Бъдещата коалиция запазва единната позиция на България за РСМ

Ще се търси трайно и устойчиво решение на спорните въпроси
22
Бъдещата коалиция запазва единната позиция на България за РСМ
Снимка: БГНЕС

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония /РСМ/. Това записаха участниците в подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на новата управляваща коалиция в страната ни, предаде репортер на БГНЕС.

Отношенията с РСМ бяха оставени за края в дебата по външната политика на следващото правителство. В него участваха активно от "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Даниел Лорер и Асен Василев, от БСП Кристиан Вигенин, от ИТН Димитър Гърдев и от ДБ Стефан Тафров. В продължение на около 40 минути участниците уточняваха основните точки от двустранните ни отношения с РСМ. Още в самото начало на дискусията Вигенин призова изрично да се подчертае, че "България запазва досегашната си политика и че се придържа към Рамковата позиция приета от парламента през ноември 2019 г." От ПП на няколко пъти се опитаха да не включват изрично в текста Рамковата позиция, но в крайна сметка в окончателния текст се запази формулировката, че България запазва досегашната си позиция по отношение на РСМ.

Даниел Лорер поиска да се прецизира с думите: Придържане към формулировки в декларацията на Народното събрание. На това репликира Кристиан Вигенин, който каза, че декларацията е доста пожелателна, докато в Рамковата позиция детайлно са описани много от нещата. Там може да се разсъждава над последователността, но реално ние нямаме друга позиция и към този момент, която е одобрена през 2019г. Не бива от днешния панел да излезе, че правим крачка, която ревизира тази позиция, защото това, ако изобщо се случи може да го направи правителството когато се сформира и от следващото Народно събрание. Ние сме в рамка и би трябвало да потвърдим с другите елементи, които изброяваме, подчерта Вигенин.

Според него трябва да се търси трайно и устойчиво решение на спорните въпроси като предпоставка за напредък в процеса за присъединяване на страната в ЕС. Това да става при последователно отстояване на националните интереси на България и без да се правят компромиси по отношение на историческата истина, основана на документи и факти. Трябва да се поддържа широкото съгласие на българската политика към Република Северна Македония, включително с препотвърждаване от бъдещото Народно събрание на основните елементи от Декларацията на 44-то Народно събрание. Да се придържаме към рамковата позиция на Република България относно разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране, която доста сериозно разписа българската политика.

Асен Василев добави: Ако може да го направим така: да препотвърдим решението на НС.

Тук се намеси Кирил Петков с думите: Аз разбирам притесненията на БСП. Ние не сменяме позицията. В тази декларация са описаните 5-те щрихи, които са много важни за Рамковата ни позиция, но да добавим всички досегашни елементи. На това Вигенин отговори. Да, но ако кажем всички досегашни елементи, но от Рамковата позиция, а не от Декларацията. Това все пак потвърждава досегашната позиция, която сама по себе си е правилна от гледна точка на интересите на България.

Тук Кирил Петков се опита да се върне към декларацията с думите: Ние искаме да влезем в рамката на българската позиция както е в момента, но рамкирана, без да е Рамковата, а Даниел Лорер добави: За да може да започнем този диалог, за който вече говорихме, да подкараме комисиите.

Димитър Гърдев от ИТН поиска думата и изрично поиска "да покажем единството на позицията и надграждане". "Фактически да се знае, че базата я имаме като консенсус в парламента, в обществото. Нека да покажем, че това е базирано върху едно консенсусно решение и имаме доброто желание да продължим на базата на него", каза още бившият председател на Парламентарната комисия по външна политика и предложи да се впише - "запазване на единната позиция на България", за да не става въпрос за отстъпление или манипулиране.

В края на дискусията Кирил Петков каза: първата дума запазване е много силна думичка като позиция и добавяме надграждане в конструктивен дух. Аз мисля, че е точно това. Защитаваме позицията в момента и надграждаме в конструктивен дух. Перфектно.


22
Още по темата: Македонияпозиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Накратко от ПуПу са искали да кажат - Ние сме съгласни с всичко, но ако може да не е така, че иначе не може да направим промени, които никой не иска!
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се прави правителство с партии които са на 4, 5 и 6 място за сметка с такива на 2 и 3 е притеснително. Много голяма част остават без представителство във управлението по този начин !
17
0
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха ха ха преди 1 месец
Ааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха. Ааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.Ааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха. Ааааа ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха.
16
4
 
5
 
! Отговори
Никк преди 1 месец
Харесвам ги момчетата Кирил и Асен и гласувах за тях. Обаче, ако предадат българската историята и език - ще им е*а п*тката лелина!! Това да не се приема за заплаха, а за обещание..
15
3
 
1
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
То една позиция-кйор сокак. Ако беше стойностна позиция всички щяха да е разберат,както в Европа,така и у нас. Български комплекси и течене на лиги по Македониа,която е една независима равнопоставена Европейска страна,макар и малка.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония'...а коя точно е тази позиция, защото от тези 7 партии в парламента има 7 различни мнения? северно македонците гласуваха в парламента си позиция и задължиха всички министри да се съобразяват. ние кога ще го направим?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега четириглава ламя ще *** парите!!! Демек по-зле от триглавата преди години!!!
12
1
 
7
 
! Отговори
Гуню преди 1 месец
Абе нещата не вървят на добре.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С темата за С Македония и ковида ,подминават много по-важни въпроси.На БГ ,СМ и е най-малкия проблем.Дали ще ни мразят или не и какво пише в тяхните учебници ,по никакъв начин не влияе на нашия живот и на Македонците.Това са теми с които се манипулират масите.Но докато има овце ще има и вълна.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България да се присъедини към С Македония за да може да участваме на световно първенство по футбол.Ако Десподов и Недялков играят в отбора на С Македония ще се класираме заедно.Много на сериозно приемате нещата.На С Македония и трябва да се освободят от мафията и корупцията.Това ни трябва и на нас.Дали ще са в ЕС или не не е толкова важно.Има държави е Европа ,които не са в ЕС и са си добре.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иначе от дискусията се вижда как ПП всячески се опитват да пробутат отстъпление от досегашната ни позиция. Какво означава "надграждане"? Може да се надгражда, ако има някакви основи. Какви са основите до момента? Договора за добросъседство, който не се спазва от страна на РСМ. За да се надгражда върху него, първо той трябва да се спазва безусловно. А той не се спазва. Следователно, надграждане не може да има. Ясно е като бял ден.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евала на БСП. Тази партия ако отстоява днес интересите на България, ще изкупи голяма част от историческите си грехове по отношение на Македония. Казвам "голяма част", а не всички. За всички е необходимо пълно покаяние и отричане на този период от историята й, а аз не виждам нищо подобно.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тежка група за Македония и им трябват 2 победи срещу Италия, Португалия и Турция за да се класират.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудят се как да си оправдаят бъдещото отстъпление. Бързо ще бъдат изхвърлени от политиката. Клоуни и грантаджии обединени в желанието си за власт.
5
0
 
8
 
! Отговори
Един от митинга преди 1 месец
100 дни са ви много .Вън от хранилката , защото мястото на политическите скелети е в гардероба или на историческото буниеще! Българския слабопаметен народ и с с очевадно бездушие , заслужава сам да се пържи в собствената си глупост и невежестгво!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Р.Овч и Гечев само те да ми трън в очите
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коалиция Мол ни води към ада.
2
8
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Бъдещата коалиция ще ипотекира държавата като гаранция по обезпечението на заемите на Служебната Хунта, които както знаем всеки ден набъбват, а после като изпадне в несъстоятелност ще ликвидира държавните активи и всеки северно-македонец ще може да купи на безценица както територията, така и историята и ... !!!
1
12
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
В момента съм в Кауфланд без маска.Очаквам да бъда арестуван...