Преподавател на Кирил Петков в HBS: Чудесно е да видя, че той е израснал като лидер

Асен Василев бил отличен ученик
24 ное 2021 20:11, Нели Христова
126
Преподавател на Кирил Петков в HBS: Чудесно е да видя, че той е израснал като лидер
Снимка: БГНЕС

Нова политическа партия, основана от двама завършили "Харвард", трябва да поеме властта в България след победата си на парламентарните избори в страната на 14 ноември, на които те се явиха с антикорупционна платформа, която подчертаваше техните харвардски виждания, пише Майлс Дж. Херсенхорн в харварския ежедневник The Harvard Crimson.

В статията се казва още:

Възпитаникът на Harvard Business School Кирил Петков води преговори да стане следващия министър-председател на страната, след като "Продължаваме промяната" - партия, която той основа с Асен Василев, завърши преди консервативната партия ГЕРБ, която управляваше страната през голяма част от последното десетилетие.

"Продължаваме промяната" е създадена преди третите избори в България през 2021 г., които се проведоха през ноември, след като опитите за съставяне на правителство след двата предишни избора се провалиха. Петков и Василев – наричани „двата Харварда“ – обещаха да подобрят отношенията си с Европейския съюз по време на кампанията.

Петков и Василев се запознават по време на обучението си в Harvard Business School, където получават MBA съответно през 2007 и 2008 г. След като първите парламентарни избори в България през 2021 г. свалиха бившия премиер Бойко Борисов, Петков и Василев работят заедно в служебно правителство - Петков като министър на икономиката и Василев като министър на финансите.

Според конституцията на България, когато не може да се състави правителство, президентът трябва да назначи министри във временно правителство. Венелин Ганев, професор по политология в университета в Маями, каза, че Петков и Василев са избрани от българския президент Румен Радев отчасти заради харвардската им визитка.

„Причината да избере Петков и Василев е, че те са били в Харвард и затова притежават експертизата, знанията и световната репутация, които биха им позволили да се справят с проблемите на България“, заяви Ганев.

„Името Харвард означава успех за младите българи в чужбина и способността на българите да се представят добре на световна сцена“, добави той.

Мария Попова, професор по политология в университета Макгил, каза, че името Харвард се е оказало „нож с две остриета“ за Петков и Василев, тъй като е използвано за негативни атаки от техните опоненти по време на кампанията.

„Някои от техните опоненти използват принадлежността към Харвард, за да сигнализират за арогантност и мислене, че можете да направите нещо голямо, въпреки че не сте подготвени“, каза тя.

Липсата на разбиране за разликата между MBA и степента на Харвардския колеж доведе до известна драма в българските медии, според Попова.

„Журналисти изпратиха запитване до Харвард и Харвардският колеж отговори, че не е завършил там, а те си казаха: „Вижте, той се преструва“, каза Попова.

Кристиан Х. М. Кетелс, професор в Harvard Business School, който каза, че е преподавал на Петков, сподели, че се надява да види Петков да приложи своето HBS образование като министър-председател.

„Надявам се, че Кирил може да почерпи малко от това, което е научил, но и от опита, който е натрупал“, каза той.

„Чудесно е да видя, че той е израснал като лидер, харизматичен е и е в състояние да мобилизира много хора“, добави той.

Попова, която е получила докторска степен от Харвард, каза, че е преподавала на Василев, докато е работила като асистент във встъпителен курс по сравнителна политика. Тя допълни, че Василев е отличен ученик.

„Той наистина беше един от най-добрите ученици в този раздел“ - добави тя. - Той не беше човекът, който доминира в дискусиите в секции, а този, който, когато каже нещо, винаги е наистина точно, до точката, проницателно.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
2
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Ако Кокорчо докара и Амадор тогава цирка ще е пълен. Ще има манданга.
98
2
 
6
 
! Отговори
Що за глупости? преди 2 години
Какво израстване, какво лидерство? Човекът е бил поканен от Радев за президентска визита в Китай, беше НАЗНАЧЕН от Радев, изпълняваше стриктно препоръките на Прокопиев.
97
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП ИНЖЕНЕРИНГОВ КРЕМЪЛСКИ ПРОЕКТ- ЦЕЛ- БГ СЪСИПАНА, А СЛЕД ТОВА В ЕВРАЗИЯ, НАРОДЪТ БЕДЕН И СЪСИПАН, А ВОДАЧИТЕ ЩЕ БЪДАТ НОВИТЕ ОЛИГАРСИ МИЛИОНЕРИ, СТАРИТЕ ГИ ВИДЯХМЕ ОТ СВИНАР- МИЛИАРДЕР И ОТ ТАВАН И ПАНЕЛКА ЯХВАТ ДВОРЦИ БАНКИ ЗАВОДИ ...А НАРОДЪТ ЕДВА СВЪРЗВА ДВАТА КРАЯ.
96
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да е така. Според едно изследване спонсорирано от америкаци показва, че има нещо гнило в крайния резултат на ПП.. Един червен професор директно говори за кражба на 2-3% от гласовете на БСП в полза на тези момчета. Нека социалозите доизледват този феномен от последните два избора извършени с машини по обстойно. Защото това колебаещи се да обръщат вота в последния момент е малко несъстоятелност..
95
4
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ще гледаме най-новия филм. Стан Лаурел и Оливър Харди във филма "Лаурел и Харди управляват смешна държава". В главните роли още: Христо Бойкикев, Слави Учиндолски, Корнелия Техноимпексова.
94
2
 
8
 
! Отговори
Ох боли преди 2 години
Успокойте се! Ще мине не много време и ще ги сравняваме с царските юпита. И те бяха "високообразоани".
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се задържат дълго, защото са кукли на конци. Кукловодът е същият като на разбойника бойко.
92
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Курсистът от Харвард дето ходил на някакви курсове там бил голямата работа,ходи да го ухъш ако с курсове се ставаше лекар например.......
91
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 106 "Герберите са уникално зле. Единственото което владеят е да плюват и да очернят хората. Вижда се от коментарите им. Със сигурност хората са по-умни и по-възпитани от техния идол от Банкя." Иронията да пишеш такъв пост и написаното вътре е ВЪРХОВНА. Няма да коментирам какво ссе случи в последните 1 година и нещо. Трябва да си особено нагъл да обясняваш как "герберите" "плювали" при широкомащабната кампания по очернянето на партията, разгърната от ДС.
90
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този преподавател незнае ли, че думата израснал се пише израсТнал. Умен даскал и зелен кон виждали ли сте .....
89
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите са уникално зле. Единственото което владеят е да плюват и да очернят хората. Вижда се от коментарите им. Със сигурност хората са по-умни и по-възпитани от техния идол от Банкя.
88
4
 
14
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Що за "партия" имат тия? Да ни покажат документите на тази " партия". А продажните медии също повтарят като папагали. А този писач на хвалебствия колко ли шумящи хартии са му броили кеш?
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, вестника в който хвалят двамата мошеници се казва Пурпурния/Червения Харвард. Знам, че е съвпадение, но иронията е ПРЕКАЛЕНО силна.
86
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато комунистите ви докарат до поредни срив пак ще тичате при Борисов (както предния път), но не е сигурно, че той ще иска да се занимава повече с вас. Огромен е шанса вие да искате, но Радев да ви мачка, за да не му се изплъзне властта. Не е далече времето, когато Радев ще обявява протестиращи граждани за "провокатори". Помнете ми думата.
85
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не е до образование явно. Герджиков е на много по-високо академично ниво, но машините не го избраха!
84
2
 
25
 
! Отговори
Психиатър преди 2 години
Първо Продължаваме Промяната все още не е политическа партия и второ, Кирил Петков не е завършил Харвард, а платена двугодишна програма към hbs. Да се знае!
83
2
 
21
 
! Отговори
ХОРОТО ПРОДЪЛЖАВА.. преди 2 години
УЧИЛИ В ХАРВАРД... А НЕ МОГАТ ДА РАЗДЕЛЯТ СЕНОТО НА ДВЕ МАГАРЕТА......
82
2
 
9
 
! Отговори
Га га га преди 2 години
Нашто гардже е най, най, най. Само да не стане накрая ай, ай, ай. Така че, чакаме бъдещето за да коментираме миналото.
81
4
 
13
 
! Отговори
винету преди 2 години
До щрудела. Ама много се кефя как за всичко и всеки все сравнявате с Боко. Хе-хе, още 10 години ще ви държи влага този човек, да ва евва в лузърите.
80
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без ГЕРБ и Бойко Борисов живота в България е немислим!! ПП и Радев ще донесат само злини и нещастия за България!! Всички го виждаме вече!! Хора горят по пътищата!! Това ни чака без ГЕРБ.