Станишев: Бих искал да видя правителство преди Коледа

Той е притеснен от подхода на БСП в преговорите
28 ное 2021 19:47, Нели Христова
78
Станишев: Бих искал да видя правителство преди Коледа
Снимка: БГНЕС

БСП не успя да заяви ясна социална позиция в преговорите за кабинет. Такава оценка даде лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на преговорите за правителство, които се проведоха в последната седмица, пред bTV.

Бих искал да видя правителство преди Коледа и мисля, че това е желанието на всички българи. Надявам се, че политиците, които преговарят, също разбират, че търпението на хората е на предела и затова сега няма да се провалят, коментира той.

Няма универсална рецепта. Добре познавам преговарящите в Германия - социалдемократите и те не допуснаха в рамките на 3 месеца да има изтичания на информацията, секретарите информираха обществото. Виждам, че подходът на ПП е за прозрачни преговори и има логика в това. След толкова година задкулисни договорки, хората искат да видят политиката. Но повече засега това прилича на изложение на предизборните програми на партиите, каза той. Според него това е само първи кръг от преговорите, защото трябва да се постигнат компромиси и да е ясно кой зад какво стои, а това досега не се е случило.

Според мен тази партия е избрала този подход, за да не бъдат изнудвани от другите на закрити врати, продължи той. Станишев подчерта обаче, че от снимките, които излезли на Петков и Василев пред БСП късно вечерта, не се създава добро впечатление.

Реалността е, че ИТН, ДБ и БСП са загубили гласове и това ще създава проблеми не само по време на преговорите, а и след тях, допусна лидерът на ПЕС.

Притеснен съм за подхода на БСП в преговорите, подчерта той.

Дори ако бихте ме попитали какво прави БСП там - целта е да се спаси Корнелия Нинова и нейният екип. Няма фрагментиране на БСП, а напускане на БСП от много избиратели - близо 600 хил. Имаме загуби и в ядрото, не е въпросът с какво влиза БСП, а с какво излиза от тези преговори, допълни Станишев.

Притеснен съм, защото не виждам ясен мандат - политически и управленски да е даден на ръководството, каза той.

Според него темите, които защитава БСП в момента са: "не" на джендъризма и Истанбулската конвенция, "не" на бързото решаване на спора с РСМ и не на приватизация с ББР.

Последното всъщност е консенсусно, но първите две показват, че ръководството на БСП изобщо няма намерение на да промени линията, за която съм казвал, че не е линия на традиционната левица, коментира той.

Питам къде са социалните червени линии - виждам, че господин Василев е казал, че хора които не са трудоспособни не трябва да получават социални помощи. На това БСП трябва да възрази много ясно, категоричен е Станишев.

На въпрос има ли фаворит за лидер на левицата, Станишев каза: Това не е въпросът сега. БСП трябва на тези преговори да заяви ясна социална позиция, каза той. Според него Василев казал много по-конкретни неща, отколкото БСП, а червените допуснали Мика Зайкова от ИТН да ги апострофира заради предложенията им за социалните политики.

Има и положителни неща, които се случват - възстановява се позитивното отношение на хората към коалициите. Това го има във всяка демокрация. Второ - важно е да има баланс и да не се получава политика в ръцете само на една партия. Затова е добре, когато министърът е от една партия, председателят на ресорната комисия в парламента, да е от друга, допусна Станишев.

През последните 10 г. много се деинституционализирахме като държава. Тази седмица се случи и още една трагедия, не толкова мащабна, колкото катастрофата на АМ "Струма", но не по-малко важна. В световния ден на ООН за защита на жените от насилие беше убита поредна българска жена. 16-та за тази година, ако не се лъжа. Искам да призова политиците да не се крият зад Истанбулската конвенция като зад някакво плашило. Трябва да защитят българските жени и най-накрая да си свършат работата, като приемат промени в закона. Това е част от съвременната цивилизованост. Не можем да приемем тази действителност за нормална, категоричен е той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
13
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Този е най- "честният" от всички! Не беше ли с двойно гражданство , когато ни го нахендриха за премиер? Жена му - собственичка на дир.бг само за некви хилави милиончета. Честен, та дрънка! От закуски и той...като Делянчо!
39
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 години
Пожеланията само на Коледа!Преди не може!
38
0
 
14
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
На тоя докога ще му давате думата ? Политически труп.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ,може би най -корумпираният комунист за 21 век, се изживява като Цар на българите ...Егати наглеца, той трябва да чака само ПРИСЪДА, за ужасните кражби с ДПС и ЦАРЯ в тройната коалиция ...
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е какво иска този: въвеждане на джендъризма и предателство по въпроса за Македония (при него е генетично обусловено по линия на майка му). Хамстера има и свой човек, който да свърши тази работа. Нарича се Крум Зарков.
35
0
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
кой си па ти, бе, станишка?
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюят се един друг уволняват се и после се надяват???? Комунисти кво да ги правиш братче
33
2
 
15
 
! Отговори
Люба преди 2 години
Ценно мнение на един голям специалист по правителства. Благодарение на неговото управление БСП остана 12 години извън властта. Сега, благодарение пък на късата памет на българите неговите колеги ще правят правителство. Досега историята ни не познава успешно ляво управление. Дано този път се получи.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този и Киро куфарчето плюят корнито като луди, но с това само я правят симпатична!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз бих се радвал да те видя на някой от орлите на Орлов Мост леко така да се вееш!!!!!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Серж от опит говори, а бяха само три партии, а сега са четири
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маската много ти отива. Поне си се научил да си я слагаш, че баце, още не мое да си намери ушите да си я закачи.
28
0
 
14
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Ето я промяната. Сергей Станишев !? Това не е статукво.
27
1
 
5
 
! Отговори
Станишев преди 2 години
Има проблем с ъпрехензията. Асен каза, че трудоспособните не трябва да получават социални.
26
5
 
9
 
! Отговори
Кой преди 2 години
Новото правителство ще пародия от несъвместими партии!Ще си остане само като пожелание на книга!Никакви шансове!Който се е докоснал до БСП е предварително обречен!
25
0
 
13
 
! Отговори
Само питам... преди 2 години
От къде ще го гледаш това правителство ? Да не би от огромната си къща в Швейцария която купи след 4г. работа като премиер на Територията . Щото то ти друг стаж нямаш . А и с една малка , малка подробност . Тогава писаха че къщата ти струвала над ДЕСЕТ ПЪТИ повече от колкото може да бъдат събрани от премиерски заплати за един мандат... как се е получило такааааа? Никой не знае?Даже Боккко с чекмеджетата успя само едно апартаментче да си вземе в Барцелона.. Пък ти Имение в Швейцарско ... Еббасси.
24
0
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
10%, там са тия! стига ни занимавали с тях все едно са зведите на небето
23
2
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До минувач Отговорът е много ***: защото защо завършва на О!...Този го изгониха дори от БСП, но той продължава да се чувства незаменим навсякъде /като всяко БСП!/...Кой го интересува какво мисли един доказан некадърник?
22
3
 
5
 
! Отговори
ф преди 2 години
бсп и социална позиция. Магаре и Космос. бсп никога не са имали т.нар. социална позиция. Това са предатели.
21
0
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Станишеев, станишев, забрави времената, когато сам беше в кръгова отбрана и нямаше никакъв ход, освен към Европа. Тогава имах друго мнение за теб, смятах, че си жертва на обстоятелствата и произхода си. Толкова рядко греша в преценката си за хората.. но уви, случва ми се отвреме-навреме. Сега смятам, че си напълно достоен за Европарламента и за компанията, с която се подвизавате там на народна издръжка. Дано има Видовден и за вас.