Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство

Импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован
7 ное 2021 10:16, Елка Василева
114
 Стоилов: Конституционна криза, ако не се състави правителство
Снимка: архив, БГНЕС

Мисля, че е по-висока възможността да се формира правителство този път. Но ако за трети път това не се случи, може да възникнат конституционни проблеми и самата политическа система би изпаднала в криза. Ще възникнат въпроси за ефективността на политическата система. Това заяви бившият министър на правосъдието, сега конституционен съдия Янаки Стоилов пред Нова тв.

Още по темата

В българската политика ме притеснява, че има голямо противопоставяне, дори ожесточение, в голяма степен обаче не по-основните въпроси, които касаят хората. За да са честни изборите, трябва да се използват всички средства, но без да се забавя и затруднява изборният процес, допълни още Стоилов.

Той коментира и въпроса с канадското гражданство на Кирил Петков. Според него единственото сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанал да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа. "Миналата година КС установи, че издаването на индивидуални актове трябва да се оценява към момента на тяхното издаване", припомни Стоилов.

Той подчерта, че като министър на правосъдието е предал на КС цялата налична информация за Кирил Петков - това, че той е български гражданин, но едновременно е и канадски. Според Стоилов импийчмънт на президента Румен Радев не е обоснован, тъй като той е изпълнил своите задължения, издавайки указа.

"Голяма дискусия е дали зеленият сертификат противоречи на конституцията, по-добре е, когато всичко около епидемията стане ясно от медицинска гледна точка, тогава да се води правният спор, защото това е голяма философска тема. Балансът е сложен - какви ограничения са необходими, без да се наруши личното право", смята Стоилов. Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
3
 
! Отговори
Напускане преди 2 години
Смятам , че ние сме заорали под дьното още преди -20 г до тогава *** доиде се смогваше , да се надяваме епидемията да поотихне малко за да можем спокоино да емигрираме и както каза някои преди мен пишман бизнеса да се самооглозга щом е по важен за дьржавата от хоратаНе се надявам на чудо но ще дам глас за - слави и луна
14
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова конституция и президентска република!! Това искат всички Българи!!
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е издал указ въз основа на лъжа в декларацията на Кирчо.Това автоматично го прави нарушител на Конституцията.В тази връзка Радев е застрашил националната сигурност и за това е важно да се поиска импийчмънт.Още през декември 2020г. от трибуната на НС ДПС поискаха импийчмънт на Радев.ДПС бяха тези, които наклониха везните за избирането му преди 5 г.Сега се срамуват от Радев.Преди 5 г. на балотажа Радев получи 530 000 гласа повече.200 000 бяха от ДПС, 200 000 бяха от ВМРО, 130 000 от Марешки.
12
6
 
15
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Дай боже да не променят тия управници системата, от парламентарна към президентска! Примера е до нас, Турция! Кризи, незнам какво си, ужас е! Ако диктатора е добър, да речем, че и държавата ще върви, ама ако стане откачалка като в САЩ? Там чак министъра на отбраната забранил да се изпълняват заповеди на президента Тръмп, да не стане някоя ядрена война, едвам се оправиха, меката на демокрацията, че станаха за смях на целият свят! Тия нашите, както използват репресии, Лукашенко 2 се очертава!
11
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За многократно нарушаване на Конституцията на България импийчмънт е напълно обоснован. За насърчаване към бунт на законно избрано правителство и унищожаване на реда и спокойствието на други хора със затваряне на кръстовища и палатки с по 5 човека, за къртене на пейки и преместване на контейнери, за опорочаване на герба на републиката и знамето с яйца и други хранителни продукти, и насърчаването на фалшиви новини напълно обосновано е да се иска импийчмънт на Румен Радев.Двойното гражданство също.
10
14
 
15
 
! Отговори
Червена мафия преди 2 години
Радев уби България!
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според него единственото сложно в казуса за Конституционния съд е било за допустимостта на решението - след като Петков вече е престанал да бъде министър, КС трябва ли да се произнася за указ, който вече не действа>>>>>ДА ОБАЧЕ престъплението си има ДАВНОСТ и самият указ може да не действа, но все още има правни, икономически и политически последици.
8
4
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Когато тези 1,5 мил работещи бедни работници напуснат БГ -то мафията ще се самооглозга-няма да има роби да им работят - няма да има кой да им строи палати -да източват евро програми - няма кой да им плаща за пенсии- няма кой да им влезе в фабриките за капачки и клечки)-- Всеки умен инвеститор заобикаля България-Дори емигрантите минават транзит- тук е икономическият АД на Европа! Никой не иска да падне в тази "дупка" просто Ковид спря за момент емиграцията-но след това очаквам поне 1 мил да избяг
7
15
 
16
 
! Отговори
А Гешев ги пази преди 2 години
Борисов управлява България чрез Организираната престъпност и сега в всички служби и институции работят мафиоти и жени на мафиоти! В район Перник и Варна е Меката на ОПГ-тата, работят в симбиоза с полицаи !
6
2
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Съдебната система е пълен крах- здравната Система е пълен крах - Пенсионната система е -дайте да дадем от работещите--МВР е бухалка срещу протестиращи- прокуратурата е нещо което замита следите на големите крадци-Образователната система е онлайн от доста години- просто там всеки спи -дори учителите,,Интеграцията на ромите е пълен провал! Общински държавни и всякакви служители са близо милион -на фона на някакви жалки 1,5 мил работници с мин заплата носещи на гърбът си всички лентяи!
5
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците нарочно си създадоха колкото се може повече проектчета, ТОЧНО за да симулират политически процес, но да "не могат" да се разберат, като по този начин дават властта на Радев. Целта Е конституционна криза, за да започне да се говори (от същщите тези Кремълски партии) за промяна на Конституцията. Честито шаранчета. Нали искахте "всеки друг но не и ГЕРБ". Ами, добре, ето ви МОСКВА. А, между другото, полека лека се сбогувайте и с ЕС. ЕС дава, но не за Кремъл.
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Янаки, я кажи по-добре, кога ше победи световната пролетарска революция?
3
9
 
15
 
! Отговори
Критик преди 2 години
Погледни се на какво приличаш! С тия торби под очите си все едно някакъв алкохолик с 40-годишен стаж! Локумаджия, да ми говори за право и конституционализъм! Ужас! За конституционни съдии трябва да бъдат полагани хора, които не са участвали никога в политическия живот на страната ни, а са били отдадени само на правото и то практически, а не теоретически - какъвто си ти! Ужас!
2
7
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Верно те харесвах като човек Стоилов,но ти се пусна по пързалката на редник Радев и от там заминаваш и ти... жалко... наистина
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите и кризите са скачени съдове...