Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина

Никой не можел да задължи работник да се ваксинира
161
Донев увери: Работодателите не могат да отстраняват хора без ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Още по темата

Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите, уточни той.

"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор  - ваксиниране, тестване, преболедуване, и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", посочи Донев.

Той обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск.
"Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права", уточни той.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", добави той.

Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета.

"Проектът на бюджета за 2022-ра година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато то бъде съставено. Екстремно харчене на пари от излишъка   в последните дни на календарната година при служебно правителство няма да се случи", обеща той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: ваксиниГълъб Донев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Отмяна на зелените сертификати!Никакви алтернативи повече! Който иска зелени сертификати да заминава за чужбина!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АТАКИСТ, кажи къде се придобиват тези зелени сертификати, срещу зелена банкнота.
32
1
 
6
 
! Отговори
чл. 160 ал.1 от КТ преди 2 години
''Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.''Къде е записано, че работодателя едностранно може да пуска в неплатен?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и когато, не може да ги уволянват без причина - изритат те, дадът ти последна заплата, а после върви мятай 5000 лева по адвокати, да си вземеш обезщетение .. а са те върнали на рабтоа, а са ти скапали животеца ...
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мартин "И като ме пуснеш неплатен отпуск до месец, ще ти се наложи да работиш сам ако си в нашия колектив, който никой не иска да се вари на дози ;)" Българското законодателство позволява неплатен отпуск до 3 месеца, а има начини той да се удължи. :)))) НЕ се притеснявай, има достатъчно хора, които чакат за твоята работа, включително такива, които ще се васкинират само и само да я получат.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АТАКИСТ "Ние така вързахме и цъфнаме, че няма накъде повече. За 10 години управление, Тиквата ни набълбучи с 50 милиарда лева дълг! Това ясно ли ти е?" Няма как да ми е "ясно", като това не е вярно. Първо си провери колко дълг завари "Тиквата", и после виж как всички държави подходиха към кризата. Въпреки сериозните заеми за да преодолеем Ковид вълната, България все още има една от най-ниските пропорции между Външен дълг и БВП. Магистралата не зависи само от тях.
28
6
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
И като ме пуснеш неплатен отпуск до месец, ще ти се наложи да работиш сам ако си в нашия колектив, който никой не иска да се вари на дози ;)
27
2
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Как ги пускаш като без изришното желание на работника, не може да го пуснеш в неплатен.
26
5
 
1
 
! Отговори
Крис преди 2 години
И да ви за задължат за ваксина какво от това. Като гледам всички почнаха да си купуват сертификата. Отиваш при личния даваш едни пари, той хвърля ваксината в кофата, вкарват те в системата и имаш сертификат. Така става даже повече опасно, ама щом мислите глупости така ще е.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо "От мен да знаеш НЕПЛАТЕНИЯ отпуск е магическо средство" Точно, но иначе реват за това, че не ги уволнявали. :))) Много важно, все едно няма други начини да им налеят акъл :)))
24
11
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До РаботодателАз тия без сертификат директно ги пускам неплатен отпуск Имах двама дето бяха тълкователи на разните му права Ваксинираха се още на другия ден Оказа се че това неплатения отпуск много лекува Единия преди това разправял как щял да се махне и да отиде в чужбина От мен да знаеш НЕПЛАТЕНИЯ отпуск е магическо средство
23
3
 
4
 
! Отговори
USA преди 2 години
До пияница мистик НА КОЛКО ВАКСИНИ СИ ?
22
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да плюете и злобеете, но вече и за берачи на ягоди няма да ви вземат на запад, драги ми антиваксърчета. Стойте си вкъщи или отивайте на село да доите крави. Като искате да сте част от ЕС - ето ви. Има права, но има и задължения.
21
5
 
2
 
! Отговори
USA преди 2 години
ПРОБОДЕН ОТ ИГЛА ПАДНА ГЕРОЯ ВАКСИНА ГО *** ЦАЛУФКА ВИРОС МУ ПЕЕ .....ЕЛА НЕ БЕГИ БОРИСОФ !
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бил Гейтс "Е как може ваксините ми да преминат всички изпитателни фази за по малко от година,ми кажете?" Ами, така, може. Единствената останала фаза е дългосрочното НАБЛЮДЕНИЕ (не тестване). Когат се налеят масивно пари и много хора работят по един проблем се получава. Няма нищо тайно или необяснимо.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АТАКИСТ "Олигoфрeн нещастен, а когато ползваш неплатен отпуск, след като си избичил платения, това не се ли води, че си безработен и не ти се заплаща бе, Гълъбов скапaняк?"Ами, да води се. Добре дошли в царството на лицемерните тактики на комунистите. Вие си ги докарахте, тъй че какво се нервиш? Нали свалихте "тиквата" оттам нататък трябваше всичко да е цветя и рози. Защо се нервите?
18
4
 
10
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Е как може ваксините ми да преминат всички изпитателни фази за по малко от година,ми кажете?Нали затова ви карам да се подписвате,за да не нося аз отговорност за блювоча който съм забъркал в тази течност!!
17
4
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само гледайте бизнеса за кой ще гласува, фигурантчета жалки на Фигуранта, п0длoга на мафиота Череп
16
2
 
7
 
! Отговори
морски преди 2 години
Червените чорбаджии са пишман-работодатели, които изгониха опитния персонал, а на част от останалите poби не плащат последната заплата за Сезона!
15
0
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Е как ще се случи след като излишека от бюджета го вкараха в разходната част още в предната актуализация. Сега няма Какво освен малкото повече пари събрани заради високата инфлацията. Просто демагогия!