Увеличението на МРЗ може да увеличи безработицата

Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за нея
Обновена: 3 дек 2021 10:43 | 3 дек 2021 10:42, Ния Христова
56
 
Служебното правителство предлага в следващия проектобюджет минималната заплата да стане 710 лв., а майчинството 650 лв. 
 
"Към момента все още нямаме публичен изчистен механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тя се определя административно и в голяма степен неясно", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тази зависимост се дължи на специфика на българския бизнес цикъл и на неговите ефекти. Това е нормално, защото повечето сектори са поставени във висококонкурентна среда. Всички фирми работят сравнително на минимума на средата, тъй като конкурират. Те формират печалбата си от намаление на своите издръжки. Ако тези фирми трябва да увеличат минималната работна заплата на служителите си, това означава или по някакъв начин да ги натоварят с допълнителни дейности, или да съкратят хора", поясни той. 
 
Той смята, че безработицата ще се покачи с 1%.
 
"Доста смело се правят планове за този бюджет без средносрочна бюджетна прогноза, каквато е задължително да има. Увеличаването на минималната заплата може да доведе в следващите три години до увеличаване на данъците и осигуровките. В момента в проектобюджета, който беше обявен от служебното правителство, не е придружаван от такава средносрочна бюджетна прогноза", обърна внимание Ножаров. 
 
"Пенсиите трябва да бъдат базирани, особено за осигурителен стаж и възраст, на база осигурителния принос на лицата към системата. В противен случай ние стимулираме сивата икономика. Колкото повече се увеличават пенсиите, без да се увеличава производителността на икономиката, толкова по-малко реални блага те ще могат да си купуват. Увеличението на пенсиите не увеличава реалната покупателна способност на пенсионерите", заяви икономическият съветник. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32 години повишаването на заплатите изостава много от повишаването на производителността на труда и е време за промяна. Не става огромните печалби на дебеловратите да са за сметка на мизерни заплати за работещите за тях.
17
1
 
18
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Тя ситуацията в държавата е е малко патова, едрия бизнес може да си позволи по високи заплати но не иска,( има си механизми да крие доходи и печалба), а дребния бизнес, който иска да си запази читавите работници иска да вдигне заплатите, но не може да си позволи.., това до някъде става, защото големите пари от Европа отидоха в малък крък хора и икономиката ни е главно услуги и строителство, няма висока добавена стойност
16
4
 
27
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Прав е разбира се Алекс, че който бизнесмен не може да плаща даже не някакви нормални заплати, а минимална заплата от 710 лева явно не става за бизнесмен и е по-добре да фалира. При това 710 лева е малко, синдикатите предлагат 760 лева като почти 50% от сегашната средна
15
5
 
13
 
! Отговори
Хлебаря преди 2 години
Изкуствено искат да се вдигне стандарта на българина,но всеки който може да мисли реално знае,че държавата като натиска бизнеса и гледа да го истисква по всякакъв начин, загубата ще се калкулира в краиния продукт и цените за потребителя ще скачат, и тея 60 лева увеличения няма да догонват реалната инфлация.Така ще е докато държавата се държи като рекетьор.
14
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Принципно, за да потръгне икономиката на България, трябва човешкия труд да се оскъпи няколко пъти за дебеловратите работодатели. Само това е начина да се повиши производителността на труда в България, а с това и заплащането и живота на хората като цяло. Как да стане това оскъпяване е отделен въпрос и заплатата е само част от оскъпяването. Разумно би било МРЗ да стане 1300 лева за 2022 година, колкото и щеше да бъде още през 2019 година, ако не ни управляваше ГЕРБ.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей такива шмиргели като Алекс са всички каскети.
12
1
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Очаква се скоро изискването в РС за МРЗ да стане не по-малко от 50% от брутната средна заплата и не по-малко от 60% от медианната заплата. Ако през 2022 брутната средна заплата стане 1800 лева., минималната трябва да е поне 900 лева.
11
2
 
23
 
! Отговори
Пич БЕЗ Москвич преди 2 години
... Тоя с оправените веждички :) от клипчето горе... Защо той не кара с заплата от 650 или 710 лева - МЕСЕЧНО????? Или с пенсия от 300 - 350 лева - НА МЕСЕЦ ?!?! ... СИТИЯТ НА ГЛАДНИЯ - НЕ ВЯРВА! Стара и много вярна поговорка! Пенсията трябва да стане - 1000 лева минимум ! ... А заплатата - от 1500 лева нагоре минимум - за да могат хората да живеят нормално !!! Но нали ТЕ трябва да "ЛАПАТ" по много ... И не остава за тези под тях!
10
0
 
16
 
! Отговори
ахааа преди 2 години
Можеееее.......доста "бизнесмени" ще фалират!
9
16
 
3
 
! Отговори
до Алекс преди 2 години
Човек, който не може да си заработи заплата, та била тя и 710 лева, трябва да бъде уволнен.
8
4
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
МРЗ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА НО ПУКОПАТЕЛНАТА СПОСИОБНОСТ ЩЕ НАМАЛЯВА. ИДВА ВРЕМЕТО НА МНОГОТО НУЛИ
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алекс ти много разбираш бе брат. Откъде си ги научил тези работи та да ни светваш. И ти да не си завършил Харвард модерно да си завършил там. Много знаеш, еваларка.
6
6
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Номер 4 ,да разясни на номер 1 какво е да си честен работодател в България.И как те посрещат държавните кучета ,за всичко и се искат пари.Защото очевидно номер 1 е плямпало,което не се е сблъсквало с държавния апарат.А и не е наясно,как се развива бизнес в България.
5
8
 
6
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
дигнете ли мрз и кирчо глас няма да види от близо половин милион.
4
9
 
7
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Алекс: Зависи от много неща ! Ако например застравховката за колата е 1500 евро както в Германия дори и за трошките 710лв. заплата за работниците които я правят я много малко. Или пък за едно постригване 30 евро вместо 4лв. тук :) Така,че ти какво си мислиш ? Заплатата ще стане 3000лв. и постригването ще е 4лв ? Ще бъде 50лв. и нагоре.Поредните мечтатели които си представят немски заплати с български цени :)
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличение увеличение и само увеличение, нито подобряване условията на бизнес, нито чужди инвестиции, нито привличане на млади надеждни кадри. Е това увеличение от къде ще дойде? Нали някой трябва да произвежда, нали някой трябва да работи, откъде?
2
2
 
15
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
НЕ ЗНАМ ДА ЛИ ЩЕ УВЕЛИЧАТ МРЗ НО СЪС СИГОРНОСТ ЩЕ НИ УВЕЛИЧАТ МЪКИТЕ
1
8
 
23
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Бизнес,който не може да даде 710лв.заплата,е по-добре да се закрие.