Радев: Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен

Обществото вече каза: Не на превзетата държава
Обновена: 3 дек 2021 09:35 | 3 дек 2021 09:32, Камелия Цветанова
67

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев призова депутатите преди да изговорят първите си думи от парламентарната трибуна да осмислят мисията, която българите ни възложиха.

„Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен. За първи път в рамките на година формираме трето НС. Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет.“, каза той.

Според него обществото още търси изход от корекционното статукво, но то вече каза – Не на превзетата държава.

„Време е за национален консенсус, който да съдържа важи приоритети, които да бъдат свободата, справедливостта и законността. Тези ценности са предосновни за благоденствието и модернизацията на България.

На първо място ни е нужен политически консенсус на реформаторските сили от реформаторско и социално управление. От него зависи да имаме правителство и съдбата на политическата ни система , която не може да понесе поредни предсрочни избори. От него зависими и съдбата на хората, които очакват решения за преодоляването на кризата“, каза президентът.

„Самата мисия на НС се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрация и държавността и вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант на плурализма, да усъвършенствате изборния процес“, каза Радев.

Според него загубата на доверието в политическата каса пролича от отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон.

„Не можем повече да допуснем пилее на историческо време нито. Важният консенсус е този за законността и справедливостта и ако искаме този парламент да е траен и успееш, трябва да върне в русото на закона. Важна задача е премахването на прокурорския чадър и това е ключът към бъдещето и ако НС не успее да постигне промени в прокуратурата, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на този чадър“, предупреди президентът.

Според него не по-малко важен консенсус е този около икономическата и социалната политика.

Радев призова депутатите да обсаждат и бюджета за следващата година на служеното правителство. Той настоя и външната политика да бъде оставена в ръцете на дипломати от кариерата.

Нужни са законодателни промени за Плана на възстановяване и развитие на ЕС.


67
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
промяна преди 1 месец
Харманлийското китаристче напусна групата "има такъв няма такава" и се присъедини към бухосинхронистите Кирчо и Кокорчо до скорощните избори.
54
0
 
4
 
! Отговори
Зелен чарап преди 1 месец
Какви огромни надежди бе тавариш пилотчик ти се оказа най-големия *** на света, а 8% от хората не искат ни един от вас да бара управлението в страната. Ти къде си трагнал. Ти си различна реалност за 80% от избирателите, вие изобщо не важите. Вие не заслужавате ни правителство нито 1 стотинка от данъците ни. Освен че не ставате за нищо, ама сте и нагли - продължавате да ми се зъбите и пулите от трибуната като биороботи. Някой натиска копчето и тоя се озъби, ама оня се опули. Сюрия л#шпери
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименДЪРЖАВАТА ТОВА СТЕ ВИЕ !НАРОДА! КАЗВА ТИ ГО ЧОВЕК ЗАВЪРШИЛ ДИПЛОМИРАН ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ! И ПО ПРОФЕСИЯ АЗ ТРЯБВА ДА РАБОТЯ ТАМ . НО ЗА ДА РАБОТЯ ТАМ ТРЯБВАТ ВРЪЗКИ ЗАЩОТО ТОВА Е ДЪРЖАВАТА В ТОВА Е ПРЕВЪРНАТА.ВИЕ СИ ИЗБИРАТЕ ТЕЗИ УПРАВЛЯВАЩИ - ТЕ СА ВАШЕ ОГЛЕДАЛО.Тези които ограбиха државата съсипаха заводи селата - прекрасни доведоха държавата до най- бедна в Европейския съюз -сега техните деца ви управляват.Вие какво само се оплаквате, излезте на улицата и се борете за растеж
52
0
 
6
 
! Отговори
уф преди 1 месец
Рядко гнусно човече .
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се проооосерете, проооосира се цял НАРОД!:))))))))))))))
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищопраяещият пак се изцепи,преди пет години и нашите надежди бяха много големи ,,НО''уви не ги оправдахте!Сега пак ви осигуриха пет години спокойствие-15000лв.заплата и 3000лв.пенсия а народа да се оправя!!!И ти си като тях...............
49
1
 
13
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 1 месец
Не ни гледайте какво правиме, ами слушайте какво ви говориме....
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата на сертификатите, монолозите, лицевите и коремните
47
1
 
8
 
! Отговори
Ех тази Деса,не преди 1 месец
смени жанра.Пише едни и същи глупости,повече или по-малко наизустени от чорапа(ясно е по това колко срича).Но тя има дилема,оня завалията е чел само уставии инструкции(но на 5 ли бяха или 12 езика,разбира се по страните,където са го пращали да му вкарват мозък като млада солдатска надежда),така че няма как да произведе нещо свястно и тука първата домакиня си заработва безплатните воаяжи по света и дрешките,с които учи короновани глави как да се обличат.Така писаха запосещението в Япония
46
1
 
10
 
! Отговори
на никому нищо! преди 1 месец
никаква вяра! - при такава избирателна активност и миграция от страната никога!
45
1
 
12
 
! Отговори
Просто човек преди 1 месец
Залогът наистина е огромен - ако не се получи ПРЕДНАЧЕРТАНОТО от Радев всички си отиват и именно затов а залогът е голям- ами ще му пропадне ... " статуквото " ...:)))
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ви обощя, демагогията и празно приказките.Щакат ви Рундювски монолози, лицеви, коремни и затваряници.
43
8
 
2
 
! Отговори
Лили преди 1 месец
Къде е Бойкича?
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие знаете много добре, че оранжевия цвят винаги ми е бил любим!
41
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
41 нямаш акъл да разбереш смисъла на казаното. Занимавай се с нещо друго, това не ти е отръки.
40
7
 
36
 
! Отговори
Фуражка преди 1 месец
Поредната безсмислена реч в стил конгрес на БКП.
39
2
 
12
 
! Отговори
Герберски трол преди 1 месец
До 37. И това те прави по-богат и по-щастлив ли? Я свали червените очила и се огледай.
38
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предишните два парламента живяха кратко и не успяха в основното да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет., каза той. ------ тез са същите ве фатме, я изкарат 3-4 месец, я не!
37
1
 
23
 
! Отговори
you преди 1 месец
Хора има си качествен живот навън от тая държава.Със заплата с която можеш да си позволиш всичко и да не се притесняваш за кое по напред да мислиш.2 млн си тръгнаха , а в следващите 5 г. още толкова ще си заминат оттук.Тук няма хляб,няма уважение.Има само злоба,корупция,ниски заплати и селски тарикати с многото пари
36
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече плюят гербаджийските тролове, толкова повече се вдига рейтинга на президента Радев хахахаха