Янев: Да си извадим поуките от ада на "Струма", за да се предпазим

Служебното правителство се справило с кризата около COVID-19
Обновена: 25 ное 2021 08:46 | 25 ное 2021 08:34, Камелия Цветанова
75
Янев: Да си извадим поуките от ада на "Струма", за да се предпазим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време. Това коментира пред БНТ премиерът Стефан Янев.

Още по темата

Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според Янев означава, че зеленият сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си, каза още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Стефан Янев заяви, че към момента никой не е говорил с него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

По повод борбата с корупцията Янев заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
14
 
! Отговори
Най- се забавлявах преди 2 години
сутринта с една "експертка" по телевизията дето по инерция си беше продължила с "чагъртането" и ги дрънкаше такива за пътя, че да вкара България да плаща обезщетения и на пострадалите и на държавата Македония репарации. Толкова *** човек не бях виждала, освен Радев разбира се - дето да работи срещу държавата България, когато става дума за международен конфликт.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Север Македонов. Какви камери, какви пет лева , в изгорял напълно автобус.....!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, вярно ли е, че Радев е обещал да има служебно правителство до март 2022?
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ ОТ УТРЕ
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките са взети от управляващите комунисти. Строежа на всички магистрали е спрян. Ще се движим с каруци и ще козируваме на вожда чорап!
9
1
 
9
 
! Отговори
40 човека преди 2 години
от катастрофа на магистрала Струма са ада а по 200 човека от ковид на ден е ежедневие и статистика.
8
1
 
9
 
! Отговори
Север Македонов преди 2 години
Законът гласи..има ли деца в автобуса...същия не пътува нощем!!! Би помогнало много, както и GPS рекордери на всеки автобус, камери и прочие....
7
1
 
14
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Ще подскажа: ко-руп-ци-я. Навремето заради Своге трима министри изхвърчаха отдмах. За упражняване на слаб контрол, довел до корупционни практики на ниските нива. Вие сега ще установите същото. Нещо? Или такава ви е по принцип борбата с корупцията. От автобус-факла на автобус-аероплан. Снишаване и продължаваме. Промяна? Булшит.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да спре да пускаме автобуси бомби с туби с евтин бензин да карат хора.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, децата ти са назанечи без конкурс в БЕХ и Булгаргаз като големи експерти. Поуки народа не си взе. Остави ви да безчинствате или фалшифицирахте изборите. Ти не си легитимен, Янев-не те е избрал народа. Не се прави на много умен! Знаем колко ти е багажа. Взера се хилеше на Струма докато говореше с шефката на Пътното онази с дънките където е 130 кг и гледа като бик-не и знам името.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой пусна този автобус, който не е серетифициран за международни превози през 3 граници? Рашков, оставка! Съд и затвор! Ти си позор!
3
2
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Янев аз, не чух аз. Рано е още за поуки, няма резултати от разследването, ако се окаже, че е АТЕНТАТ!!!???? КАКВИ ПОУКИ, ЧЕ НЯКОЙ Е ПОРЪЧАЛ АТЕНТАТ ЛИ???Защо бързате за изводи???? И насочвате обществото към грешна посока.Рааано сутринта излязоха пишман експерти в тв студия.Кога свариха да идат до там и се върнат и кажат, че ПЪТЯ Е ЗЛЕ НА БОЙКО, ПОСЛЕ СЕ ОКАЗА СТАНИШЕВ, А ВЪОБЩЕ ПЪТЯ Е ДОБЪР!!!! РАДИО МЪЛЧАНИЕ ТРЯБВА ДО СТАНОВИЩЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА!!!! ЪДЪРСТЕНМУ
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32г. поуки. Докато чакаш органите да си свършат работата, ето аз ще ти кажа какво да направиш. Като се стъмни, най-добре да има и мъгла, слез от Тракия и карай до Нови хан(трябва винетка да си купиш) и 80% от поуките може да си ги извлечеш сам. Това важи за абслолютно всеки властимащ.
1
1
 
9
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
Сега става ясно че: автобусът не е автобус, магистралата не е магистрала... А то просто държавите ни не са държави. Тежки и бавни администрации, иначе успешна отчетност, но никакви реални резултати.