, раздадени от предишния изпълнителен директор", уточни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Тя подчерта, че парите са раздадени без обществени поръчки, а десетина фирми са взели  по десетина милиона.

"През 2020 г. е имало разрешение за 50 км от "Хемус", някои от отсечките още са в процес на придобиване. Възниква въпросът защо през 2020 г. се раздават тези милиарди, като ще започне да се строи след няколко години. Беличев е сключил договор за бъдещо озеленяване на магистралата за 10 млн. лв. Фирмата за храсти се намира в Бургас, получава парите авансово за нещо, което евентуално ще извърши след 5-6 години", заяви министър Комитова.

Тя посочи, че участъци 1,2,3 от "Хемус" след Ябланица ще бъдат завършени през 2024 г. А 4,5 и 6 служебното правителство ги заварило с подробен устройствен план, започнати са процедури по отчуждаване на терените. 7,8 и 9 лот пък все още нямат сигурно трасе, защото пробното се оказало неподходящо.

Във връзка с протеста на строителни фирми Комитова уточни, че те не представляват целия бранш.

"Строителните фирми са над 20 000, на протестите идват само няколко. При разговорите си с тях установихме, че няма неплатени осигуровки и заплати. Когато аз поисках да се срещна със собствениците на фирмите, те ми изпратиха работници и камиони на жълтите павета. А имаме сложни делови отношения за уреждаме", заяви служебният строителен министър.

По думите й основният проблем е, че 20-30 фирми са "научени да получават 1,5 млрд. лв. от държавата всяка година".

"Те са абонирани за тези пари, просто ги получават. Те си ги получавали с министерско постановление на 25 декември - т.е. това са пари от излишъка. Но дали ще има излишък и тази година? Имаме Ковид криза, поскъпване на тока, имаме много по-остри нужди в обществото", допълни арх. Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Хубаво си помислете на кое още не сте вдигнали цената. Ако нещо е останало, вдигайте! И каквото има да се открадне, крадете. Ние сме прозди и ше се прайм на кьорави и неми...
25
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 2 години
комитоВА , изчаквате изборите , щото ако сега вдигнете цените губите много гласове . ако спечелите изборите ше ги вдигнете още на другия ден .
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежкотоварните камиони рушат пътищата поне 1000 пъти повече от автомобилите до 3,5 тона. Колко трябва да плащат тежките автомобили и колко по-леките?! Борисов нареди рушащите пътищата автомобили да плащат три пъти по-малко от останалите. На Къде е справедливостта?
23
1
 
6
 
! Отговори
12 преди 2 години
Вие не обсъждате, направо вдигате. Събуждаме се сутрин и нови цени. Ура.
22
8
 
3
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Пред арх.Комитова Боковият министър изглежда като ненормален.
21
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 години
Добре, че ги подсетихте
20
1
 
5
 
! Отговори
Боклуци преди 2 години
Щом нещо се окаже, че не е обсъждано - винетки, сертификати, локдауни, домашен арест масово "тестване" на деца и т.н то една червена лампичка трябва да светне веднага.
19
6
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Крадци!Малко ли милиарди откраднаха с тия винетки!Какво стана с онази Свинетка Павлова?Къде я скриха вместо да е затвора?
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямото постижение на лъжливата некадърна комунистка комитова е, че превърна забързания на максимум строеж на жизненоважната за северна България магистрала Хемус в изоставен строеж. Заделения милиард за довършването на магистралата беше разграбен от комунистите светкавично.
17
2
 
12
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Няма приемственост!Търси се вина, спират се проекти от хора които една кучешка колиба не са наковали със собствени ръце. Имаме капацитет да строим магистрала но обвиненията от наши към Ваши ни убива възможностите. Съмненията и ровенето в бизнеса тровят българите Давайте парите на фирмите и изисквайте. Кой е дошъл научен на този свят ,само простите червени дришлювци се правят на велики.
16
4
 
14
 
! Отговори
Велко преди 2 години
Да благодарим на бЪлгарите в чужбина. Успяха да ни натресЪт много добро управление. Може би е време и ние да се изнасяме от тук.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Хемус предвидена ли е? И кате са планираните за нея пари от бюджет 2021, които не бяха разплатени след спирането на работата? И последно, тези пари дето ги търсите - с каква цел ги търсите, да отидат при ония от тазгодишния бюджет дето ги няма вече?
14
3
 
10
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Дай на #### власт и му гледай сеира.
13
6
 
15
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Ех тази Копитова не разбра че саботира цвлата пътна мрежа и спира строителството на пътищата! Не разбра ли че както се продават апартаменти на зелено заради скъпи материали , тска се дават пари и за магистрали ! Но откъде един преподавател не напускал университет ще знае това? И тя както Рашков и Кацаров се борят за отличницо на кабинета на Радев!
12
4
 
10
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Няма под вол теле, колкото и да ви се иска!
11
7
 
19
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Не стига, че спряха да строят магистралите, ами сега и ще вдигат таксите. Комунистите нямат наяждане.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква тол такса плаща ТИР от Капитан Андреево до Калотина?
9
7
 
18
 
! Отговори
Изчезни в мрака преди 2 години
Тази нагла бабичка която е с вградена петолъчка в кратуната с нетърпение чакам да се разкара, че толкова на кухо дрънчи че чак плашещо
8
6
 
8
 
! Отговори
Хе преди 2 години
Айдеее ,вече е ред на винетките да поскъпнат,после застраховките и така ,докато на българина не му се завие свят от поскъпването.После апелират за връщането на хората от чужбина.
7
1
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Сега разбирам, защо богоизбраната *** , седна в Жииипове. Да прескачат дупките.