Никола Минчев: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт

Прадядото на новия председател на НС е бил депутат преди 9 септември 1944 г.
4 дек 2021 11:21, Елка Василева
161
Никола Минчев: Парламентът няма да е придатък на изпълнителната власт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

„Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република“. Тази заявка даде новият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ в интервю пред  bTV.

Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин, каза Никола Минчев. Като сериозен приоритет той посочи съдебната реформа.

Никола Минчев е най-младият председател на парламента – на 34 години е. Завършил е Немската езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София, започнал е работа там още като студент в V курс.

Още по темата

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков, двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи като спасяването от презастрояване на плажа „Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той. Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с  обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори, отбеляза председателят на НС.

В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС. Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.
    
Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.
    
Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев.

Според него един от начините за сериозна промяна на ВСС е той да стане временно действащ орган.
    
Има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за НС, има доста важни задачи и, може би, няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента, съобщи Минчев.
   
Минчев съобщи, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.


 


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бункера във Лозенец кара Влака , всички останали са кантонери
133
0
 
9
 
! Отговори
Далай Лама преди 1 месец
Не ,Минчев , няма да си придатък само , а и коленопреклонен слуга ! Личи от цялата ти фигура - ти ще продължиш да ходиш на колене тук и там !
132
3
 
6
 
! Отговори
промяната преди 1 месец
Парламента няма да е придатък на изпълнителната власт а слуга на президента.
131
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
За пореден път българите доказвАт,че известната поговорка всъщност трябва да звучи така:"От всяко дърво с*в*и*р*к*а става"
130
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запрятайте ръкавите всички и на работа!!! Иначе оправяне няма!!! Тарикатите, които не работят, а само гледат да мамят трябва да бъдат притиснати до стената!!! Който не може да докаже доходи трябва да му бъде отнето имуществото!!! Не може хора без 1 ден трудов стаж да карат луксозни автомобили и да водят луксозен нащин на живот!!!
129
3
 
8
 
! Отговори
Блажени са вярващите преди 1 месец
Народа отново ще го ДУ... само че вече по Харвардски... благодарение на Наивниците дето никога не свършват. Нямало как да стане по-зле... Айде да му дадем шанс че да се пробва... Ние като изберем тоя и той ще отмъсти за дето толкова години ни драха и крадоха... на този физиономията му изглежда честа... Обеща мУмчето да ни оправи и да ни пУвиши заплатите, пенсиите и социалните... ей тъй на, без да се налага да работим и без да плащаме данъци... Парите щели да дойдат от ЗАЕМ дето няма да връщаме .
128
4
 
8
 
! Отговори
Ицо Хазарта преди 1 месец
Слушах наскоро интервю с Хазарта и ме впечатли неговата скромност като човек и желание за борбеност с недъзите на обществото.Приятно се изненадах.И е единствения,който влезе притеснен в НС,защото не се е занимавал с политика,а не самоуверено с шкембака напред и ръчища в джобовете.
127
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре зелен,отколкото презряля тиква.
126
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Добре изглежда момчето , ама както казват старите хора -"още пикае на шумка да му тропа" , за незнаещите--още е зелен.
125
2
 
5
 
! Отговори
изобщо няма преди 1 месец
база за сравнение с предишни председатели на НС.И не е само младоста.А физиономията му издава лека наивност или предоверяване,защото съди по себе си за другите.Малко трябва и да хапе.
124
3
 
5
 
! Отговори
П. Р. Славейков преди 1 месец
Интересно какво мисли Ицо Хазарта за мястото и ролята на Парламента в съвременната държава.
123
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е. Няма да бъде и придатък и директно на олигарсите. Ще бъде придатък на шепа адвокатски кантори, които пък са придатъци на местни и чужди олигарси. Има ли някой на когото да не му е ясно?
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Четете ли се журналисти.Четете,четете.
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един фигурант,опаковка, дори без етикет.Един виц за адвокати: Черно, кафяво прилича на адвокат,що е то? Доберман.
120
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито гиньовци,ни ***,ни цецки или кърджалийки."Новият" е школован,добре прикрит и послушен,физиономията му издава жестокост.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЛОЖНА Е ДИЛЕКТИКАТА НА ВЛАСТТА. ОБИКНОВЕННО ПАРЛАМЕНТАРНОТО ДЕМОКРАТИЧНО БИТИЕ ПРЕДПОЛАГА ФОРМИРАНЕ НА УПРАВЛЯВАЩО МНОЗИНСТВО - МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДНО- ИЛИ МНОГОПАРТИЙНО - ОТРАЗЯВАЩО ДИАЛЕКТИКАТА НА КЛАСОВИТЕ СЪОТНОШЕНИЯ В ОБЩЕСТВОТО. ЕДНОПАРТИЙНОТО МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА ОБИКНОВЕННО ДОВЕЖДА ДО ИЗМЕСТВАНЕ НА ОТНОСИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ ОТ НС В ПОЛЗА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО НС СТАВА ПРИДАТЪК НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, КОЙТО И ОСИГУРЯВА ЗАКОНОВ КОМФОРТ - ДОКАЗАТЕЛСТВО: 12 ГОДИШНАТА ИСТЕРИЯ ГЕРБ
118
2
 
5
 
! Отговори
До 120 преди 1 месец
Не бери грижа за тях. Те вече са напуснали ГЕРБ и са се записали в ПП. Так преди години набъбна членската маса на ГЕРБ. След като спечелиха изборите, имаше един период на юруш от страна на доскорошни членове на СДС и на БСП, които просто се праляха в ГЕРБ. Едните се бяха уредили на топли държавни службички още от времето на Ив.Костов и за оправдание казваха, че Бойко бил новото дясно, ориентирано на Запад. БСП-ари фирмаджии пък изтъкваха думите на Б.Б., че си остава комунист. И сега ще е така.
117
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалкото е че тези млади и красиви хора ще си отидат след 3 месеца и ще ни управляват отново ГЕРБ СДС ДПС и БСП
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 122. Това вече го написа много пъти, прочетохме го. Няма да станеш по-умен, ако го пишеш още.
115
2
 
6
 
! Отговори
невярващ преди 1 месец
Айде бе, нали сам си призна, че си личен избор на Кирил Петков?